Руска црква од државе затражила милосрђе за панк-групу Pussy Riot

ОЧЕКИВАНА ИЗЈАВА ВИСОКОГ ЦРКВЕНОГ САВЕТА РПЦ

        ВИСОКИ црквени савет РПЦ замолио је руске власти да буду милосрдне према чланицама  којима је суд изрекао по две године затвора за скрнављење московског храме Христа Спаситеља.

        „Не желећи да сумњамо у правичност судске одлуке, обраћамо се државним властима са молбом да у оквиру закона испоље милосрђе према осуђенима у нади да ће оне одустати од поновних богохулних дејстава“ - каже се у изјави Високог савета РПЦ.

        У вези са тим, сматра Црква, задатак државе, која уважава своје грађане јесте да „не допусти вређање осећања верника, акте богохуљења над верским светињама и изругивање културним споменицима“. 

        „Овај судски преседан (пресуда Pussy Riot) треба да спречи понављање сличних поступака у будућности“ - уверени су у РПЦ.

        Црква позива људе чија су религиозна и национална осећања била повређена „како самим чином богохулништва, тако и пропагандном кампањом која је након тога уследила“, да се уздрже од сваке остветољубивоти, незаконитих и насилних поступака. Истовремено, РПЦ је благословила „мирољубиве грађанске акције које су усмерене на ограђивање православног народа и његових светиња од непријатељстава и богохуљења“.

        У изјави Високог црквеног савета РПЦ, у вези са судском пресудом „лицима која су оскрнавила свети простор храма Христа Спаситеља“, изражава се захвалност свима који су подржали Цркву и „осудили богохулништво и исказали мирољубиви протест“.

        У изјави се каже да је акција у храму свесно, богохулно и намерно урађена да би се оскрнавиле светиње „грубом нетрпељивошћу према милионима људи и њиховим осећањима“.

        Високи црквени савет РПЦ против је покушаја да се инцидент у храму представи као молитва у нетрадиционалној форми. 

        „Богохулништво је тежак грех. Православни хрушћанин не може ни осећати ни одобравати богохуљење нити директно или индиректно подржавати“ - каже се у документу.

        И наглашава да Бог увек „тражи спас грешних и позива их на покајање“, а Црква тежи „помирењу и исцељењу оних рана које су нанесене богохулством и непријатељством“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари