Путин: Разматра се могућност изласка Турског тока у Европу преко Бугарске

ПОСЛЕ РАЗГОВОРА СА БОЈКОМ БОРИСОВОМ ОТКРИО ДА ТАКАВ ПРОЈЕКАТ ИМА ЕРДОГАНОВО „ДА“

• Бугарски премијер Бојко БОРИСОВ: „Председници Русије и Турске нису против тога да Турски ток добије крак који би ишао према Бугарској. Ми ћемо преговарати са Газпромом о могућности да купујемо од њега гас и реализујемо његов транзит у друге земље“
 

        ВЛАДИМИР Путин изјавио је да се „прорађује“ могућност изласка Турског тока у Европу преко Бугарске.

        Руски лидер је ово открио на прес-конференцији након преговора са бугарским премијером Бојком Борисовом.

        Притом је објаснио: „Ми смо са нашим турским партнерима увек разматрали и могућност проласка Турског тока преко Бугарске за Европу. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган ми је и јуче у телефонском разговору потврдио спремност за то. Ми ту могућност већ прорађујемо са нашим турским и бугарским пријатељима“.

 

        Председник РФ је нагласио да ће обим испорука гаса преко Бугарске, као и његову цену, утврђивати „партнери који ће у пројекту учествовати“. Додатно је прецизирао:

        „Количине ће зависити и од испорука нашег гаса другим гасоводима. Од тога ће зависити и да ли ће се радити о гасоводу (преко Бугарске) или само о хабу. Сад се увелико дискутује о Северном току-2 и транзиту преко Украјине, а ми смо спремни да сачувамо и тај транзит“.

        Путин је нагласио да је Москва спремна да се врати преговорима о градњи у Бугарској атомске централе „Белене“.

        Борисов је са задовољством објавио: „Председници Русије и Турске нису против тога да Турски ток добије крак који би ишао према Бугарској. Ми ћемо преговарати са Газпромом о могућности да купујемо од њега гас и реализујемо његов транзит у друге земље.“

        Бугарски председник Румен Радев недавно је - боравећи у посети Москви - директно затражио да крак Турског тока „скрене према Бугарској“.

        Чак га је назвао Бугарским током.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари