Путин: Нисам никакав цар, а не желим ни да будем доживотни председник

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ЗА РУСИЈУ ВАЖНО ДА УКРАЈИНА БУДЕЕ НЕУТРАЛНА И БЕЗ АМЕРИЧКЕ ПРО

  • Упитан – да ли је могућ у Русији референдум на коме би се одлучило да он буде „доживотни председник“ – руски лидер је кратко узвратио: „Шпекулације не коментаришем“
  • Замољен да прокоментарише америчке оптужбе да је Русија утицала да 2016-те победи Доналд Трамп, а не Хилари Клинтон, рекао је: „Смешно је што тврде да је на исход њихових председничких избора утицао наш човек који је власник ланца ресторана. Зар мислите да је то могуће, чак и да има неке хакерске могућности или приватну фирму која се тиме бави? Зар сматрате да је могуће са таквих позиција утицати на изборе у САД или некој европској земљи? То само показује колико су се срозале информативна и политичка сфера на Западу. То је заиста смешно“

          ВЛАДИМИР Путин је одреаговао на опаску аустријске телевизије ORF, којој је дао интервјуу уочи посете Бечу, да је он у Русији „као цар“.

          Прво је рекао да је погрешан утисак јер је Русија демократска земља која „живи по Уставу“, па наставио:

          „То нема никакве везе са ставарношћу. У нашем Уставу пише да нико не може бити шеф државе више од два узастопна мандата. Зато сам након два прва напустио положај шефа државе. Нисам ни покушао да мењам или кршим Устав РФ“:

          Упитан – да ли је могућ у Русији референдум на коме би се одлучило да он буде „доживотни председник“ – руски лидер је кратко узвратио: „Шпекулације не коментаришем“.

          Поводом својих фотографија на којима је обнажен до појаса, рекао је да сматра да нема разлога да се – када је на одмору – „крије по жбуњу“.

          Замољен да прокоментарише америчке оптужбе да је Русија утицала да 2016-те победи Доналд Трамп, а не Хилари Клинтон, рекао је:

          „Смешно је што тврде да је на исход њихових председничких избора утицао наш човек који је власник ланца ресторана. Зар мислите да је то могуће, чак и да има неке хакерске могућности или приватну фирму која се тиме бави? Зар сматрате да је могуће са таквих позиција утицати на изборе у САД или некој европској земљи? То само показује колико су се срозале информативна и политичка сфера на Западу. То је заиста смешно!“

          Путин  је аустријској телевизији предочио колико је за Русију важан неутрални статус Украјине и њен неулазак у NATO:       

          „За нас је важно да се на територији Украјине не појаве никакви војни објекти који би били претња нашој безбедности. Напруимер: инсталације противракетне одбране које би купирале наш нуклеарни потенцијал“.

          Путин је навео да су Американци и њихови савезници – Француска и Велика Британија – ракетирали Сирију да би онемогућили истрагу поводом наводне употребе хемијског оружја:

          „Експерти светске организације за хемијско оружје већ су били на путу ка месту последњег `хемијског напада` када је дошло до ракетних удара. Да ли је то био најбољи начин да се реши питање – шта се тамо стварно догодило? Ја сматрам да није!“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари