Руској Цркви враћена чудотоврна икона Николаја Зарајског

У СОВЈЕТСКО ВРЕМЕ БИЛА ПРЕТВОРЕНА У СТАЛНИ МУЗЕЈСКИ ЕКСПОНАТ

         У ЗАРАЈСКУ - древном граду у Подмосковљу - свечано је обележено враћање Руској Православној Цркви иконе светитеља Николаја Чудотворца, кога још зову Николај Зарајски.

         Ова чудотворна икона је током векова била главна светиња Зарајског краја, а у совјетско време је претворена у стални музејски експонат. Данас, по истеку готово пола века, чудотворна икона се вратила на своје историјско место.

         Свечаности су почеле од раног јутра на светом извору Бели Бунар, где се, у складу са вековном традицијом, на дан када је донета икона, 11. августа (по новом календару) служи молебан. Сваке године за време молебана се освештава вода на извору који је настао, како каже предање, док су људи очекивали чудотворну икону, донету из Херсонеса 1225. године.

         После молебана духовници и верници су се у литији упутили у зарајски Кремљ.   

         Свету литургију у храму Јована-Претече служио је Јувеналиј -митрополит Крутицки и Коломенски. Пре литургије владика се поклонио враћеној светињи која је потом била постављена са десне стране од алтара.

         Икона је смештена у специјални климатизовани ћивот. Службу је преносио телевизијски канал „Подмосковље“, а верници су могли да је гледају и на специјалним мониторима, постављеним на улици испред храма.    

         По завршетку илтургије, све вернике који су прилазили да пољубе светињу, свештеници су помазивали уљем, освештаним на моштима светитеља Николаја, које се налазе у италијанском Барију.   

         Како каже предање, ова икона светитеља Николаја била је донета у Рјазанску кнежевину из Корсуне у XIII веку. У XVI век,у у зарајском Кремљу је изграђен Никољски храм у којем се и налазила икона све до 1920-их година, када су храм затворили, а света икона је била предата локалном музеју.    

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари