ПУТИН: „Хемијски напад“ је провокација оних који желе да себи обезбеде подршку САД

ОБАМИ БИ СЕ У ОВОМ ТРЕНУТКУ ОБРАТИО КАО ДОБИТНИКУ НОБЕЛА ЗА МИР

И ПОЗВАО ГА ДА СЕ ПРИСЕТИ ИРАКА И АВГАНИСТАНА

  • Убеђен сам - рекао је руски лидер у Владивостоку - да приписивање употребе хемијског оружја званичном Дамаску није ништа друго до провокација оних који настоје да друге земље увуку у сиријски конфликт, оних који желе да добију подршку моћних учесника у међународним пословима, пре свега подршку САД
  • Ако САД тврде да су владине снаге употребиле оружје за масовно уништење, у овом случају хемијско, и тврде да за то имају доказе - нека их онда покажу инспекторима УН и у Савету безбедности УН
  • Позивање на то да имају доказе, али да су они тајни и да ником не могу да их покажу, испод је сваке критике. То је обично непоштовање својих партнера и међународне заједнице. Уколико докази постоје, значи да треба да се покажу. Ако се докази не предоче - значи да их нема
  • Тврдње да се ради о најновијим пресретнутим разговорима не могу бити основа за тако фундаменталне одлуке као што је примена силе против суверене државе

        РУСКИ председник Владимир Путин - што се једино и могло очекивати - назвао је провокацијом став да је хемијско оружје применила сиријска власт.

        Нагласио је да Москва осуђује могућу сваку и свачију примену хемијског оружја и да ће, уколико буде потребно, учествовати у доношењу одлука о противмерама.

        „Што се тиче примене оружја за масовно уништење, укључујући хемијско, наш став је доследан: ми смо категорично против њега, осуђујемо је и, у складу с тим, уколико то буде доказано, донећемо одлуку о мерама против таквих појава“.

        Председник Русије је - разговарајући са новинарима у Владивостоку - нагласио да су САД дужне инспекторима УН и Савету безбедности да предоче доказе о употреби хемијског оружја од стране сиријског режима.

        „Ако они (САД) кажу да су владине снаге употребиле оружје за масовно уништење, у овом случају хемијско, и тврде да за то имају доказе, нек их онда покажу инспекторима УН и СБ. Позивање на то да имају доказе, али да су они тајни и да ником не могу да их покажу, испод је сваке критике. То је обично непоштовање својих партнера и међународне заједнице. Уколико докази постоје, значи да треба да се покажу. Ако се докази не предоче, значи да их нема“, исткао је Путин.

        Он је додао да се нада да ће са председником САД Бараком Обамом разговарати о ситуацији у Сирији на самиту  G20.

        Путин сматра да пре доношења одлуке о нападу на Сирију САД треба да се сете својих ранијих војних операција у различитим деловима света које нису решиле проблеме.

        Одговарајући на питање - шта би рекао председнику САД у телефонском разговору, уколико би до њега дошло - Путин је истакао: „Ја бих му се обратио не као свом колеги, не као председнику САД и не као шефу државе, већ као добитнику Нобелове награде за мир. Рекао бих му: присетимо се  шта се догађало у последњим деценијама, колико пута су САД биле иницијатор оружаних конфликата у различитим деловима света. Да ли је то решило неки проблем? Авганистан, Ирак... - нити се ситуација смирила, нити се може говорити о демократији, чему су, наводно, тежили наши партнери, а нема ни елементарног грађанског мира и равнотеже“, рекао је Путин новинарима.

        По његовом мишљењу, „све то треба узети у обзир пре доношења одлуке о ракетном нападу, који ће, без сумње, донети жртве, укључујући цивилне“.

        Одговарајући на ново новинарско питање, Путин се поново вратио својој основној оцени да је приписивање употребе хемијског оружја званичном Дамаску „провокација“.

        „Убеђен сам - подвукао је руски лидер - да то није ништа друго до провокација оних који настоје да друге земље увуку у сиријски конфликт, оних који желе да добију подршку моћних учесника у међународним пословима, пре свега подршку САД“.

        Притом се још једном вратио и на позицију званичног Вашингтона, поново упозоривши: „Ако САД заиста имају доказе - ти докази морају да буду показани! Да поновим: ако не буду показани - то ће значити да их и нема. Тврдње да се ради о најновијим пресретнутим разговорима не могу бити основа за тако фундаменталне одлуке као што је примена силе против суверене државе“.

        Путин је истовремено рекао да рачуна да ће у Санкт Петербургу, на самиту Г-20, са Бараком Обамом поразговарати о Сирији.

        Нагласивши да „велика двадесеторка“ није тело које може заменити Савет безбедности УН који једини има мандат да одлучује о примени силе, председник РФ је указао да је скори самит Г-20, који ће се одржати 5. и 6. септембра, ипак добар „оквир“ за разговор о најкрупнијим и најактуелнијим темама.

        Сам Путин је открио да последњих дана, а заправо од самита Г-8 у Лох-Ерну, није ни телефонски разговарао са Обамом, а одмах потом је одговорио на ново питање „Шта бисте рекли Бараку Обами у овом тренутку?“

        „Рекао бих му, као колеги, да ћемо се ускоро срести у Санкт Петербургу и да ћемо на самиту Г-20 имати прилику да у тако широком саставу размотримо и сиријски проблем“.

        У наставку, руски лидер је указао: „У Лох-Ерну се „осморка“ бавила Сиријом. Тада смо се договорили да ћемо заједнички утицати да дође до нових преговора у Женеви. Американци су тада на себе преузели обавезу да на те преговоре доведу наоружану опозицију. Знам да је то сложена ствар, али они то, по свему судећи, не успевају да обезбеде“.

        Руски лидер је све ово рекао након што је представник генералног секретара УН Мартин Несирки изјавио да ће експертски тим Уједињених нација, који је код Дамаска истраживао могућу употребу хемијског оружја, наредних дана представити једино свој прелиминарни извештај. А да ће закључци о томе да ли се у Сирији примењивало хемијско оружје бити могући тек после лабораторијских анализа узетих узорака.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари