Путин: Ракета која је 2014. оборила малезијски авион нема везе са Русијом

ПОТВРДИО ДА СЕ 2024. НЕЋЕ ПОНОВО КАНДИДОВАТИ ЗА ШЕФА ДРЖАВЕ ЈЕР ПОШТУЈЕ УСТАВ РФ

  • Руски лидер нагласио да Москва инсистира да буде укључена у истрагу о тровању Сергеја и Јулије Скрипаљ и нагласио: „Потребно је да заједно (са Британцима) обавимо објективну и комплетну истрагу или да прекинемо разговоре на ту тему јер не доносе ништа осим погрошавања односа“

        РАКЕТА која је срушила у августу 2014. малезијски Boeing на истоку Украјине не припадала Русији - изјавио је Владимир Путин.

        На пленарном заседању Петербуршког међународног економског форума додатно је указао:

        „Поводом те трагедије постоји неколико верзија међу којима јер и верзија да је та ракета припадала украјинској армији. Међутим, не постоји ништа што би као коначни закључак заслуживало наше поверење. Тако ће и остати ако не будемо потпуно укључени у истрагу“.

        Додао је да се Русији не дозвољава учешће у истрази, а да се аргументи које предлаже игноришу.

        Поновио је да се уопште не узима у обзир да је Украјина укључена у истрагу иако трагедије малезијског авиона не би било да је испоштовала своју међународну обавезу и затворила ваздушни простор над ратном зоном.

        Подсетио је и да је Русија истражном тиму доставила „примарне податке“ са радара „Утес-Т“ који 17. јула 2014-те - на дан трагедије - није регистровао никакве „ваздушне објекте“ који би се малезијском авиону приближавали са истока.

        Руски лидер се у сличном тону осврнуо и на „случај Скрипаљ“ и позвао да се прекину разговори на ту тему:

        „Потребно је да заједно (са Британцима) обавимо објективну и комплетну истрагу или да обуставимо разговоре на ту тему јер не доносе ништа осим погоршавања односа“.     

        Путин је, иначе, на Форуму потврдио да не планира да се 2024-те опет кандидује за функцију шефа државе.

        „У Уставу Русије пише да нико не може бити председник државе више од два пута узастопно, а ја сам управо започео други мандат. Као што се зна, и раније сам био два пута председник, па напустио тај положај зато што Устав не предвиђа трећи узастопни мандат. То је то“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари