Путин: У изборе у САД 2016- те могли су се са територије Русије мешати Американци

У ИНТЕРВЈУУ ТЕЛЕКАНАЛУ NBC: НЕ РАЧУНАЈТЕ ДА ЋЕ МЕ НА ЧЕЛУ РУСИЈЕ НАСЛЕДИТИ НЕКО КО ЋЕ РУШИТИ

  • Поводом оптужбе америчког специјалног тужиоца Роберта Мулера против 13 држављана Русије у интервјуу Меган КЕЛИ рекао: „Зар ти људи нису могли на територији Русије радити за америчке компаније? А можда су неки од њих радили и за неке америчке председничке кандидате. Ја о томе ништа не знам и то није део мојих проблема“
  • Одговарајући на питање о америчким санкцијама уведеним против Русије због „мешања у изборе“, Путин је нагласио да се ради искључиво о намери Вашингтона да заустави развој Русије и да је заузда: „Та америчка политика има циклични карактер и води се већ деценијама. Били сте у Санкт Петербургу на економском форуму. Тамо је била најбројнија делегација америчких бизнисмена. Они би хтели да послују у Русији и са Русијом, али им не дозвољавају. Њих обуздавају да би обуздавали Русију“

        МЕШАЊЕ у америчке председничке изборе 2016-те могли су организовати сами Американци - да би имали шта да подметну Русији

        На ово је у некатегоричној форми указао Владимир Путин у интервјуу америчком телеканалу NBC.

        Додатно је објаснио: „Откако смо последњи пут разговарали, ништа се око мешања није променило. Једино су лансирана нека имена. Али, шта са њима? Уместо поменутих - могла су бити и имена неких Американаца који седе код нас и мешају се у наше унутрашње политичке процесе“.

        Руски лидер је на овај начин фактички отворио могућност да су се у америчке изборе - ако је мешања из Русије заиста било - могли по задатку мешати Американци који раде у Русији. Да Москва могла да буде оптужена..

        Још је додао: „Свет је велики и шаролик. Русија и САД имају сложене односе. О тим односима свој став има и део наших људи. Поменута су нека физичка лица, за која се тврди да су Руси. И, шта? Зар ти људи нису могли на територији Русије радити за америчке компаније? А можда су неки од њих радили и за неке америчке председничке кандидате. Ја о томе ништа не знам и то није део мојих проблема“.

        Путин је ово „ништа не знам“ додатно проширио и прецизирао:

        „Зашто у САД мене оптужују да сам некоме дозволио да се меша у изборе у САД? Зашто сте дошли до закључка да су власти Русије, дакле и ја, било коме давали дозволу да то чини?“

        Путин је пре неколико дана изјавио да ће руски грађани, које је оптужио амерички специјални тужилац Роберт Мулера одговарати по закону само ако се утврди да су кршили законе Русије“.

        У овом контексту је рекао да је Русија спремна да са САД потпише споразум о сајбербезбедности:

        „Ми вам предлажемо преговоре и споразум, а ви их одбијате. Па шта хоћете: да ми - чим се ћефне некоме у Конгресу САД - трчимо и организујемо неке истраге?! Дакле, потпишимо споразум којег ћемо се придржавати“.

        Одговарајући на питање Меган Кели о америчким санкцијама уведеним против Русије због „мешања у изборе“, Путин је нагласио да се ради искључиво о намери Вашингтона да заустави развој Русије и да је заузда.

        Нагласио је да та америчка политика има циклични карактер и да се води већ деценијама: „Били сте у Санкт Петербургу на економском форуму. Тамо је била најбројнија делегација америчких бизнисмена. Они би хтели да послују у Русији и са Русијом, али им не дозвољавају. Њих обуздавају да би обуздавали Русију“.

        Кели није пропустила прилику ни да руског лидера пита да ли размишља о свом наследнику на положају шефа државе, а он је на то рекао:

        „Ја о томе мислим још од 2000-те. Нема штете од размишљања, али ће одлуку на крају донети народ Русије. Могу ја симпатисати било кога, али ће одлучити народ“.

        Упитан да ли страхује, као неки експерти, да би на власт могао доћи неко би би разрушио оно што је он као председник Русије градио, Путин је узвратио:

        „Ваши такозвани експерти продају оно што сами прижељкују. Зашто мислите да ће после мене на власт у Русији доћи људи спремни да униште оно што сам ја створио? Јер, може бити и сасвим обрнуто: да ће то бити људи који ће желети да јачају Русију, да раде за њену будућност и праве платформу развоја за нове генерације“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари