Путин Болтону предочио „неке своје мисли намењене искључиво Трампу“

МЕСТО И ВРЕМЕ СУСРЕТА РУСКОГ И АМЕРИЧКОГ ПРЕДСЕДНИКА БИЋЕ ОБЈАВЉЕНО 28. ЈУНА

 

* Спољнополитички помоћник председника РФ Јуриј УШАКОВ: „Сусрет ће трајати неколико сати. Председници ће се најевроватније срести у подне. Имаће разговор у четити ока, а имаће и радни доручак и конференцију за медије. Могуће је да ће се одлучити и за заједничку изјаву у којој би били назначени даљи кораци две земље како на плану побољшавања билатералних односа, тако и поводом међународне стабилности и безбедности. Kључне теме биће: обнова односа САД  и Русије, Сирија, стратешка стабилност, разоружање, борба са међународним тероризмом, регионална проблематика у коју ће бити кључене конфликтне ситуације у свету"    

_________________________________________________________________________________   

         МОСКВА и Вашингтон договорили су датум и место састанка председника Русије и САД, Владимира Путина и Доналда Трампа.

         Детаљи састанка ће бити објављени сутра, рекао је новинарима помоћник руског председника Јуриј Ушаков и додао да ће се председници састати у трећој земљи која је погодна и за Русију и за САД.

         Ушаков је рекао Русија и САД већ дуго разговарају о самиту преко "затворених канала", а данас су се у Кремљу састали Путин и Трампов саветник за националну безбедност Џон Болтон.

         "Могу рећи да је постигнут договор о одржавању самита, чак и договор о времену и месту. Вероватно ћемо то објавити сутра заједно с нашим колегама из САД", рекао је Ушаков.

         Додатно је прецизирао и нагласио:

         „Сусрет ће трајати неколико сати. Председници ће се најевроватније срести у подне. Имаће разговор у четити ока, а имаће и радни доручак и конференцију за медије. Могуће је да ће се одлучити и за заједничку изјаву у којој би били назначени даљи кораци две земље како на лану побољшавања билатералних односа, тако и поводом међународне стабилности и безбедности “.  

         Према речима Ушакова, кључне теме биће: обнова односа САД  и Русије, Сирија, стратешка стабилност, разоружање, борба са међународним тероризмом, регионална проблематика у коју ће бити кључене конфликтне ситуације у свету.        

         Болтон је Путину рекао да су се лидери САД и Русије састајали када су у прошлости постојале разлике између две земље, што је било "добро за обе земље, добро за стабилност у свету", и додао да председник Трамп "има снажна осећања по том питању".

         Путинов помоћник је открио да је руски лидер Болтону „предочио неке своје мисли намењене искључиво Трампу“.

         Додао је да није бло ничег у писаној форми и оценио да ће сусрет Трамп-Путин бити „главни међународни догађај овога лета“..

         Ушаков је нагласио да ће са са Болтоном додатно разговарти о припремама руско-америчког самита којем Путин придаје изванредно велики значај.

         Путин је данас раније на састанку с Болтоном изразио наду да ће две земље "успоставити пуне односе засноване на равноправности и узајамном поштовању".

         Руски председник је рекао да су односи Москве и Вашингтона на ниској тачки углавном због унутрашње политичке борбе у САД.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари