ПУТИН: Никоме не треба хаос, опозиција има право на протесте у оквирима закона

РУСКИ ЛИДЕР ПРОКОМЕНТАРИСАО ОПОЗИЦИОНЕ ПРОТЕСТЕ

У МОСКВИ И НЕКИМ ДРУГИМ ГРАДОВИМА

  • Против уличне демократије - рекао је Владимир Путин приликом сусрета са врхом Народног фронта који подржава његову председничку кандидатуру - немам ништа против док је у оквирима закона. Сасвим конкретно, ко год се придржава закона - има пуно право да изрази своје мишљење и протест. Власт нема право да било кога ограничава у тим грађанским правима. Али, уколико се тиме нарушава закон, органи власти и правног поректа дужни су да свим законитим средствима обезбеде поштовање закона
  • Сви смо ми одрасли људи - наставио је Путин - и знамо да део организатора протеста делује по познатом сценарију. Али, такође знамо и да људи у нашој земљи не желе да се ствари развијају као недавно у Киргизији или у Украјини. Да нико не жели хаос!

        ВЛАСТ  је дужна да води дијалог са опозицијом и да јој омогући да демонстрира у оквирима закона, упркос томе што део незадовољних резултатима парламентарних избора води рачуна само о својим себичним политичким интересима - рекао је руски премијер Владимир Путин приликом сусрета са руководством Народног фронта који ће подржавати његову председничку кандидатуру.

        „Против уличне демократије - наставио је Путин - немам ништа против док је у оквирима закона. Сасвим конкретно, ко год се придржава закона - има пуно право да изрази своје мишљење и протест. Власт нема право да било кога ограничава у тим грађанским правима. Уколико се тиме нарушава закон, органи власти и правног поректа дужни су да свим законитим средствима обезбеде поштовање закона“.

        Први московски митинг руске прозападне опозиције био је регуларно најављен и одобрен (ако се митинзи и демонтрације најаве на време и затражи неко од места предвиђених за њихово одржавање - власт нема право да их спречи). Зато су привођења почела (укупно око 300 учесника) тек кад је део демонстраната кренуо у протестну шетњу коју нису најавили ни тражили (у москви су могуће и протестне шетње кроз град, али се морају затражити, без права власти да их не одобри).

        Други московски митинг руских „чедиста“ и „драшковићеваца“ већ није био одобрен и завршио се са 300 нових привођења.

        За 10. децембар су најавили ново окупљање у центру Москве. Тим поводом је Путин рекао:

        „Сви смо ми одрасли људи и знамо да део оргаснизатора протеста делује по познатом сценарију и да при том реализују своје личне циљеве. Али, такође знамо и да људи у нашој земљи не желе да се ствари развијају као недавно у Киргизији или у Украјини. Да нико не жели хаос. Ослањајући се на огромну већину наших грађана, морамо водити дијалог  са онима који су опозиционо настројени и дати им могућност да изразе своје ставове, користећи и своје уставно право на демонстрације и формулисање своје позиције.“

        Функционер владајуће јединствене Русије, Андреј Исаев, упозорио је учеснике протеста да ће та странка - да би заштитила изборну вољу већине - извести на улице десетине хиљада својих присталица. 

 

Путин оптужио Хилари Клинтон да је `ударала ритам` деловању руске опозиције

САД потрошиле стотине милиона да би изазвале промене у Русији

  • Она је одредила тон и ритам неким опозиционим активистима, дала им знак, а онда су се они активирали, рекао Путин

        МОСКВА, (ФоНет) - Руски премијер Владимир Путин оптужио је САД за подстицање демонстрација против парламентарних избора у Русији и његове 12-годишње владавине, рекавши да су стотине милиона страних средстава утрошене да би се извршио утицај на изборе и изазвале промене у Русији, пренео је Ројтерс.

        У првом обраћању јавности у вези са свакодневним протестима због наводних нерегуларности избора, Путин је рекао да је амерички државни секретар Хилари Клинтон сигнализирала противницима Кремља.

        "Она је одредила тон и ритам неким опозиционим активистима, дала им знак, а онда су се они активирали", рекао је Путин.

        Наводећи примере украјинске Наранџасте револуције и уклањање владе у Киргистану, бившим совјетским републикама, који су праћени крвопролићем, Путин је рекао су западне земље велика средства уложиле да изазову политичке промене у Русији.

        "Трошење страног новца у изборним процесима је посебно неприхватљиво", рекао је Путин, оптужујући САД за охрабривање демонстрација против парламентарних избора у Русији.

        "Улажу стотине милиона у овај посао и морамо заштитити наш суверенитет, одбранити се против мешања споља."

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари