Путин упозорио Запад и NATO да је Украјина црвена линија коју не смеју прећи

ОНЕ КОЈИ РУСИЈУ ОПТУЖУЈУ ИЗ ЛОНДОНА, УПИТАО: ДА И БОРИС ЏОНСОН НИЈЕ „РУСКИ АГЕНТ“?

  • NATO не само да се примакао границама Русије, а већ постоји и сумња да би сутра Украјина могла постати део Алијансе, па да се на њеној територији појаве којекакви радари или системи противракетне одбране... Постоје одређене границе, разумете ли, постоје црвене линије које се не смеју прелазити“

        ВЛАДИМИР Путин је приликом обраћања учесницима Међународног економског форума у Санкт Петербургу, а тај скуп се може сматрати новом победом његовог спољнополитичког курса, позвао западне земље да поштују „црвене линије“ у односима са Москвом.

        Може јер су у раду форума учествовали Емануел Макрон, Шинзо Абе, заменик Си Ђинпинга Ван Цишан, Кристин Лагард и цела армија крупних западних бизнисмена и утицајних личности. А пред тим саставом је руски лидер отворено упозорио да је - за њега можда и најважнија - „црвена линија“ Украјина.

        „NATO не само да се примакао границама Русије, већ постоји и сумња да би сутра Украјина могла постати део Алијансе, па да се на њеној територији појаве којекакви радари или системи противракетне одбране“, указао је Путин.

        Одмах у наставку је прилично директно упозорио Вашингтон и Брисел:

        „Постоје одређене границе, разумете ли, постоје црвене линије које се не смеју прелазити. Хајде да се са поштовањем односимо према нашим интересима“.

        Навео је да су „неке стране државе“ утицале да у Украјини дође до насилне смене власти и упитао их: „Зашто вам је то било потребно кад у Украјини ионако постоје прозападни политичари попут Виктора Јушченка и Јулије Тимошенко које сте могли и без насиља довести на власти?“

        Путин се на Форуму осврнуо и на британске тврдње да је Русија могла утицати на њихову референдумску одлуку о Brexit-у.

        Прво је подсетио да је за иступање из ЕУ одлучно био и садашњи шеф британске дипломатије Борис Џонсон, па додао:

        „Апсолутна је глупост да Русија има икакве везе са тим. То су унутрашњи процеси у Великој Британији. А пошто је и Џонсон био за иступање - да није и он наш агент? Знате, држећи се такве логике - може се доћи сам Бог зна до чега. Иза таквих тврдњи се крије покушај да се Русија оптужи за све могуће грехове, а то је веома штетна и за све опасна позиција која разара сам систем међународних односа“.

        Фејсбук је претходно признао да Русија није код њега потрошила ни долар за пропагирање Brexit-а.

        Џонсон је 2017-те прво одбацио тврдње да је Москва утицала на британски референдум о иступању из ЕУ, па већ наредни дан јавно позвао Сергеја Лаврова да призна да се Русија мешала у референдумско гласање.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари