Путин у интервјуу CBS открио да се Русија противи рушењу Асадове власти у Сирији

РУСКИ ЛИДЕР УПОЗОРИО ДА БИ ТО ДОВЕЛО ДО КОЛАПСА ЊЕНЕ ДРЖАВНОСТИ - КАО У ЛИБИЈИ

Владимир Путин

  • Руски лидер америчкој телевизији рекао и ово: „Нема никаквог другог начина да се разреши сиријска криза осим да се ојачају владине структуре те земље и да им се пружи помоћ у борби са тероризмом. Наравно, треба те структуре позивати на дијалог са разумном опозицијом и на реформе. Међутим, само сиријски народ има право да решава ко ће управљати његовом земљом“
  • ЧУРКИН (у интервјуу листу „Известиа“ објављеном под насловом „Исламска држава се може победити само заједничким снагама и – на земљи!“): Иницијатива са којом ће Путин иступити пред Генералном скупштином УН биће усмерена на формирање широке коалиције против Исламске државе и свих других терористичких групација које вршљају по Блиском Истоку

         У ИНТЕРВЈУУ  који је дао америчкој телевизији CBS, Владимиру Путину је вило постављено директно питање: да ли је један од циљева Москве да спаси сиријско руководство на челу са председником Башаром Асадом које трпи поразе у ратном конфликту?

         Руски лидер је – шта год да су Американци очекивали – одговорио: „Управо тако“.

         Притом је упозорио да сва дејства срачуната на уништавање легитимне владе Сирије могу у тој земљи створити ситуацију каква је у Либији у којој су све државне институције разорене:

         „Сличну ситуацију можемо да видимо и у Ираку. Зато нема никаквог другог начина да се разреши сиријска криза осим да се ојачају владине структуре те земље и да им се пружи помоћ у борби са тероризмом. Наравно, треба те структуре позивати на дијалог са разумном опозицијом и на реформе. Међутим, само сиријски народ има право да решава ко ће управљати његовом земљом“.

         Индикативно је и да је утицајни московски дневни лист „Известиа“ управо објавио интерју са сталним представником Русије у Савету безбедности УН Виталијем Чуркином под насловом: „Исламска држава се може победити само заједничким снагама и – на земљи!“

         Он је, поред остало, указао да Американци и земље из њихове коалиције већ годину дана бомбардују позиције Исламске државе, извевши око 7000 авио-удара, а да се територија под контролом Исламске државе није нимало смањила.

         Чуркин је објаснио да ће иницијатива са којом ће Путин иступити пред Генералном скупштином УН бити усмерена на формирање „широке коалиције против Исламске државе и свих других терористичких групација које вршљају по Блиском Истоку“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари