Путин упоредио комунизам са хришћанством, а Лењиново тело у маузолеју са „поштовањем моштију светитеља”

У ФИЛМУ „ВАЛААМ” ОЦЕНИО ДА БОЉШЕВИЦИ НИШТА ПОСЕБНО НОВО НИСУ СМИСЛИЛИ

  • „По чему се смештање Лењиновог тела у Маузолеј разликује од моштију за православце и остале хришћане? Неки ми говоре да у хришћанству не постоји таква традиција, а ја им узвраћаМ: идите на Свету Гору и погледајте тамо на мошти светитеља. А и код нас у Русији такође постоје мошти”

          ВЛАДИМИР Путин упоредио је комунизам са хришћанством, а Лењиново балзамовано тело у маузолеју на Црвеном тргу са „поштовањем моштију светитеља”.

          У интервјуу који је дао за филм „Валаам”, руски лидер је ову своју позицију додатно разјаснио:

          „Можда говорим нешто што се понекоме неће свидети, али говорим оно што мислим. Као прво, вера је код нас јачала поготово у време када је нашем народу било нарочито тешко. Прошли смо и период борбе против Бога када су ликвидирани свештеници и разаране цркве. А истовремено је стварана нова религија. Комунистичка идеологија је веома сродна хришћанству, јер се о слободи, равноправности, братству и праведности говори и у Светом писму. А кодекс градитеља комунизма? То је сублимација, просто примитивно копирање Библије, ништа ново нису смислили”.

          Председник РФ је однос комуниста према Лењину упоредио са поштовањем светитеља хришћанству:

          „По чему се смештање Лењиновог тела у Маузолеј разликује од моштију за православце и остале хришћане? Неки ми говоре да у хришћанству не постоји таква традиција, а ја им узвраћаМ: идите на Свету Гору и погледајте тамо на мошти светитеља. А и код нас у Русији такође постоје мошти”.

          У наставку је нагласио: „У суштини, ондашња власт није смислила ништа ново. Она је само својој идеологији прилагодила оно што је човечанство давно поставило”.

          Руски лидер се у филму „Валаам” осврнуо  и на евакуацију Валаамског манастира у време совјетско-финског рата (1939-1940-те):
          „Совјетске трупе су биле пред искрцавањем на острва, али до тога није дошло. Остале су на обали и послале позив монасима да дођу. Један од њих је дошао, а совјетски официр му је неочекивано рекао: колико вам треба времена да све ствари покупите и напустите архипелаг?. Затражили су неколико дана, скупили све најаважније и одвезли. Ово су ми испричали у манастиру”.

          Још је додао: „Била су то најтежа времена борбе против Бога када се појавило и семе раскола у нашем друштву. Али, и овај догађај показује да је семе јединства увек било са нама, захваљујући  управо Руској православној цркви. Дозвола совјетских официра монасима да оду са својим светињама најбоље сведочи да то семе уједињавања никада нисмо губили”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари