ПУТИН: Ништа нас неће натерати да се одрекнемо својих вредности и идеала

РУСИЈА ЈЕ СПОСОБНА ДА БРАНИ СВОЈЕ НАЦИОНАЛНЕ ИНТЕРЕСЕ

  • Смутно време од пре четири века поука је за све наше генерације да треба чувати као светињу и бранити своје националне интересе, да њихово занемаривање може да доведе до провалије распада и уништења државе, да њен суверенитет представља исту таву фундаменталну вредност као што су слобода и демократија - упозорио је Владимир Путин на пријему поводом Дана националног јединства
  • Патријарх КИРИЛ: „Када људи престају да виде догађаје у националним размерама, када престају да припадају пулсу свог народа - тада могу постати жртве смуте. Санкције су срачунате на то да наши људи престану да мисле о општенационалном, на то да сваки почне да мисли само о себи. У стилу: курс рубље расте, цене могу такође расти - време је да се и ја побринем за себе“

        РУСИЈА је способна да брани своје националне интересе и никакве претње неће натерати Русе да се одрекну  својих вредности и идеала, изјавио је председник Русије Владимир Путин на Дан народног јединства.

         „Ове године смо се суочили са озбиљним изазовима. Русија је доказала да је способна да брани своје  националне интересе и, као и много пута, на историјска искушења наш народ је одговорио консолидацијом, моралним и духовним уздизањем. Тежња ка правди и истини увек је била на цени у Русији, и никакве претње нас неће натерати да се одрекнемо од својих вредности и идеала“ - рекао је шеф руске државе на пријему поводом празника.

        Он је додао да Дан народног јединства „означава оданост нашег народа својој земљи“, да су нераскидивост те везе и одговорност за Отаџбину „увек били основа независности и суверенитета Русије, а патриотизам и љубав према Отаџбини вековима су спајали нашу многонационалну земљу“.

         „Није случајно што је овај празник посвећен кључном догађају у нашој историји, када је народ окончао трагедију Смутног времена (почетком 17. века - оп. ред.)“ - наставио је шеф руске државе.

         „Бол због државе, међусобног непријатељства, безвољне власти и издаје отаџбине ујединио је тада људе различитих националности и вероисповести“ - истакао је руски председник.

        Он је рекао да је од тада прошло више од четири века, али да трагични догађаји из тог времена остају вечна историјска лекција, „поука за све генерације да треба чувати као светињу и бранити своје националне интересе, да њихово занемаривање може да доведе до провалије распада и уништења државе, да њен суверенитет представља исту таву фундаменталну вредност као што су слобода и демократија“.

        Путин је нагласио да овај празник успоставља везу између епоха и да буди у Русима осећај саучествовања у руској историји и великој култури које спајају милионе људе у целом свету.

        Председник Русије је додао да веома поштује просветитељски допринос Руса и странаца који присуствују пријему, пажњу која се посвећује руском језику и „принципијелни став - да се говори истина о животу савремене Русије“.

         О смути и њеном могућем повамипрењу у данашњем времену - говорио је и руски патријарх Кирил.

        Поглавар РПЦ је оценио да су економске санкције - онима који их уводе против Русије - потребне да би „посејали смуту у народу“. Па наставио:

         „Када људи престају да виде догађаје у националним размерама, када престају да припадају пулсу свог народа - тада могу постати жртве смуте. Санкције су срачунате на то да наши људи престану да мисле о општенационалном, на то да сваки почне да мисли само о себи. У стилу: курс рубље расте, цене могу такође расти - време је да се и ја побринем за себе“.

        Патријарх Кирил је сународницима посебно поручио: „Данас нам није тешко. Зар се ово може назвати тешким животом?! Па, овако богато нисмо живели после 1917. године. Не ропћимо, критикујмо сами себе и молимо се. Питајте се: где је моје срце, нисам ли изгубио оно што је најважније“?

         „Национална самосвест је најбољи лек од сваке смуте. Русији никад нису били страшни непријатељи. Она их је побеђивала и кад је била слабија. Мобилишимо снаге свога духа. Покажимо да садашње наше генерације, које добро живе, по снази духа нису испод својих предака“.               

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари