Путин прави услове да до земље лако дође сваки Рус који жели да је обрађује

У РУСИЈИ 40 МИЛИОНА ХЕКТАРА ЗЕМЉЕ НЕ ПРИПАДА НИКОМЕ

  • Фонд земље у Русији износи милијарду седамсто милиона хектара. На пољопривредне површине отпада готово 400 милиона. Десетина је била напуштена након уништавања колхоза: то јест 40 милиона хектара земље у Русији не припада никоме
  • Руски лидер затражио да се што пре направи јавни катастар напуштене и необрађиване земље

         САМОВОЉА и корумпираност чиновника коче потпуни развој земље – оценио је председник Русије на заседању Државног савета при шефу државе. 

         Није допустиво – упозорио је руски лидер - да се људима смета да слободно и без одуговлачења добију земљу. Истовремено је затражио да се у најкраћем року отклоне баријере у овој области - да се омогући слободна куповина земље и да се направи јавна база парцела.

         Путин је открио да му стижу `небројена писма`са гневним жалбама који желе да купи земљу која евидентно ником не припада треба, а државна администрација им тражи докае да годинама стоји неискоришћена. То се догађа – нагласио је Путин – зато што званичног регистра неискоришћене и напуштене земље (парцела) у Русији нема.

         Стога, према његовим речима, прибављање било какве информације о статусу неке парцеле подразумева `најбирократскију могућу процедуру`.

         „Људи нам пишу да не могу добити информацију о слободним земљама и да им се ускраћује и само право да их траже. Указују да њихове молбе и захтеве нико не разматра. И да се треба помучити три и више година да би се нека парцела купила. Последица је да земља остаје неискоришћена. Самовоља и корумпираност чиновника кочи потпуни развој катастарских односа у Русији. И у целини успоравају напредак земље” - истакао је Путин.

         На основу званичних информација Руске статистике, фонд земље у Русији износи милијарду седамсто милиона хектара. Пољопривредне површине износе готово 400 милиона. Десетина је била напуштена након уништавања колхоза: то јест 40 милиона хектара земље у Русији не припада никоме.

         Зато Путин инсистира да се направи јавни катастар такве земље.

         „Кад такве информације постану доступне, сваки грађанин треба да има право да направи парцелу и да се локалној самоуправи обрати са захтевом да ту парцелу купи. Након тога локални орган власти би имао обавезу да дату парцелу стави на лицитацију. Тако да купац може бити или тај грађанин или други у зависности од тога ко да више” - објаснио је помоћник председника Русије Јуриј Трутњев.

         Тренутно грађани морају да траже дозволе од многобројних федералних структура. Такозвано `резервисање хектара за државне потребе` у пракси ће – ако све остане као досад - поново значиће милионе напуштених хектара, без обзира што тражња земље већ прави редове.

         „Ако се земља не користи, треба је дати другим власницима, укључујући и локалне органе власти. Они су ближи људима и потпуно су оспособљени да одлуче где треба градити куће, а где гајити кромпир. При томе локални органи власти треба да раде по принципу једног шалтера и раде у интересу грађана. Ни у ком случају не треба стварати ситуацију да проблем преносимо са једног на други ниво и да при том ништа не променимо” - дао је налог Путин.

Треба мењати и закон. У Русији ће хектаре да дају, продају и дају у закуп по пријавама.

„Треба што пре прећи на одржавање јавних лицитација на основу захтева грађана и правних лица. Закон о земљи је већ утврдио обавезу локалне самоуправе да организује такве аукције. Међутим, такве одлуке могу бити донете само када се земља испарцелише. А да би се тај посао обавио, нема превиђеног новца у буџету. Имам утисак да се то намерно чини да би ова ситуација трајала” - посумњао је председник Русије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари