ПУТИН ЕРДОГАНУ: Нећемо у Сирији другу Либију

ПУТИН У ИСТАНБУЛУ: УПОЗОРИО ТУРКЕ ДА ЋЕ ПОСТАВЉАЊЕ РАКЕТА PATRIOT НА ГРАНИЦИ СА СИРИЈОМ САМО ЗАОШТРИТИ СИТУАЦИЈУ

Ердоган и Путин

  • Русија ће на територији Турске изградити атомску централу - за свој новац и биће њен власник. То ће бити највећа инвестиција у историји Турске, а Путин је истакао да ће у тај пројекат бити уложено 20 милијарди долара
  • Турска заузима седмо место међу трговинским партнетима Русије. А Русија је за Турску - на другом месту, са изгледима да избије на прво. Прошле године је размена између две земље достигла 32 милијарде долара, а план је да се дигне на 100 милијарди долара

        РУСКИ Владимир Путин боравио је у једнодневној радној посети Турској. Са турским премијером Реџепом Ердоганом разговарао је у резиденцији председника владе - у дворцу на европској обали Босфора.

       После њиховог сусрета одржано је заседање руско-турског савета за сарадњу. Међу темама које су разматране био је нуклеарни програм и прва Нуклеарна електрана у Турској, ситуација у Сирији и постављање ракета „Патриот“ на турским границама.

       Русија и Турска имају различите погледе на начин решавања сиријске кризе. До јединственог приступа још је далеко. Русију посебно брине план турске да на границу са Сиријом - заједно са НАТО - постави ракетне системе Патриот.

       „Што се тиче система Patriot - то није најбољи систем у свету. То је друга генерација. Русија дели забринутост Турске у вези са догађајима на граници са Сиријом, ми добро схватамо осећања и турског руководства и турског народа, али позивамо на уздржаност, зато што стварање неких додатних могућности на граници ситуацију неће релаксирати, већ ће је заоштрити“ - рекао је Путин на заједничкој конференцији за штампу са турским премијером Таимпом Ердоганом.

       Ердоган је, обраћајући се медијима, нагласио: „Наша министарства иностраних послова наставиће да раде у правцу достизања мира у Сирији и прекиду крвопролића. Народ Сирије мора добити слободу, као што и захтеви Сиријаца треба да буду удовољени“.

       И у Москви и у Анкари се - још уочи Путинове посете - наглашавало да азличити ставови две земље - не само поводом Сирије - нису разлог за неслогу и да то сарадњу две земљу пре свега жели њихов бизнис. Иначе, економске односе Русије и Турске одавно називају стратешким.

       Кључну улогу у руско-турској сарадњи игра енергетика. Посебно гасоводи Плави ток и Јужни ток. А ти пројекти ће, у неку руку, чак бити у сенци изградње прве нуклеарне електране на територији Русије. Јер, ту електрану ће градити Русија - за свој новац и остаће њен власник.

       То ће бити највећа инвестиција у историји Турске, а Путин је истакао да ће у тај пројекат бити уложено 20 милијарди долара.

       „Ми ћемо у потпуности финансирати пројекат“ - рекао је председник РФ.

       Он је истакао да ће више од 25 одсто те суме отићи на отварање радних места у Турској.

       Турска заузима седмо место међу трговинским партнетима Русије. А Русија је за Турску - на другом месту, са изгледима да избије на прво. Прошле године је размена између две земље достигла 32 милијарде долара. Москва и Анкара планирају да тај салдо дигну до 100 милијарди. Путин и Ердоган су оценило - да је то потпуно оствариво.

       Новинар из Истамбула упитао је Путина: „Русија је против санкција према Сирији, имате ли гаранције да Сирија неће искористити нуклеарно оружје против Турске?“

       „Ви се шалите?“ - изненађено је узвратио руски председник. „Зар Сирија има нуклеарно оружје? Можда је то грешка у преводу? Сирија није нуклеарна држава“.

       Путин је уверавао да Сиријци користе оружје старе генерације. Али, Русија добро схвата забринутост Турске.

       „Ми нисмо пасионирани заштитници постојећег режима, ми нисмо њихови адвокати“ - нагласио је Путин.

       Он је подвукао да Русија не жели понављање онога што се догодило у Либији где су устаници којима су помагале западне земље довеле до тога да буде убијен амбасадор САД.

       Новинари су наставили са питањима: „Можете ли гарантовати да Сирија неће напасти Турску?“.

       „Мене питате? Не, не можемо бити ми гарант! Нисмо преузели такву обавезу. Али, ваљда и сами схватате да Сирији није до напада на суседе!“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари