Путин: Треба нам технолошки продор, са овим што имамо безбедни смо још само 2-3 деценије

УКАЗАО ДА НИЈЕ ДОВОЉНО ШТО ЗАПАДНЕ САНКЦИЈЕ ТЕРАЈУ РУСИЈУ ДА РАЗВИЈА СВОЈЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

 

        РУСИЈИ је потребан технолошки продор јер се са постојећим технолошким решењима може осећати безбедном само још две или три деценије - поручио је сународницима Владимир Путин.

        Наступивши на XI конгресу Савеза ректора Русије, додатно је нагласио:

        „Ако не обезбедимо нови пробој, безнадежно ћемо заостати. А то ће имати тешке последице. Још неко ћемо седети на овоме што имамо, али људи попут вас морају размишљати и о ономе што је иза хоризонта“.

        Руски лидер је на овом месту цитирао кинеску изреку: Ко хоће да види даље, мора се попети - више. Па наставио:

 

        „Фактора неодређености све је више и више, али то не сме да нас плаши. Једино, ако желимо да видимо коначни циљ - морамо се сами подићи на ниво са којег се тај циљ види. Ако су део будућности 3D-технологије, онда ће се у производњи све мање нешто сећи, а све виће - нешто нечим пунити. Зато нам је потребно образовање које ће нудити такве стручњаке. Ако је будућност у генетским технологијама, дигитализацији и вештачкој интелигенцији, робототехници и технологијама налик природи - онда наше образовање мора припремати кадрове који све то знају и могу реално да примене“.

        Путин је поново указао да западне санкције имају и добру страну јер терају Русију да ради на својим технологијама:

        „Немамо на том плану лоше резултате, али је то недовољно. Не могу спољни утицаји бити генерални стимулатор нашег развоја. Морамо оформити своје унутрашње механизме“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари