Путин: С. Кореја памти Садамову судбину - јешће траву али се неће одрећи нуклеарног програма

СЈАМЕН: РУСКИ ЛИДЕР УПОЗОРИО ДА НЕКИ У ВАШИНГТОНУ БРКАЈУ АУСТРИЈУ И АУСТРАЛИЈУ

Путин у Сјамену

  • Поводом новинарског питања да ли се разочарао у Доналда Трампа, оценио да је то питање веома наивно и наставио: „Па није Трамп моја млада, а ни ја његова, нисмо ми млада и младожења. Ми се бавимо државним пословима, а свака земља има своје интересе. Председник САД се руководи интересима своје земље, а ја - своје“
  • Путин је упозорио Американце да њихово наоружавање Украјине може имати „неочекиване последице“: „Давање оружја Украјини за новац или бесплатно - то је суверена одлука САД и земље која ће примити то оружје. Ми на то не можемо утицати. Али, биће то слање оружја у зону конфликта и само ће погоршати ситуацију и повећати број жртава. Сједињене Државе, приликом доношења одлуке, треба да воде рачуна да самопроглашене републике, Доњецка и Луганска, већ располажу са довољно свог наоружања заплењеног од противника. Зато је тешко рећи - буде ли америчко оружје стизало у зону конфликта - како ће на то одреаговати самопроглашене републике. Можда га усмере у друге зоне конфликта које су осетљиве за оне који им буду правили проблеме“
  • Председник РФ је најавио да би могао да нареди да додатних 155 америчких дипломата напусти Русију, као одговор на санкције Вашингтона у везу са украјинском кризом.
  • Објаснио је да од 455 руских дипломата у САД њих 155 раде при мисији УН тако да би број америчких представника у Русији требало смањити за додатних 155. Са тренутних 455 на 300. Нагласио је да тај потез засад неће повлачити

        ВЛАДИМИР Путин је у кинеском граду Сјамену, на крају дводневног (деветог) самита БРИКС-а, упозорио да војна хистерија око Северне Кореје не само да нема смисла него и да „може да доведе до планетарне катастрофе и огромног броја људских жртава“.

        Нагласио је да Русија осуђује ракетне и нуклеарне пробе Пјонгјанга који је објавио да је у минулу недељу успешно тестирао хидрогенску бомбу, али и указао да је увођење било каквих санкција у овом случају бескорисно је и неефикасно.

        „Севернокорејци неће одустати од свог (нуклеарног) програма, уколико се не осећају сигурно. Неће одустати ни по цену да морају јести траву јер је то за њих кључно питање безбедности. Зато морамо покушати да покренемо дијалог са свим заинтересованим странама", рекао је Путин. нагласио је Путин.

        У наставку је на исту тему рекао: „Присетите се само Ирака и вешања Садама Хусеина. Он се одрекао производње оружја за масовно уништавање, па под изговором да га има и да га треба уништити био уништен сам, заједно са породицом. Ово сви знају и сви памте. Ово и у Северној Кореји сви добро знају и памте. Зато се варају сви који мисле да ће се Пјонгјанг одрећи курса који је изабрао због неких санкција. Санкције и притисак су слепа улица. Неће они у Северној Кореји одустати од свог курса ако се не буду осећали сигурним“.

        Зато је једино право решење, упозорио је руски лидер, да се сви окрену сарадњи и дијалогу и да Северна Кореја не осећа претњу уништења.

        Путин се и у Сјамену уздржао од критика на рачун председника САД Доналда Трампа.

        Избегао је директан одговор на питање да ли се разочарао у Трампа.

         Нагласио је да је то питање веома наивно и да Трамп није млада да би се могао у њега разочарати:

        „Па није Трамп моја млада, а ни ја његова, нисмо ми млада и младожења. Ми се бавимо државним пословима, а свака земља има своје интересе. Председник САД се руководи интересима своје земље, а ја - своје“.

        Имајући у виду неке у Вашингтону, додао је: „Тешко је водити дијалог са људима који бркају Аустрију и Аустралију. Шта да се ради! Такав је, очито, ниво политичке културе одређеног дела америчког естаблишмента. Независно од тога, Америка и амерички народ су заиста велика земља и велики народ“.

        Подвукао је да и даље веома рачуна на могућност налажења компромиса са Трампом који би били у интересу и САД, и Русије и многих других земаља, с обзиром да Москва и Вашингтон имају велику одговорност за безбедност у свету.

        Поводом питања које се тицало „могућег импичмента Трампу“, рекао је: „Било би апсолутно некоректно са моје стране да се бавим унутарполитичком ситуацијом у Сједињеним Државама. То са импичментом није наша ствар. То је ствар САД“.

        Путин је упозорио Американце да њихово наоружавање Украјине може имати „неочекиване последице“:

        „Давање оружја Украјини за новац или бесплатно - то је суверена одлука САД и земље која ће примити то оружје. Ми на то не можемо утицати. Али, у тим стварима постоје и правила и прилази проблему: слање оружја у зону конфликта само погоршава ситуацију. На истоку Украјине то може само повећати број жртава. Сједињене Државе, приликом доношења одлуке, треба да воде рачуна да самопроглашене републике, Доњецка и Луганска, располажу са довољно свог наоружања заплењеног од противника. Зато је тешко рећи - буде ли америчко оружје стизало у зону конфликта - како ће на то одреаговати самопроглашене републике. Можда га усмере у друге зоне конфликта које су осетљиве за оне који им буду правили проблеме“.

        Путин је, иначе, подржао идеју да припадници мисије ОЕБС на истоку Украјине буду наоружани.

        Председник Русије је најавио да би могао да нареди да додатних 155 америчких дипломата напусти Русију, као одговор на санкције Вашингтона у везу са украјинском кризом.

        Вашингтону је у јулу поручено да смањи број својих дипломата у Русији са 755 на 455, што одговара броју руских дипломата који бораве у САД.

        Објаснио је да од 455 руских дипломата у САД њих 155 раде при мисији УН тако да би број америчких представника у Русији требало смањити за додатних 155. Са тренутних 455 на 300. Нагласио је да тај потез засад неће повлачити.

        Путин је у Сјамену одбацио тврдње о било каквом покушају цензуре или притиска власти на редитеља Кирила Серебрењикова, оптуженог за проневеру државног новца. „Нема цензуре, нема притисака. Он је од Владе РФ за последње 2-3 године добио око 300 милиона рубаља, а од владе Москве још 700 милиона. То је милијарда. А то је и доказ да се власт према његовом стваралаштву односи бар неутрално. Јер, да је имала замерке - новац не би давала. Нека питања за њега има само државни тужилац и само поводом трошења државног новца“.

        Додао је: „Ако власт сличне сумње буде имала поводом Никите Михалкова, или било кога другог, и њихово деловање ће бити проверено. Нико не може бити заштићен од провера трошења државног новца само зато што је из културе“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари