Путин: Трамп је против Северног тока-2 јер штити америчке интересе, али је наш гас 30 одсто јефтинији

НЕМАЧКУ КАНЦЕЛАРКУ АНГЕЛУ МЕРКЕЛ ДОЧЕКАО У СОЧИЈУ ЗАЈЕДНО СА МЕДВЕДЕВОМ

  • „Вашингтон жели да помогне Украјини која са нама не жели да сарађује, али наш новац од транзита гаса узима са задовољством. То је две до три милијарде долара годишње. Жели да ми Украјину помало хранимо својим новцем. Већ сам рекао да смо спремни да сачувамо транзит преко Украјине ако је то економски оправдано. То може бити плод преговора. Ми смо спремни да преговарамо са Украјином о томе“
  • Замољен да прокоментарише вест да је британски шпијун Сергеј Скрипаљ, бивши сарадник руске војне обавештајне службе, напустио болницу, рекао је да му је драго због тога. Поновио је да је Москва више пута нудила Британцима помоћ у истрази, али да је то сваки пут било одбијено
  • Меркелова обећала да ће случај ухапшеног Владимира Вишинског, уредника РИА Новости Украјина, покренути у разговору са Петром Порошенком: „Нас такође брине што се (у Украјини) хапсе руски новинари који не могу да се баве својим послом“

        НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел допутовала је у Сочи где су је дочекали руски премијер Дмитриј Медведев и председник Владимир Путин, који јој је поклонио цвеће.

        Путин је дочекао Меркелову на улазу у резиденцију у Сочију и поклонио јој букет крем ружа, као и фрезија и другог цвећа пастелних боја.

        Путин и Медведев су накратко поразговарали са канцеларком Меркел на руском.

        Меркел је Медведеву честитала на формирању новог кабинета, док је он одговорио да се радује новој сарадњи са немачком владом.

        Путин је по завршетку прве рунде преговора оценио да Доналд Трамп иступа против гасовода Северни ток-2 зато што води рачуна о интересима америчког бизниса који намерава да повећа испоруке течног гаса Европи.

        Трамп је, да подсетимо, од Меркелове затражио да одустане од тог магистралног гасовода, понудивши - за узврат - закључивање новог трговинског споразума између САД и Европске уније.

        Руски лидер је поводом позиције САД још додао:

        „Вашингтон жели да помогне Украјини која са нама не жели да сарађује, али наш новац од транзита гаса узима са задовољством. То је две до три милијарде долара годишње. Жели да ми Украјину помало хранимо својим новцем. Већ сам рекао да смо спремни да сачувамо транзит преко Украјине ако је то економски оправдано. То може бити плод преговора. Ми смо спремни да преговарамо са Украјином о томе“ .

        Путин је указао да добијање гаса опада чак и у Норвешкој и Великој Британији, да потребе Европе за „плавим горивом“  расту и да Северни ток-2 може снабдевати и друге европске земље, а не само немачку.

        Посебно је нагласио да Трамп није само председник САД него и добар бизнисмен и да зато чини све да Европа купује амерички течни гас. Па нагласио:

        „Да ли је то могуће? Јесте, али је тај гас скуп. Приближно 25-20 одсто је скупљи од гаса који Европи испоручује Русија. У сваком случају, ми се према Северном току-2 односимо као према економском пројекту који је изван политичких процеса“ .

        Замољен да прокоментарише вест да је британски шпијун Сергеј Скрипаљ, бивши сарадник руске војне обавештајне службе, напустио болницу, рекао је да му је драго због тога. Поновио је да је Москва више пута нудила Британцима помоћ у истрази, али да је то сваки пут било одбијено.

        Путин је хапшење уредника РИА Новости Украјина Владимира Вишинског назвао прогоном новинара без преседана:

        „Покушавају да га оптуже за велеиздају за оно што је јавно радио у оквиру својих професионалних обавеза. Не сећам се ничег сличног!“

        Меркелова је обећала да ће случај Вишинског покренути у разговору са украјинским председником Петром Порошенком:

        „Нас такође брине што се (у Украјини) хапсе руски новинари који не могу да се баве својим послом“ .

        Канцеларка је нагласила да Берлин жели да што пре дође до политичког решења сиријске кризе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари