ПУТИН: Сирији смо неке компоненте С-300 испоручили, али смо остатак зауставили

ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА РФ ПРВОМ КАНАЛУ РУСКЕ ДРЖАВНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ И АГЕНЦИЈИ АСОШИЈЕЈТЕД ПРЕС (ПРВИ ДЕО)

  • Одобрење за примену оружја према сувереној држави може дати само Савет безбедности Уједињених Нација. Сви други поводи и подршке које би оправдале примену силе према независној и сувереној држави - нису допустиви и не могу бити окарактерисани другачије него као агресија
  • Нас ће поводом Сирије уверити само дубоко предметно истраживање и докази - ко је и која хемијска средства користио. Након тога ћемо бити спремни да дејствујемо на најодлучнији и најозбиљнији начин
  • Закључци о примени хемијског оружја у Сирији не смеју бити засновани на вестима или информацијама добијеним од специјалних служби на основу неких прислушкивања, разговора и слично. Чак и у Сједињеним Државама постоје експерти који сматрају да докази које је понудила администрација нису убедљиви и не искључују могућност да је опозиција извела унапред испланирану провокацију
  • На понуђеним кадровима са децом  жртвама, уколико сте их пажљиво гледали, нема ни родитеља, ни жена, ни медицинског персонала. Који су то људи и шта се тамо десило? Нема одговора на та питања
  • Ако буде утврђено да су бојовици употребили средстава за масовно уништавање - шта ће САД учинити са њима? Шта ће урадити спонзори тих бојовника? Да ли ће прекинути испоруке оружја? Да ли ће против њих започети војну операцију?
  • Застали смо са окончањем испоруке С-300 Сирији. Међутим,  уколико будемо видели да се предузимају кораци који крше важеће норме међународног права, онда ћемо размислити како да поступамо у будућности, укључујући и испоруке наоружања у остале осетљиве регионе света
  • Ми имамо своје представе о томе шта и како ћемо чинити у случају развоја ситуације са применом оружја против Сирије или без примене. Ми имамо своје планове, али сада је рано да говоримо о томе 
  • Многи људи, посебно у структурама силе, који су деценијама радили у САД против Совјетског Савеза, а у Совјетском Савезу против САД, некако су још у „хладном рату” - у том систему одбројавања

         УОЧИ самита Г-20 Владимир Путин је дао интервју Првом каналу руске државне телевизије – Кирилу Клејмјонову, и агенцији Асошијејтед прес – Џону Данишевском.

         Интервју је снимљен 3. септембра у Путиновој подмосковској резиденцији Ново-Огорјово.

         Џ. ДАНИШЕВСКИ (АП): Ове недеље ће бити одржан самит „двадесеторице” и то је од великог интереса. Желео бих да почнем од Сирије. Председник Обама сада говори да очекује одобрење Конгреса да би отпочео операцију у Сирији. Какав је Ваш став, шта се тамо десило везано за хемијски напад и шта треба урадити поводом тога?

         В. ПУТИН: Немамо тачне информације шта се десило. Сматрамо да би добро било, а и да је то најмање што треба да се уради, сачекати резултате истраге које је водила комисија инспектора Организације УН. Међутим, ми немамо званичне податке да је та хемијска средстава – за сада се не зна ни да ли је то било хемијско оружје или просто неке штетне хемијске супстанце – употребила владина војска. Штавише, о томе сам већ говорио, мислим да је потпуно глупо да регуларне оружане снаге које тренутно нападају и имају офанзиву - на неким местима су такозване устанике једноставно опколиле и тамо их суштински докусурују – да оне у таквим условима употребе забрањено хемијско оружје, добро при том знајући да то може бити повод се према њима примене санкције, све до употребе силе. То је просто глупо, то се не уклапа ни у какву логику, и то је прво.

         Друго, Русија полази од тога да уколико неко и има податке да је хемијско оружје било употребљено и да га је употребила управо регуларна армија - онда ти докази треба да буду предочени Савету безбедности Уједињених Нација. Инспекторима УНи Савету безбедности УН. Ти докази морају бити уверљиви. Не смеју бити засновани на вестима или информацијама добијеним од специјалних служби на основу неких прислушкивања, разговора и слично. Чак и у Сједињеним Државама постоје експерти који сматрају да докази које је понудила администрација нису убедљиви и не искључују могућност да је опозиција извела унапред испланирану провокацију, покушавајући да својим покровитељима да повод за оружано мешање.

         АП: Видели смо видео-материјале са отрованом децом. Да ли сте погледали тај видео? И, која је била Ваша реакција?

         ПУТИН: Што се тиче видео-материјала које сте поменули, а на којима се виде деца која су била наводно убијена у том хемијском нападу, то су наравно ужасавајући кадрови. Питање је само: ко је и шта урадио и ко је за то крив. Ти кадрови не дају одговор на питања која сам сада поставио.

         Постоји и мишљење да је то компилација тих истих бојовника који су, као што нам је добро познато, а и сама америчка администрација то признаје, повезани са Ал Каидом и који су увек били сурови.

         Упоредо са овим, желим да скренем Вашу пажњу на околност да на тим кадровима, уколико сте их пажљиво гледали, нема ни родитеља, ни жена, ни медицинског персонала. Који су то људи и шта се тамо десило? Нема одговора на то питање. Саме фотографије несумњиво су ужасне, али оне не доказују нечију кривицу. Разуме се да се то мора истражити и било би добро видети лица оних који су извршили та злодела.

         АП: Какав ће бити руски став уколико се потврди да је те нападе извршила влада Сирије? Да ли ћете се тада сложити са нашом војном операцијом?

         ПУТИН: Ја то не искључујем. Али, желим да вам скренем пажњу на једну апсолутно принципијелну околност. У складу са важећим нормама межународног права, одобрење за примену оружја према сувереној држави може дати само Савет безбедности Уједињених Нација. Сви други поводи и подршке које би оправдале примену силе према независној и сувереној држави - нису допустиви и не могу бити окарактерисани другачије него као агресија.

         АП: Разумем Ваше аргументе, али у вези са тим мене више интересује одговор на постављено питање: ко је извршио тај злочин? Шта ће учинити Русија, да ли ће се дистанцирати од сиријске владе и престати са испорукама оружја и тако даље?

         ПУТИН: Ако добијемо објективне и тачне податке ко је починио те злочине, тада ћемо и реаговати. Сада не могу да претпостављам и да вам унапред кажем: да, учинићемо ово или оно – било би то апсолутно некоректно, у политици се тако не поступа. Али Вас уверавам да ћемо заузети принципијелан став. Желим да кажем да ће принципијелност тог става бити садржана у чињеници да је употреба средстава за масовно уништавање према људима злочин.

         Међутим, поставља се и друго питање: ако буде утврђено да су бојовици употребили средстава за масовно уништење - шта ће САД учинити са њима? Шта ће урадити спонзори тих бојовника? Да ли ће прекинути испоруке оружја? Да ли ће против њих започети војну операцију?

         АП: Сматрам - на основу мишљења Џона Керија – да сви разумеју зашто се дешавају ти злочини. Ми морамо дати одговор пред историјом и ви – Русија – могли бисте бити укључени у тај процес, исто као и САД. Плашите ли се да могу да Вас оцене као некога ко подржава тај режим који чини злочин протв свог народа? Постоји ли опасност да Вас оцењују као заштитника те владе?

         ПУТИН: Ми не бранимо ту владу. Ми бранимо сасвим друге ствари: ми бранимо норме и принципе међународног права, ми бранимо савремени светски поредак, ми бранимо чак и могућност примене силе,  али - искључиво у оквиру важећег међународног поретка, међународних правила и међународног права. Ето то бранимо и то је апсолутна вредност. Када се питања везана за примену силе решавају изван УН и Савета безбедности, онда прети опасност да управо таква неправна решења буду примењена према било коме и под било којим изговором.

         Ево, сада сте рекли да господин Кери сматра да је хемијско оружје уоптребила Асадова армија, међутим, исто тако је други државни секретар у администрацији господина Буша уверавао читаву међународну заједницу да Ирак има хемијско оружје, чак нам је и показивао некакву епрувету са белим прашком. Све је то био лажни аргумент, али је управо такав „аргумент” био искоришћен за војну акцију коју сада у САД многи називају подрешном. Да ли смо то заборавили? Зар полазимо од тога да се нове грешке могу тако спокојно избећи? Уверавам Вас да то није тако. Сви треба да се тога сећају и да узимају у обзир када доносе одлуке.

         АП: Колико разумем, Ви нећете прихатити доказе који су предочени. А шта би Вас уверило?

         ПУТИН: Нас ће уверити само дубоко предметно истраживање питања и постојање доказа који би са потребном очигледношћу доказивали ко је која средства користио. Након тога ћемо бити спремни да дејствујемо на најодлучнији и најозбиљнији начин.

         КИРИЛ КЛЕЈМЈОНОВ (Први канал): Владимире Владимировичу, да ли Русија тренутно испуњава уговоре о испоруци и сервисирању сиријске војне технике?

         ПУТИН: Да, наравно. Ми то чинимо и полазимо од тога да сарађујемо са легалном владом и да при том не кршимо било које норме међународног права и било које своје обавезе. Нема никаквих ограничења које су увеле ОУН на испоруке оружја у Сирију. Нама је веома жао што се испоруке бојовницима реализују у пуном обиму и још од првих дана овог оружаног конфликта, иако су испоруке оружја, у складу са нормама међународног права, недопустиве страни која ратује против суверене државе.

         ПРВИ КАНАЛ: Дозволите да прецизирам да се питање односило и на најсавременији систем С-300.

         ПУТИН: Изволите!

         ПРВИ КАНАЛ: Много се о томе разговара: да ли је Русија Сирији испоручила те системе Сиријие или није?

         ПУТИН: С-300 нису најсавременији системи. Истина, по својим параметрима су унеколико бољи од ракета Патриот, али ми имамо већ и С-400, а ускоро стиже и С-500. То је, нема сумње, веома ефикасно оружје. Имамо уговор са Сиријом о испоруци С-300, испоручили смо јој неке компоненте, али комплетна испорука није реализована, за сада смо је зауставили. Међутим, уколико будемо видели да се предузимају кораци који крше важеће норме међународног права, онда ћемо размислити како да поступамо у будућности, укључујући и испоруке наоружања у остале осетљиве регионе света.

         ПРВИ КАНАЛ: Шефови многих држава су изјавили да се ни под којим условима неће уплитати у овај конфликт. Да ли ћете и Ви рећи нешто слично?

         ПУТИН: Скрећем Вам пажњу да јединица армије Руске Федерације у овом тренутку нема у иностранству, осим две базе на територији бившег Совјетског Савеза и наше мировне јединице у оквиру мандата УН. И то је веома добро и због тога смо срећни. Ми, разуме се, немамо намеру да се уплићемо и нећемо улазити у било какве конфликте.

         Што се тиче одлуке низа земаља да не учествују у војној операцији, отворено речено, то ме је веома изненадило, јер сам сматрао да се у западној заједници чини све по принципима одређене једнообразности, која личе на одлуке које су се доносиле на конгресима Комунистичке партије Совјетског Савеза. Међутим, показало се да то није тако. Испоставља се да постоје људи који брину о свом суверенитету, анализирају ситуацију, имају храбрости да донесу одлуке у интересу својих земаља и бране свој став. То је веома добро, то говори да свет јача у својој вишеполарности.

         ПРВИ КАНАЛ: Владимире Владимировичу, које место ће на дневном реду „велике двадесеторке” имати сиријска проблематика? Ми смо се са Вама срели уочи тог велико сусрета у Петербургу...

         ПУТИН: Пре свега, желим да кажем да је дневни ред G-20 већ одавно формулисан у договору са свим нашим партнерима. Не сматрамо да имамо право да кршимо те договоре. Самит „двадесеторке” посвећен је, пре свега, разматрању питања економског поретка, економских проблема у свету, посвећен је проблемима раста, борби са незапосленошћу и корупцијом, са пореским прекршајима и администрирањем. Али, наравно, имајући у виду да је ситуација око Сирије акутна и конфликтна и да засад не можемо да усагласимо све ставово о овом веома важном проблему, можемо искористито то што ће се лидери 20 водећих светских привреда окупити у Петербургу и неко време самита посветити тој теми. Међутим, ми то нећемо наметати, можемо да предложимо да изађемо из оквира одређених расправа и да неко време посветимо разматрању сиријског проблема.

         Желим још једном да истакнем да ми не господаримо самитом, да на самитима важе одређена правила, да постоји усаглашени дневни ред, па ми не сматрамо да имамо права да уносимо неке измене. Међутим, ја безусловно предлажем колегама да размотирмо ову  тему. Надам се да неће одбити.

         ПРВИ КАНАЛ: Шта ће по Вама бити успех самита?

         ПУТИН: Успех самита биће отворена позитивна дискусија усмерена на изналажење решења. 

         АП: Господине Председниче, да се вратимо на питање узајамних односа између САД и Русије. Дозволите да поставим још једно питање које се тиче Сирије. Претпоставимо да ће Председник Обама добити подршку Конгреса за примену силе. Шта ће у том случају учинити Русија? Да ли ћете бити на страни Сирије или ћете прекинути односе са Сиријом? Шта ћете у том случају Ви учинити?

         ПУТИН: Радите ли ви у средству јавног информисања или у ЦИА? Ви ми постављате питања која би требало да ми постављају колеге из других ресора. То су планови Русије у случају развоја ситуације по једном, другом или трећем сценарију. Ми имамо своје представе о томе шта и како ћемо чинити у случају развоја ситуације са применом оружја или без примене. Ми имамо своје планове, али сада је рано да говоримо о томе. 

         АП: Добро. Сада бих, ипак, хтео да поставим питање у вези са посетом Председника Обаме. У ствари, данас је требало да разматрамо резултате самита који је био планиран да данас почне, имам у виду Ваш сусрет са Председником Обамом. Јесте ли разочарани због отказивања те посете?

         ПУТИН: Да, наравно. Ја бих желео да Председник Сједињених Држава посети Москву да бисмо имали могућности да разговарамо и размотримо нагомилане проблеме. Али, не видим у томе неку посебну катастрофу. Ради се о томе да се контакти између наших ресора, између министара, при том између министара различитих ресора,  не прекидају.

         Недавно су Вашингтон посетили министар одбране Руске Федерације и министар иностраних послова. Имамо и контакте између парламената. Дакле, послови иду, не прекидају се. Ми разумемо да код америчке администрације, у вези са позицијом Русије о неким питањима, настаје извесна нервоза. Али, с тим се ништа не може учинити. Мишљења сам да би, заправо, било добро да нема нервозе, да заједно прикупимо стрпљење и радимо на проналажењу решења.

         Ја се веома надам да ћу успети да на маргинама самита „двадесторице“ у Петерсбургу разговарам са мојим америчким колегом. Сви наши претходни сусрети били су конструктивни. Председник Обама је веома занимљив саговорник, конкретан и послован човек. Сигуран сам - ако до сусрет дође, макар и у оквиру рада „двадесеторице“, на маргинама самита - да ће сусрет већ сам по себи бити користан. У сваком случају имамо много питања којима смо се бавили и за чије решавање смо заинтересовани.

         На дневном је реду разоружање, а пре свега питања повезана са развојем светске економије, са Северном Корејом, са иранском проблематиком. Постоји још много других тема и проблема за чије су решавање заинтересоване како Сједињене Државе, тако и Русија. Рецимо, имамо исти проблем борбе с тероризмом. Недавно су Американци преживели трагедију, мислим на експлозије за време спортских такмичења. И наши правосудни органи и специјалне службе веома су активно сарађивали и настављају да сарађују. А та сарадња је очигледно и у интересу америчког народа и у интересу руског народа. Та сарадња није прекидана и верујем да ће се развијати.

         АП: Неки говоре о вашим личним односима са Председником Обамом, о вашим узајамним срдачним односима. Многи коментаришу ваш језик покрета руке који често говори да вам је досадно за време разговора с њим. Како реагујете на те коментаре? Шта Ви мислите, јесу ли истинити?

         ПУТИН: Мислим да свако на свом месту – имам у виду и оне који се баве политиком, економијом, безбедношћу или ширењем информација – настоји да покаже своје најбоље особине, укључујући и те посматраче о којима ви говорите. Понекад са чуђењем читам о „језику покрета рукама”, о томе да нам је досадно или да се некако другачије понашамо. Ко, сем нас самих, може да каже шта нам је у глави и на души? Наравно, има неких гестова који се недвосмислено тумаче, али таквих гестова упућених са моје стране Обами, и од стране Обаме, мени, нико никада није видео, и, ја се надам, да тога неће ни бити. А све остало су измишљотине.

         Још једном понављам, већ сам то рекао: наши разговори увек имају конструктиван карактер, веома конкретан и довољно отворен. У том смислу Председник Сједињених Држава је – веома добар саговорник, с њим је лако разговарати, зато што је јасно шта човек жели, јасан је његов став, он саслуша став другог саговорника, опонента и реагује на њега. Мени је занимљиво да радим са њим.

         АП: Мислите ли да још преживљавамо последице „хладног рата“ у узајамним односима између Русије и Америке? И како се то може превазићи?

         ПУТИН: Делимично је то тако. И, пре свега то се тиче, рекао бих, средњег нивоа узајамног деловања практично у свим срединама и областима. Многи људи, посебно у структурама силе, који су деценијама радили у САД против Совјетског Савеза, а у Совјетском Савезу против САД, некако су још у том систему одбројавања и у том животу. Али, ја бих веома желео да мислим да се то на највишем политичком нивоу не одражава.

Наше данашње полемике не проистичу из тога, оне проистичу из различитог схватања проблема пред којима се налазимо, из различитог  приоритета средстава за постизање заједничких, понављам, заједничких циљева, па и умећа или одсуства умећа да се траже компромиси и поштује мишљење својих партнера.

(крај првог дела)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари