ПУТИН: Не смемо занемаривати своје моралне темеље и посебност

ИЗ ГОВОРА ПРЕДСЕДНИКА РФ НА ДРЖАВНОМ ПРИЈЕМУ ПОВОДОМ ДАНА НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА

  • Смутно време у Русији с почетка 17. века – упозорио је Владимир Путин - вечни је наук садашњим руским генерацијама и нашим потомцима. Зато треба знати до каквих катастрофалних последица може да доведе занемаривање националних интереса, заборављање моралних темеља и своје посебности
  • Руски лидер је посебно указао да и данас „консолидација друштва у циљу развоја преставља главни фактор за успешно кретање напред”

         „СМУТНО време” с почетка 17. века треба да буде наук за данашње руске генерације – упозорио је председник РФВладимир Путин.

         Он је апеловао да се не заборави да занемаривање националних интереса и заборављање моралних темеља може имати трагичне последице по земљу.

         Како наводи агенција ИТАР-ТАСС, руски председник је на пријему у Кремљу поводом Дана народног јединства и истакао да је „смутно време тешка и трагична страница руске историје и вечни наук потомцима”. Па наставио:

         - Историју тих догађаја треба не само знати. Још је важније схватати пред каквом је провалијом тада стајала Русија. Схватати до каквих катастрофалних последица може да доведе занемаривање националних интереса, заборављање моралних темеља и своје посебности”.

         Руски председник је зато подвукао: „Ми данас одајемо дубоку пошту онима који су тада спасили Русију, који су душом и срцем бринули за њу, који су били одани Отаџбини и преузели одговорност за њену судбину. Одајемо је духовним лидерима и државницима, људима из различитих сталежа, различите националности и вере”.

         Путин је истакао да се народ тада „безвлашћу и невољи супротставио јединством, високом свешћу о грађанској припадности и патриотској обавези”.

         Он је нагласио да су „осећај слоге и солидарности постали снажан ослонац руске државе. Такво нераскидиво народно јединство не једанпут је помогло Русији да одбрани своју слободу и националну независност, да преброди тешке године и тријумфује”.

         Руски лидер је посебно указао да и данас „консолидација друштва у циљу развоја преставља главни фактор за успешно кретање напред”.

         Путин је подвукао да је огромну уједињујућу улогу у хиљадугодишњој руској историји увек имао руски народ и руски језик.

         „Управо је руски језик – нагласио је он, - био главни носилац народног јединства и најбоље га изражавао. Спајао је велики руски свет, који се простире далеко ван граница Русије”.

         Путин је истакао да се руски свет „никад није градио по принципу националне, етничке ексклузивности, он је увек био отворен за оне који себе сматрају делом Русије, а Русију својом домовином”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари