Путин искључио могућност да се кандидује 2030. и да „влада до 100 година”

ПОБЕДА КОЈА ЈЕ ВАЖНА ЗА НАСТАВАК ХЛАДНОГ РАТА, МУЛТИПОЛАРНИ СВЕТ, А И БАЛКАН

  • Нагласио да је за тровање Скрипаља сазнао из медија и додао: „Не знам о томе ништа посебно, али могу да кажем да се радило о бојном отрову да би тамо сви били мртви на месту. Понављам: у Русији нема бојних отрова јер су сви уништени под међународном контролом. Иначе, Русија је спремна да учествује у истрази трагедије у Солзберију”
  • Московски политички експерт Гљеб Кузњецов оценио да су избори потврдили Путиново неспорно лидерство и да се око њега консолидује већина бирача. Он је уверен да су управо завршени избори – поготово с обзиром на повећану излазност – показали да у Русији постоји стабилна и моћна „путинска већина”

          ВИШЕ него убедљивом победнику руских председничких избора Владимиру Путину, који остакје у Кремљу до 2024-те, ноћас је постављено питање: „Планирате ли да се кандидујете на председничким изборима 2030-те?”.

          По Уставу РФ, Путин би имао право да поново уђе у председничку тргу. Међутим, он је – вероватно имајући у виду да ће тада напунити 77 година, одговорио:

          „Слушајте, чини ми се да је то питање помало смешно. Шта, зар мислите да овде (у Кремљу) седим до својих 100 година? Не!”

          Руски лидер се са домаћим и страним новинарима срео у свом изборном штабу и најавио промене „у влади” РФ након своје председничке инаугурације која ће бити 7. маја.

          У моменту када је било пребројано 58 одсто гласова, а објављено да он добија 75,5 одсто, нови-стари руски лидер је рекао да је преко медија сазнао за „случај Сергеја Скрипаља”. Притом је нагласио да у Русији не постоје отровне супстанце каквом Британци тврде да је био отрован њихов шпијун:

          „Не знам о томе ништа посебно, али могу да кажем да се радило о бојном отрову да би тамо сви били мртви на месту. Понављам: у Русији нема бојних отрова јер су сви уништени под међународном контролом. Иначе, Русија је спремна да учествује у истрази трагедије у Солзберију”.

          Путин се својим присталицама захвалио на изборној подршци. Учинио је то са бинемитинга-концерта #”Русија” који је одржан на Мањежном тргу у Москви:

          „Ово је велики резултат. Доживљавам га као признање и као наду у даљи развој земље. Позивам вас да чувате наше јединство. Државно руководство ће радити пуном снагом и одговорно, а надам се и са бољим резултатима него досад”.

          Путин је на Криму, који је први пут гласао да руским председничким изборима, 91,7 одсто свих гласова.

          Он је замолио противкандидате и њихове бираче да се не осећају побеђеним и обећао да ће се срести са свим учесницима председничке трке у којој је он победио са рекордним резултатом.

          У сваком случају, Путинова победа има и шири значај и тиче се хладног рата и трке у наоружању који су у току и судбине Сирије и Украјине... Па и Балкана.

          Московски политички експерт  Гљеб Кузњецов оценио је да су избори потврдили Путиново неспорно лидерство и да се око њега консолидује већина бирача. Он је уверен да су управо завршени избори – поготово с обзиром на повећану излазност – показали да у Русији постоји стабилна и моћна „путинска већина”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари