ПУТИН: Потребне унутрашње промене не смеју се плаћати - рушењем државе

ЈЕДАНАЕСТ КЉУЧНИХ ПОРУКА ИЗ ГОДИШЊЕ ПОСЛАНИЦЕ

ШЕФА РУСКЕ ДРЖАВЕ НАЦИОНАЛНОМ ПАРЛАМЕНТУ

  • Свет који улази у епоху кардиналних промена, а може бити и чак великих потреса. Заоштрава се борба за ресурсе. Не само за метале, нафту и гас, већ пре свега за људске ресурсе, за интелект. Ко ће отићи напред, а ко ће остати аутсајдер и неизбежно изгубити самосталност - зависиће не само од економског потенцијала, већ пре свега од воље сваке нације, од њене унутрашње енергије
  • Русија мора бити суверена и утицајна земља. Морамо не само да се развијамо, већ и да сачувамо свој национални и духовни идентитет
  • Девет од десет послова које реализују крупне руске компаније, укључујући и оне државне, не регулише домаће законодавство. Зато нам је потребан нам је читав систем мера за деофшоризацију наше економије - упозорио је Путин национални парламент
  • Шеф руске затражио да влада овезбеди убрзану процедуру доделе руског држављанства свима који говоре руски и део су руске културе, директним потомцима оних који су се родили у Руској империји и Совјетском Савезу. Свима који желе да се преселе и стално настане у РФ
  • Учешће Русије  у обрадивим површинама на планети је 55 одсто. У наредних четири до пет година морамо у потпуности да обезбедимо своју независност у основним животним намирницама, а потом Русија мора да постане највећи светски извозник хране - рекао је Путин

        ТАЧНО у 12 часова 12. дана 12. месеца 2012. године председник Русије почео је обраћање горњем (Савету Федерације) и доњем дому (Државној Думи) Руске Федерације у којем је формулисао принципијелна и стратешка питања развоја земље у наредним годинама.

       Путин је данас обнародовао своју прву годишњу посланицу Федералном сабору након што је у мају по трећи пут изабран за шефа државе. Говор руског председника трајао је уместо планираних сат времена више од 80 минута.

       1. Преломне године за свет

       Наредне године биће одлучујуће, чак и преломе не само за нас, већ практично и за читав свет који улази у епоху кардиналних промена, а може бити и чак великих потреса.

       Глобални развој постаје све више неравномеран. Настаје плодно тле за нове конфликте економског, геополитичког и етничког карактера. Заоштрава се борба за ресурсе. Не само за метале, нафту и гас, већ пре свега за људске ресурсе, за интелект. Ко ће отићи напред, а ко ће остати аутсајдер и неизбежно изгубити самосталност - зависиће не само од економског потенцијала, већ пре свега од воље сваке нације, од њене унутрашње енергије: како је говорио Лав Гумиљов, од пасионарности, од способности за кретање унапред и према променама.

       Земља која није у стању да избије у круг стваралаца нових иновативних технологија, осуђена је на зависан положај. Учешће глобалног „колача“ која ће припасти њеним предузећима и становницима тих земаља биће мања него код лидера. Погледајте како се дели доходак међу земљама које производе интелектуалне производе и оних које склапају финални производ. Однос је 15: 75-80 одсто.

       2. Морамо остати Русија

       У свету XXI века при расподели економских, цивилизацијских и војних снага, Русија мора бити суверена и утицајна земља. Морамо не само да се развијамо, већ и да сачувамо свој национални и духовни идентитет, не расипајући снаге као нација. Треба да будемо и останемо Русија.

       Собзиром на противречне процесе који се одигравају у свету, интереси нације захтевају од нас одлучна дејства. Треба да будемо устремљени само напред и само у будућност. 

       3. Три детета као норма

       У Русији породица са троје деце мора да постане норма. За то морају да буду створени повољни и потребни услови, у првом реду за жене. Да се не би плашиле да ће им рађање другог и трећег детета онемогућити и да ће их лишити напредовања у каријери и доброг радног места. Другим речима: да че их осудити на бављење искључиво домаћинством.

       „Демографи тврде да је избор у корист другог детета потенцијални избор у корист трећег. Важно је да породица учини такав корак. И без обзира на сумње неких експерата, које веома поштујем, уверен сам да у Русији норма ипак треба да буде породица са троје деце“ - рекао је шеф државе, изазвавши аплауз у сали.

       Неопходно је зато решити проблем редова у дечијим вртићима, реализовати програм професионалне преквалификације за жене са децом, подржати еластичну форму радног времена, а посебну пажњу поклонити предшколским установама и подржати отварање приватних предсколских установа, мини обданишта и група целодневног боравка. Све у свему, родитељима морају имати право избора предшколске установе без редова и нервирања, нагласио је Путин.

       4. Потпуна деофшоризација

       Путин је напоменуо да се руским предузетницима често упућују примедбе за непатриотизам, а офшорни карактер руске економије одавно је јавна тајна.

       „Експерти ову појаву зову бекством од правног система. Према неким оценама, девет од десет постојећих послова које реализују крупне руске компаније, укључујући и оне државне, не регулише домаће законодавство. Потребан нам је читав систем мера за деофшоризацију наше економије. Дајем задатак влади да предложи одговарајуће комплексне предлоге по овом питању“ - јекао је шеф руске државе.

       5. Без „прогресивног“ опорезивања луксуза

       Идеја пореза на раскош, која би се посебно односила на скупе некретнине и аутомобиле треб да буде реализована у првој половини 2013. године.

       „Не треба засад да одустајемо од такозване линеарне пореске стопе. Прогресивно опорезивање, без обзира на његову социјалну правичност, неће бити такво. Постаће бити бреме за милионе људи са просечним дохотком. Ако почнете да рачунате до чега ће то да доведе, уверићете се  да је тако. А до чега може још да доведе? До неплаћања пореза и смањења прихода буџетске касе. А то значи да ће нам се појавити дефицити у финансирању армије, пензија и буџетских корисника. Ето вам социјалне правде“ - истиче Путин.

       6. Привремена дисквалификација чиновника

       Ко је изабрао државну службу, треба да буде спреман на ограничења, за поштовање социјаних захтева и друштвену контролу - нагласио је Путин. Истовремено је позвао парламент да подржи имовинска ограничења за чиновнике и политичаре, забрану да имају рачуне и хартије од вредности у иностранству. Некретнине државних чиновника у иностранству морају бити декларисане, а чиновник треба да поднесе доказ којим новацем је то стекао - упозорио је руски лидер.

       7. Кодекс политичке конкуренције

       Путин је назвао политичку конкуренцију „добром за земљу“. Додао је да је неопходно формирати „правила савесне политичке конкуренције“ и предложио пет основних тачака:

       1. Свака појава сепаратизма и национализма мора бити апсолутно искључена из политичког живота, 2. директно или индиректно мешање у унутрашње процесе је неприхватљиво, 3. криминала не сме бити у политици, 4. држава мора и стремиће да обезбеди једнак доступ свим партијама у медијима - не само током предизборне кампање већ и у свакодневном животу, 5. цивилизовани дијалог  са оним политичким снагама које на цивилизовани начин истичу, заснивају и формулишу своје захтеве и бране их у оквиру закона.

       Промена и модернизација политичког система - оценио је Путин - природни су и чак неопходни, али је недопустиво да се  глад за променама плаћа рушењем државе. Сва историја наше земље, сва историја Русије на ово опомиње.

       8. Пасоши потомцима

       „Грађани одрећених држава чланица Заједнице Независних Држава улазе на територију РФ само са личном картом. Тако да је немогуће обезбедити ефикасну имиграциону контролу. Сматрам, указао је Путин, да улазак на територију Русије најкасније од 2015. године мора бити дозвољен само уз пасоше за све, па и грађане ЗНД“ - рекао је Путин, уз опаску да ће у оквиру Царинске Уније и Јединственог економског простора финкционисати максимално поједностављена правила.

       „Процес давања држављанства нашим сународницима, онима који су културно и духовно блиски Русији, отежан је и до неподношљивости бирократизован. А доводити неквалификовану радну снагу, и то нелегалну, прилично је једноставно. Налажем да се изради убрзана процедура доделе руског држављанства нашим сународницима, онима који говоре руски језик и који су део руске културе, директним потомцима оних који су се родили у Руској империји и Совјетском Савезу. Свима који желе да се преселе и стално настане у нашој земљи и који желе да се одрекну свог тренутног држављанства“ - рекао је Путин.

       Истовремено се морају, подвукао је шеф руске државе, пооштрити казне за незакониту имиграцију и кршење правила у области пријава за странце. Русија неће дозволити појаву затворених енклава на својој територији које имају свој неформални правни систем изван јединственог правног и културног поља земље, са изазовима који игноришу општеприхваћене норме, законе и правила.

       9. Споменик јунацима Првог светског рата

       Председник РФ је оценио да је неправда што у Русији не постоји ни један достојан општенационални споменик јунацима Првог светског рата.

       „Борбени дух Оружаних сила одржава се на традицијама, на живој вези са историјом, на примерима јунаштва и саможртвовања јунака. Сматрам да је у руској армији потребно обновити имена највећих православних пукова, војних јединица и формација прошлих епоха. Јединица као што су Преображенски и Семјоновски пук“ - рекао је Путин, наредивши министру одбране да достави одговарајуће предлоге.

       Он је истакао да је због обнове националне свести потребно повезати исоријске епохе у једну целину и вратити се поимању једноставне истине која каже да Русија није настала ни 1917., чак ни 1991. године - земља има јединствену и неразрушиву хиљадугодишњу историју на коју се Руси морају ослањати и добити унутрашњу снагу и смисао националног развоја.

       10. Нема повратка у кобне '90. у приватизацији

       Квалитет приватизације - упозорио је Путин - не сме се сводити само на пуњење буџета:

       „Приватизација не треба да има ништа заједничко са праксом из '90-тих година, са по злу познатим аукцијама на којима су се комерцијалне банке дочепале великих и најбољих државних компанија дајући јој кредите. Пприватизација у данашњим условима мора да буде заснована на поштењу, транспарентној продаји државне имовине по правичној и реалној цени“ - додао је Путин. 

       11. Стићи и престићи лидере у произвоњи хране

       Путин је истакао да тренутно у читавом свету, а посебно у земљама у развоју убрзано расте тражња за храном.

       „А учешће Русије, као што вам је познато у обрадивим површинама на планети је 55 одсто. У наредних четири до пет година морамо у потпуности да обезбедимо своју независност у основним животним намирницама, а потом Русија мора да постане највећи светски извозник хране“ - рекао је Путин.

       Осим тога, додао је Путин, у наредној деценији земља мора да обезбедити минимум путне инфраструктуре и обезбедити саобраћајну повезаност и јединство читаве националне територије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари