Путин почиње да Русију одваја од долара и његовог „опасног монопола“

НАГЛАСИО ДА МОСКВИ У ТОМЕ ПОМАЖУ И „ЗАПАДНИ ПАРТНЕРИ” КОЈИ УВОДЕ СВЕ НОВЕ САНКЦИЈЕ

  • У Државној Думи рекао: „Морамо повећавати ниво свог економског суверенитета. Током претходних деценија држали смо се донекле наивно јер смо рачунали да ће бити поштовани принципи светске трговине. А сада посматрамо како се правила Светске трговинске организације крше на широком фронту и то из политичких разлога. То називају санкцијама, а уводе се све нове и нове“

        ОСТВАРУЈУ се прогнозе да ће Владимир Путин у свом четвртом - и последњем - председником мандату почети да вуче потезе од којих се досад из различитих разлога уздржавао.

        У Државној Думи - где је Дмитрија Медведева поново предложио за председника Владе РФ - изјавио је да се Русија „мора одвојити од долара“. Притом је монопол америчких „зелених“ назвао опасним, а саму валуту „непоузданом“.

        Нови-стари шеф руске државе у Думи је подржао наступе посланика који су говорили од „неопходности одвајања од долара“. Притом је нагласио:

        „Морамо повећавати ниво свог економског суверенитета. Током претходних деценија држали смо се донекле наивно јер смо рачунали да ће бити поштовани принципи светске трговине. А сада посматрамо како се правила Светске трговинске организације крше на широком фронту и то из политичких разлога. То називају санкцијама, а уводе се све нове и нове. То чине они који настоје да тако себи вољенима обезбеде предности на тржиштима“.

        Путин је подсетио да се нафтом на берзама тргује у доларима и додао:

        „Ми, наравно, размишљамо како да се ослободимо тога бремена (долара). У томе нам помажу и „партнери“ уводећи све нова незаконита ограничења и кршећи принципе светске трговине. Зато свет и има прилику да сада види да је доларски монопол непоуздан и опасан за многе, а не само за нас“.

        Руски лидер је у истом контексту истакао да ће Москва наставити са „диверсификацијом својих међународних резерви“.

        Говорећи поводом наступа једног од посланика, Путин је о долару још рекао:

        „Правилно је да се ослободимо везаности за долар јер је то и питање нашег суверенитета. Са тиме сам принципијелно сагласан. Проблем је то одвајање није лако извести. Зато ћемо друкчије и са својим државним резервама злата и девиза. За све то је потребно фино штеловање, али ћемо се даље кретати у том смеру“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари