Путин: Русија је кроз целу своју историју имала проблеме са Западом и његовим санкцијама

ЗА ВРЕМЕ „ДИРЕКТНЕ ЛИНИЈЕ“ СА НАРОДОМ КОМИЈУ ОБЕЋАО ПОЛИТИЧКИ АЗИЛ У РУСИЈИ

Владимир Путин

 • Поводом изгласавања нових санкција у Сенату САД рекао је: „То они раде на голом месту јер се ништа посебно не догађа. То је сведочанство да унутарполитичка борба у САД и даље траје. Уосталом ,да није било Крима - смислили би они нешто друго за обуздавање Русије“
 • Председнику Украјине Петру Порошенку поручио да - пре него што постане Европљанин - позатвара сопствене рачуне у офшорним зонама. Још му је цитирао ове речи Тараса Шевченка, украјинског Вука Караџића: „Дође Украјина до самога краја, горе од Пољака је разапињу њена деца“
 • Поводом свог будућег сусрета са Трампом рекао је: „Има пуно тема над којима морамо заједно радити. Само, то не зависи од нас. Ми видимо шта се у Сједињеним Државама догађа. То је заиста последица заоштравања унутарполитичке борбе, али ми на то никако не можемо утицати. Независно од свега, ми смо спремни за конструктиван дијалог са Сједињеним Државама“
 • Открио шта би учинио кад би имао на располагању „временску машину“

        ИСТОРИЈА показује да је руска држава живела под западним санкцијама од момента када је почела да јача, да стаје на своје ноге и да постаје снажан конкурент, а санкције су увођене под најразличитијим изговорима - рекао је Владимир Путин.

        Он је за време своје данашње „Директне линије“ разговора са народом на тај начин одговорио на питање: Јесмо ли спремни да под санкцијама живимо још деценијама?“

        Руски лидер је нагласио да је Русија имала проблеме са западним санкцијама и у царско и у совјетско време, а поводом изгласавања нових санкција у Сенату САД рекао је:

        „То они раде на голом месту јер се ништа посебно не догађа. То је сведочанство да унутарполитичка борба у САД и даље траје. Уосталом ,да није било Крима - смислили би они нешто друго за обуздавање Русије“.

        Одмах у наставку је истакао:

 
 

        „Да ли су се санкције на нама одразиле? Наравно да јесу. Али, да ли су кардинално? Мислим да нису. На нашу економију више је утицао пад светских цена на нафту, гас и металуршке производе. Уосталом, санкције су оружје са две оштрице које доноси штету и ономе ко за њим посеже. Можда је парадоксално, али санције за нас имају и плусеве. Присилиле су нас укључимо сопствене мозгове, да с ослонимо на своје таленте и сконцентришемо ресурсе на кључним развојним правцима. Натерале су нас да се не ослањамо претерано на петродоларе и валуту зарађену извозом природног гаса“.

        Путин је - одговарајући на једно од десетина хиљада питања која су му стигла до почекта „Директне линије“ - оценио да Русија у Украјини има много пријатеља и да уважава све који живе у тој земљи, а подржавају Москву.

        Један становник Кијева питао је председника РФ: „Зашто сте нас оставили? Нису у Украјини сви за Бандеру. И ми желимо Бесмртни пук и поштујемо успомене на своје претке“.

        Путин му је узвратио: „Ми не желимо да вам нанесемо било какву штету и трудимо се да се не мешамо у унутарполитичке процесе у Украјини“.

        У овом контексту је апострофирао Виктора Медведчука, лидера покрета „Украјински избор“ којег је назвао и украјинским националистом и поборником одбрих односа са Русијом.

        Путин је поново указао да је председник Украјине Петар Порошенко пре неколико дана цитирајући стих Михаила Љермонтова „Збогом неумивена Русијо“ цитирао тенденциозно само оно што је њему одговарало. Поручио му је да - пре него што постане Европљанин - позатвара сопствене рачуне у офшорним зонама. Још му је цитирао ове речи Тараса Шевченка, украјинског Вука Караџића: „Дође Украјина до самога краја, горе од Пољака је разапињу њена деца“.

        Није, наравно, могло без питања која су се тицала америчких оптужби да се Русија мешала (на страни Доналда Трампа) у тамошње председничке изборе.

        Путин је прво подсетио да је смењени директор FBI, Џејмс Коми, тврдио да се Русија мешала али да није навео никакве доказе. Потом је нагласио:

Лидер Крима Сергеј Аксјонов прати „Директну линију“

        „Можете прстом додирнути било коју тачку на глобусу и свуда ћете наћи америчке интересе. А ми се не бавимо подривачким активностима. Ми, једноставно, имамо своје ставове и отворено их износимо“.

        Путин је упоредио Комија са Едвардом Сноуденом објавио да је спреман да му обезбеди азил у Русији.

        Поводом свог будућег сусрета са Трампом рекао је:

        „Има пуно тема над којима морамо заједно радити. Само, то не зависи од нас. Ми видимо шта се у Сједињеним Државама догађа. То је заиста последица заоштравања унутарполитичке борбе, али ми на то никако не можемо утицати. Независно од свега, ми смо спремни за конструктиван дијалог са Сједињеним Државама“.

        Вративши се руским темама, подсетио је да је некада Ломоносов говорио да ће Русија бити просперитетна захваљујући богатствима Сибира, па додао: „Ми морамо освајати Арктик. Од њега ће Русија у будућности добро живети“.

        Путин је открио и шта би урадио кад би имао временску машину.

        Рекао је да би волео да својим очима види много важних историјских догађаја - како је настајала Русија, како је грађен Санкт Петербург, као су очеви и дедови данашњих Руса побеђивали у Великом Отаџбинском рату.

        Осврнувши се на прижељкивања многих да повратком у прошлост утичу на будућност, нагласио је: „Боље је ништа не дирати“.

        Путин је историју назвао „временском машином за путовање у будућност јер је знање историје - знање које омогућава да се види и будућност“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Иванка's picture
Иванка 16:31 15.06.2017.

 • +20
Voting is closed.

"Још му је цитирао ове речи Тараса Шевченка, украјинског Вука Караџића: „Дође Украјина до самога краја, горе од Пољака је разапињу њена деца“"

Доборолась Украина
До самого края:
Хуже ляха свои дети
Её распинают.
Вместо пива праведную
Кровь из рёбер точат;
Просветить хотят сыночки
У матери очи
Современными огнями.
Чтобы шла за веком,
Шла за немцами слепая
Бедная калека.

Тарас Шевченко.
14 декабря, 1845

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 17:47 15.06.2017.

 • +32
Voting is closed.

Zanimljivo odusevljenje simbolom ukrajinskog nacionalizma...
Putin je citiranjem Sevcenka samo pametno vratio loptu Potrosenku za maliciozno citiranje Ljermontova i nista vise.

Иванка's picture
Иванка 18:21 15.06.2017.

 • +17
Voting is closed.

Путин је Вам лично рекао ово? :)) У Русији су стотине улица именовани у част Шевченко. Моја мајка живи у једној од ових улица. Узгред, ово је нова улица, она се појавила пре пет година. Шевченко је живео у Рускоj империjи, он jе део наше историје и културе.

Slobodanka's picture
Slobodanka 18:50 15.06.2017.

 • +15
Voting is closed.

Ukidanje kmetsva u Rusiji 1861. godine bila je možda najznačajnija odluka u Rusiji u XIX veku. Ševčenko je rodjen kao kmet, a tokom svog života borio se i protiv kmetstva i tugovao je zbog siromaštva i lošeg položaja naroda, dakle želeo je i socijalno i duhovno i kulturno oslobodjenje naroda, a ne samo nacionalno. Ševčenko je takodje umro te iste 1861 godine pa su mnogi u onom vremenu ukidanje kmetstva videli kao neku blagodet od njegove smrti.
Ovi današnji veliki ukrajinski licemeri nam svima podvaljuju! Oni kao slave nacionalistu Ševčenka, ali su veliki lažovi jer oni uvode svoje gradjane u sve veće siromaštvo, zaglupljivanje i ropstvo - savremeno ropstvo. Imam takav utisak da kad bi mogao da ih vidi Ševčenko bi ih se odrekao.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 19:06 15.06.2017.

 • +1
Voting is closed.

@ - Sevcenko je deo istorije carske Rusije iz koje je hteo da OTCEPI Ukrajinu i tome je posvetio sav svoj politicki rad, zbog cega je hapsen i proganjan.
Osoba koja sebe zove "novinarkom", a pri tome nema nikakvo opste obrazovanje je uvreda za inteligenciju.
Inace i u hrvatskoj je nedavno podignut spomenik/bista Sevcenku na uglu ukrajinske i nemacke ulice, vrlo simbolicno, da ne pominjem ko je gostovao.
I u montenegru je pre par godina podignut spomenik Sevcenku, ista prica, ista politicka konotacija.
I u vardarskoj makedoniji, naravno.
Itd.
U Srbiji je trebalo da se podigne u Vojvodini, gde drugde.
A Putin zajedno sa Kucmom odradio istu akciju. Ocigledno zasto.
Zato i ne cudi sto ga pominje.
Ne postoji veci politicki simbol Ukrajine nezavisne od Rusije od Sevcenka.
Naravno, osim za nabedjene "novinarke"...

Иванка's picture
Иванка 19:37 15.06.2017.

 • +12
Voting is closed.

Споменик Шевченко у Москви. У 2014., одржано jе свечано отварање споменика након рестаурације.
http://mtdata.ru/u12/photoE904/20672664734-0/original.jpg
Главно позориште у Доњецку се зове у име Шевченко. То никога не нервира.
Добро знам биографију и ставове Шевченка. То није разлог за мене да га мрзим. Као што можете видети, и Путин не третира га са мржњом. Понављам: он је део наше историје и културе. Ми нисмо у рату са прошлошћу.
Стихове коjе сам цитирала, стварно занимљиве. Постоји њихов наставак. Он је као да описује савремену Украјину. Обожавање Запада, братоубилачки рат, поновно писање историје...

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 20:07 15.06.2017.

 • +22
Voting is closed.

Stvarno smesno.
Za ponavljace, ponavljamo Putinov razlog: Putin je citiranjem Sevcenka samo pametno vratio loptu Potrosenku za maliciozno citiranje Ljermontova i nista vise.
I to je sve.
A Ljermontova nismo culi, ali zato politicki simbol cepanja ruskog nacionalnog korpusa jesmo...

Иванка's picture
Иванка 20:41 16.06.2017.

 • +5
Voting is closed.

Понављам, Ви не знате и не можете знати Путинове мотиве. Узгред, он је похвалио Порошенка за познавање руске литературе. Да ли мислите да је он цитирао Шевченко да би добио исту похвалу од Порошенка? :)) Не, само Путин зна да иако Шевченко ниjе најсјајнији песник, али његове песме су књижевно наслеђе Руске империје, а самим тим и Русије.
Ја могу да цитирам и Лермонтова и Пушкина и Тjутчева. Знам доста поезије. :)

Slobodanka's picture
Slobodanka 09:49 16.06.2017.

 • +10
Voting is closed.

Zarine - Pripadnost organizaciji "Ćirilo-Metodijsko bratstvo" koje je postojala od 1846 - 1847 godine je razlog zašto je osudjen Ševčenko. Celokupan njegov pesnički rad ocenjen je kao orudje za političku borbu pa mu je kasnije u zatvoru bilo zabranjeno i da piše i da crta. Cilj tog bratstva je bio da se postigne politička i kulturna promena u Ruskoj imperiji te da ona postane panslovenski savez naroda. Postavili su sebi zadatak da postignu i nacionalno i socijalno oslobodjenje u antifeudalnom smislu. Borba za oslobodjenje od ropstva, ukidanje klasnih privilegija i želja da stvore slovensku federaciju sa demokratskim institucijama. U sastavu te federacije po njima treba da budu Ukrajina, Rusija, Poljska, Češka, Bugarska, čak i Srbija. Zalagali su se za miran reformski put. Jeste to bio i put sve veće afirmacije Ukrajine i postojao je rizik njenog osamostaljenja, ali nije to bio cilj.
Najveći značaj te organizacije što je to prva politička organiacija u carskoj Rusiji i prvi pokušaj ukrajinske inteligencije da se bore za prava ukrajinskog naroda.
To što su predlagali jeste bilo suviše promena za ukus onog vremena, ali direktan cilj nije bio separatizam kao ovaj današnji, nego reorganizacija feudalne imperije i u socijalnom i u nacionalnom smislu, ali i u pogledu ljudskih prava.
Još 1774 godine pogubljen je poznati pobunjenik Jemeljan Pugačov koji je pobunjenim kmetovima obećao i slobodu i zemlju. U to vreme sluge su provodile skoro ceo dan radeći na zemlji svojih gospodara. Na Zapadu je već počela industrijska revolucija, a Rusija je u tome kasnila baš zbog dugog zadržavanja kmetstva. Položaj kmetova je bio izuzetno težak i živeli su puno lošije od seljaka na Zapadu. Car Aleksandar II je ukinuo kmetstvo da bi izbegao da Rusiju ne progutaju revolucije i pobune. Jeste veliki broj slobodnih ljudi otišao u gradove da radi u industriji i rasla je tkzv. srednja klasa, ali ni to oslobodjenje nije bilo pravično za oslobodjene kmetove- seljake. Umesto da dobiju zemlju pod nekim povoljnijim uslovima, oslobođeni kmetovi su morali da plaćaju vladi specijalni porez tokom celog života. Ta sredstva je vlada davala zemljoposednicima kao bogatu i lepu odštetu za zemlju koju su izgubili. Slobodni seljaci koji su radili na najlošijem zemljištu zato su bili u teškom položaju tako da je pobuna bilo i kasnije.

Baš u tome koliko sati su radili kmetovi za svoje gospodare i koliko sati današnji radnici rade za svoje nove gazde jeste velika sličnost! Žalio mi se sad skoro jedan stari poznanik na svoj život uz minimalac. Nisam znala kako sad živi jer ga nisam dugo videla i predložim mu da pokuša da u slobodno vreme radi nešto dodatno. Njegov odgovor je bio: "Ali ja radim puno više sati i za ovaj minimalac. Da bih postigao sve što se od mene očekuje na poslu sam pre 6, a krećem kući posle podne najranije u 17, a najčešće u 18 sati. Nemam vremena za to..."
Nije on jedini u takvom položaju i tako izgleda savremeno ropstvo.

Ove današnje demokrate nemaju pravo da se baš pozivaju na Ševčenkovu političku borbu jer dobrim delom rade suprotno od njega. On se zalagao i za borbu protiv kmetstva, a ovi uvode savremeno ropstvo! Nakon ukidanja kmetstva srednja klasa se formirala u Ruskoj imperiji, a ovi današnji još malo pa su sasvim ukinuli i srednju klasu. Pritom mislim na loše promene u Srbiji, a ne verujem ni da je u Ukrajini bolja slika. Današnje vreme je vreme podvala i laži. Podvaljuju nam samo tako.
Često iskrivljuju sliku i o Ševčenku za današnje potrebe. Ne poričem da je bio veliki nacionalista, ali je on bio i osoba sa velikim saosećanjem za ljudske patnje. On je spojio i nacionalnu i socijalnu borbu, a ovi danas to podmuklo razdvajaju jer osiromašuju ljude, a nude im samo nacionalne igre. Potrošenko se raduje ukidanju viza pa kaže tada da je sigurno da Ukrajina neće biti u ruskoj imperiji, a Ševčenko je hteo da ojačana Ukrajina ipak bude u ruskoj imperiji i da ta imperija poraste okupljajući sve slovenske narode. Bratstvo kome je pripadao razmišljalo je da svi Sloveni treba da ispovedaju istu pravoslavnu veru.

Taras Ševčenko nije tako kao oni potrošio svoj život. Ševčenko će još dugo biti pamćen, a ovi će biti pamćeni samo dokle se mora tj. dok ne odu sa vlasti.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 22:44 15.06.2017.

 • +13
Voting is closed.

Rusiji je dosta "prijateljstva sa satanistickim zapadom.
Predlazem da se gradi ne gasovodi da griju tu dubrad vec treba graditi novi "Kineski zid " koji ce
sacuvati Rusiju od varvara sa zapada.

Додај коментар