Путин Стоуну: Шта стварно мислим о САД рећи ћу када не будем председник РФ

У АМЕРИЧКИМ КЊИЖАРАМА ПОЈАВИЛА СЕ КЊИГА СА ТЕКСТОМ ИЗ „ИНТЕРВЈУА СА ПУТИНОМ“

Владимир Путин

  • „Да ли САД увиђају колика је и каква је моћ Русије у нуклеарном оружју. Мислим да не увиђају. Чини ми се да су наши партнери једно време сматрали да Русија неће бити у стању да одговара на изазове које јој упућују. Међутим, верујем да су се сада уверили да Русија није само способна да одговори на изазове, него да ће Русија то несумњиво и учинити“
  • „Никада нисам био блиски саветник ни Горбачова ни Јељцина. Било је велико изненађење и када сам био именован за шефа Федералне службе безбедности. Са Јељцином сам имао искључиво радне односе. Његову понуду да будем премјер нисам из прве прихватио. Иначе, никада Јељцина нисам видео пијаним на послу“
  • „Затварање руско-украјинске границе, у делу који ,покрива’ Донбас, пре него што конфликт буде регулисан, довео би до погибије многих цивила. Не треба заборављати да Украјина још није открила и казнила лица одговорна за смрт у Одеси у мају 2014-те више од 40 људи“

        ВЛАДИМИР Путин је рекао америчком режисеру Оливеру Стоуну да ће бити спреман да потпуно отворено каже шта мисли о Сједињеним Државама и њиховој политици тек када више не буде шеф руске државе.

        Ово његово наглашавање садржи последњи, четврти наставак Стоуновог документарног филма „Интервју са Путином“.

        Славни амерички филмски режисер питао је руског лидера: „У чему је политика САД. Каква је америчка стратегија у свту?“

        „Бићу спреман да на то питање дам веома отворен и веома подробан одговор тек када напустим државну функцију“ - узвратио је Путин.

        Стоун је на то приметио да је Сједињеним Државама увек потребан противник, а на то рекао:

        „Да, могуће је да је тако. Само, ја сматрам да су САД потребнији партнери и савезници него ли противници“.

        Ново Стоуново питање је било: „Сматрате ли да САД увиђају колика је и каква је моћ Русије у нуклеарном оружју“.

        „Мислим да не увиђају. Чини ми се - навео је руски лидер - да су наши партнери једно време сматрали да Русија неће бити у стању да одговара на изазове које јој упућују због стања наше економије и одређених грана индустрије, као и недовољног финансирања научних истраживања. Наравно, и из више других разлога. Међутим, верујем да су се сада уверили да Русија није само способна да одговори на изазове, него да ће Русија то несумњиво и учинити“.

 

        Путин је Стоуну рекао да никада није имао неке посебне односе са Борисом Јељцином и да су сви њихови сусрети имали искључиво радни карактер:

        „Ја сам у Москву стигао из Санкт Петербуга 1996. и нисам у њој имао ни јаке контакте ни јаку подршку. Већ 1. јануара 2000-те сам постао вд председника Русије. То је просто невероватна прича. А никада нисам био блиски саветник ни Горбачова ни Јељцина. Било је велико изненађење и када сам био именован за шефа Федералне службе безбедности. Иначе, никада Јељцина нисам видео пијаним на послу“.

        Путин је откри да није из прве прихватио Јељцинову понуду да постане председник Владе РФ.         

        Руски лидер је указао да америчка ПРО у Европи само провоцира раст напетости:

        „Био је један тренутак када је изгледало да су САД спремне да размотре наше предлоге који су се тицали противракетне одбране. Ја сам их Џорџу Бушу (млађем) подробно изложио и он је на то рекао да су „интересантни“. Међутим, то ни до чега није довело. Сједињене Државе настављају да делују једнострано. Чујем да ће се америчка ПРО појавити и у Медитерану. То ће изискивати одговор Русије“.

        Стоун, наравно, није пропустио прилику да Путина пита и за Украјину. А његов одговор је био:

        „Затварање руско-украјинске границе, у делу који ,покрива’ Донбас, пре него што конфликт буде регулисан, довео би до погибије многих цивила. Не треба заборављати да Украјина још није открила и казнила лица одговорна за смрт у Одеси у мају 2014-те више од 40 људи“.

        Издавачка кућа Hot Books управо је објавила књигу са потпуним текстом Стоунових питања и Путинових одговора.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари