Путин: Русија је кроз целу своју историју имала проблеме са Западом и његовим санкцијама

ЗА ВРЕМЕ „ДИРЕКТНЕ ЛИНИЈЕ“ СА НАРОДОМ КОМИЈУ ОБЕЋАО ПОЛИТИЧКИ АЗИЛ У РУСИЈИ

Владимир Путин

  • Поводом изгласавања нових санкција у Сенату САД рекао је: „То они раде на голом месту јер се ништа посебно не догађа. То је сведочанство да унутарполитичка борба у САД и даље траје. Уосталом ,да није било Крима - смислили би они нешто друго за обуздавање Русије“
  • Председнику Украјине Петру Порошенку поручио да - пре него што постане Европљанин - позатвара сопствене рачуне у офшорним зонама. Још му је цитирао ове речи Тараса Шевченка, украјинског Вука Караџића: „Дође Украјина до самога краја, горе од Пољака је разапињу њена деца“
  • Поводом свог будућег сусрета са Трампом рекао је: „Има пуно тема над којима морамо заједно радити. Само, то не зависи од нас. Ми видимо шта се у Сједињеним Државама догађа. То је заиста последица заоштравања унутарполитичке борбе, али ми на то никако не можемо утицати. Независно од свега, ми смо спремни за конструктиван дијалог са Сједињеним Државама“
  • Открио шта би учинио кад би имао на располагању „временску машину“

        ИСТОРИЈА показује да је руска држава живела под западним санкцијама од момента када је почела да јача, да стаје на своје ноге и да постаје снажан конкурент, а санкције су увођене под најразличитијим изговорима - рекао је Владимир Путин.

        Он је за време своје данашње „Директне линије“ разговора са народом на тај начин одговорио на питање: Јесмо ли спремни да под санкцијама живимо још деценијама?“

        Руски лидер је нагласио да је Русија имала проблеме са западним санкцијама и у царско и у совјетско време, а поводом изгласавања нових санкција у Сенату САД рекао је:

        „То они раде на голом месту јер се ништа посебно не догађа. То је сведочанство да унутарполитичка борба у САД и даље траје. Уосталом ,да није било Крима - смислили би они нешто друго за обуздавање Русије“.

        Одмах у наставку је истакао:

 
 

        „Да ли су се санкције на нама одразиле? Наравно да јесу. Али, да ли су кардинално? Мислим да нису. На нашу економију више је утицао пад светских цена на нафту, гас и металуршке производе. Уосталом, санкције су оружје са две оштрице које доноси штету и ономе ко за њим посеже. Можда је парадоксално, али санције за нас имају и плусеве. Присилиле су нас укључимо сопствене мозгове, да с ослонимо на своје таленте и сконцентришемо ресурсе на кључним развојним правцима. Натерале су нас да се не ослањамо претерано на петродоларе и валуту зарађену извозом природног гаса“.

        Путин је - одговарајући на једно од десетина хиљада питања која су му стигла до почекта „Директне линије“ - оценио да Русија у Украјини има много пријатеља и да уважава све који живе у тој земљи, а подржавају Москву.

        Један становник Кијева питао је председника РФ: „Зашто сте нас оставили? Нису у Украјини сви за Бандеру. И ми желимо Бесмртни пук и поштујемо успомене на своје претке“.

        Путин му је узвратио: „Ми не желимо да вам нанесемо било какву штету и трудимо се да се не мешамо у унутарполитичке процесе у Украјини“.

        У овом контексту је апострофирао Виктора Медведчука, лидера покрета „Украјински избор“ којег је назвао и украјинским националистом и поборником одбрих односа са Русијом.

        Путин је поново указао да је председник Украјине Петар Порошенко пре неколико дана цитирајући стих Михаила Љермонтова „Збогом неумивена Русијо“ цитирао тенденциозно само оно што је њему одговарало. Поручио му је да - пре него што постане Европљанин - позатвара сопствене рачуне у офшорним зонама. Још му је цитирао ове речи Тараса Шевченка, украјинског Вука Караџића: „Дође Украјина до самога краја, горе од Пољака је разапињу њена деца“.

        Није, наравно, могло без питања која су се тицала америчких оптужби да се Русија мешала (на страни Доналда Трампа) у тамошње председничке изборе.

        Путин је прво подсетио да је смењени директор FBI, Џејмс Коми, тврдио да се Русија мешала али да није навео никакве доказе. Потом је нагласио:

Лидер Крима Сергеј Аксјонов прати „Директну линију“

        „Можете прстом додирнути било коју тачку на глобусу и свуда ћете наћи америчке интересе. А ми се не бавимо подривачким активностима. Ми, једноставно, имамо своје ставове и отворено их износимо“.

        Путин је упоредио Комија са Едвардом Сноуденом објавио да је спреман да му обезбеди азил у Русији.

        Поводом свог будућег сусрета са Трампом рекао је:

        „Има пуно тема над којима морамо заједно радити. Само, то не зависи од нас. Ми видимо шта се у Сједињеним Државама догађа. То је заиста последица заоштравања унутарполитичке борбе, али ми на то никако не можемо утицати. Независно од свега, ми смо спремни за конструктиван дијалог са Сједињеним Државама“.

        Вративши се руским темама, подсетио је да је некада Ломоносов говорио да ће Русија бити просперитетна захваљујући богатствима Сибира, па додао: „Ми морамо освајати Арктик. Од њега ће Русија у будућности добро живети“.

        Путин је открио и шта би урадио кад би имао временску машину.

        Рекао је да би волео да својим очима види много важних историјских догађаја - како је настајала Русија, како је грађен Санкт Петербург, као су очеви и дедови данашњих Руса побеђивали у Великом Отаџбинском рату.

        Осврнувши се на прижељкивања многих да повратком у прошлост утичу на будућност, нагласио је: „Боље је ништа не дирати“.

        Путин је историју назвао „временском машином за путовање у будућност јер је знање историје - знање које омогућава да се види и будућност“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари