Путин: Научницима морамо створити такве услове да желе да праве каријере у својој земљи

НА САВЕТОВАЊУ У НОВОСИБИРСКУ ЗАТРАЖИО ГЛОБАЛНУ КОНКУРЕНТНОСТ НАЦИОНАЛНЕ НАУКЕ

  • „Светски лидери биће они који буду имали сопствене технологије, врхунска знања и конкурентност. То су најважнији развојни ресурси који - уверен сам да не претерујем - обезбеђују суверенитет земље. Зато сви који показују резултате морају имати шансу да у Русији праве научну каријеру. Морамо им створити дугорочни хоризонт за планирање истраживања и своје научне каријере“

        НАУКА Русије мора бити оријентисана на пројекте који обезбеђују пробој у одређеним областима, а држава научницима мора обезбедити услове који ће бити такви да они желе да раде у својој земљи - ово је кључна позиција око које су се сложили Владимир Путин и чланови Савета РФ за науку и образовање на саветовању одржаном у Новосибирску.

        Саветовање је било посвећено „глобалној конкурентности“ руске науке.

        Путин се на саветовању заложио за формирање „интернационалних научних тимова“ чији резултати истраживања ће Русији помагати да „решава задатке које себи поставља“.

        Посебно је нагласио: „Као и у другим областима, и у науци морамо имати достигнућа која значе пробој. Сконцентришите се на такве пројекте и практичне резултате“.

        Државну подршку и финансирање обећао је водећим научницима и научним тимовима, нагласивши да ће кључни критеријум бити „практични резултати, глобално конкурентни нови производи и авангардне технологије“.

        Сложивши се са проценама да је Русији потребна „дигитална економија“, руски лидер је подвукао:

        „Светски лидери биће они који буду имали сопствене технологије, врхунска знања и конкурентност. То су најважнији развојни ресурси који - уверен сам да не претерујем - обезбеђују суверенитет земље“.

        Посебно је апострофирао истраживања у сфери генетике и затражио да се у најкраћем року „разради програм и предвиде механизми подршке водећим научним тимовима, за стварање напредне инфраструктуре и припрему кадрова“.

        Академик Олга Донцова подржала је Путинов приступ и предложила да се државна подршка нарочито усмери у „кориговање (редиговање) гена“

        Путин је затражио да се најбољи могући услови створе младим талентованим научницима:

        „Сви који показују резултате морају имати шансу да у Русији праве научну каријеру. Морамо им створити дугорочни хоризонт за планирање истраживања и своје научне каријере“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари