ПУТИН: Напад на Сирију без одобрења Савета безбедности биће - обична агресија

У ИНТЕРВЈУУ ПРВОМ КАНАЛУ РУСКЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ И АМЕРИЧКОЈ АГЕНЦИЈИ АСОШИЈЕЈТЕД ПРЕС УПУТИО НИЗ УПОЗОРЕЊА САД

  • Путин прецизирао да је његова земља Сирији испоручила неке компоненте ратетних система С-300, али да још није све. А Москва ће даље на том плану поступати „у зависности од ситуације“

         РУСКИ председник Владимир Путин - у интервјуу који је да Првом каналу националне телевизије и америчкој агенцији Асошијејтед Прес - упозорио је званични Вашингтон да ће свака употреба силе против Сирије без одлуке и одобрења Савета безбедности УН бити - агресија.

         Истовремено је допустио могућност да и Русија у Савету гласа за војну операцију у Сирији - уколико објективна истрага на несумњив начин покаже да је за примену хемијског оружја крив званични Дамаск.

         „Такву сагласност не искључујем, али желим да укажем на једну апсолутно принципијелну околност. У  слкаду са важећим међународним правом, одобрење за примену силе против суверене државе може дати једино СБ УН. А да су сви други поводи и модуси који би оправдавали примену силе против независне и суверене државе - недопустиви и да се не могу квалификовати друкчије него као агресија“ - упозорио је руски лидер.

         Путин је притом подвукао да засад не постоје поуздани подаци о ономе што се догодило у Сирији.

         Нас може убедити - нагласио је Путин - једино темељна истрага која би показала ко је примењивао и каква хемијска средства у Сирији. Кад се ствари разјасне, бићемо спремни да делујемо одлучно и на озбиљан начин. А овако, додао је, не знамо ни каква су хемијска средства коришћена, ни да ли се ради о штетним хемијским материјама или о правом хемијском оружју, нити - да ли иза свега стоји владина армија или неко други.

         Путин је прецизирао да је његова земља Сирији испоручила неке компоненте ратетних система С-300, али да још није све. А Москва ће даље на том плану поступати „у зависности од ситуације“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари