ПАНАРИН: Србија до краја 2015. улази у Путинову Евроазијску унију

Професор МГУ тврди да ће се нови руски `имперски пројекат` протегнути -  од Шкотске до Новог Зеланда

* Само "имперски пројекат" може сачувати Русију, а  потребан је апсолутној већини нашег становништва

* Ситуација је ванредно повољна за имперски скок Москве, под којим подразумевам – руско стварање Евроазијске уније од Шкотске до Новог Зеланда

* Русија управо данас има јединствену шансу зато што је модел либералног колонијализма, који је разрадила Велика Британија, зашао у ћорсокак. Системска криза је захватила и САД  и Велику Британију – основне носиоце пројекта Британске империје

* Народ Русије је 4. марта 2012. поверио мандат Путину зато што је он једини од пет председничких кандидата у стању да реализује `имперски пројекат`

* Русија ће 2013. – заједно са немачком - активно учествовати у прекомпоновању  Европске уније. Почеће формирање руско-немачке гасне ХАНЗЕ на бази гасовода Северни ток. Скандинавске земље и Холандија ће се прикључити немачко-руској унији

          ПРОФЕСОР Московског државног универзитета Игор ПАНАРИН рекао је денвном листу «Комерсант» да  Росија може постати центар новог савеза "от Шкотске до Новог Зеланда".

          * Сматрате ли да ће Москва, са новим прагматичнним курсом током трећег председничког мандата Владимира Путина, бити принуђена да одустане од "имперског пројекта"?

          — Нипошто! Сасвим обрнуто: само "имперски пројекат" може сачувати Русију. Имперски пројекат је потребан апсолутној већини становништва. Категорички се не слажем са тврдњама да Русија не располаже ресурсима потребним за реализацију `имперског пројекта`. Росија је најбогатија земља у свету по природним ресурсима, а и једна од најинтелектуалнијих.

          Русија управо данас има јединствену шансу зато што је модел либералног колонијализма, који је разрадила Велика Британија, зашао у ћорсокак. Системска криза је захватила и САД  и Велику Британију – основне носиоце пројекта Британске империје. Спољни дуг САД је достигао астромномску суму од 16 билиона долара. Осим овога, кад Шкотска 2014. стекне независност – Велика Британија ће престати да постоји. А и ЕУ се налази на ивици распада, у сваком случају – Европске уније ускоро неће бити.

          Све у свему, ситуација је ванредно повољна за имперски скок Москве, под којим ја подразумевам – руско стварање Евроазијске уније од Шкотске до Новог Зеланда.

          * Хоћете да кажете да слабљење старих светских центара силе Русији, која се дигла са колена, пружа јединствене могућности?

          - Русија је дужна да постане нови моћни светски гравитациони центар. На том плану је кључни задатак – формирање Евроазијске уније.

          Народ Русије је 4. марта 2012. поверио мандат Путину зато што је он једини од пет председничких кандидата у стању да реализује `имперски пројекат`. За то су потребни дијалог са друштвом и  државна идеологија. Моја формула је `Три Д`: духовност, државотворност и достојанство. Крајње важно на овом плану може бити искуство организовања друштвених процеса које смо имали кад смо почетком 17. века превладавали Смутно време. Зато би имало смисла изучити организацију и ток Земског сабора из 1613. године.

          * У своје време сте подигли велику прашину предвиђањем о скором краху `америчке империје`. Ако и таква империја иде свом крају, може ли се онда уопште говорити о животности руског имперског пројекта?

          - Тачно је: 1998. сам изнео хипотету да ће се САД 2010. распасти на шест делова. То се није догодило, али су се САД нашле у најдубљој кризи. Време империја је на измаку. Али, руски имперски пројекат 21. века уопште неће бити налик на класичне пројекте империја. Његова животност се неће базирати на британском принципу – подели и владај, нити на савременом принципу финансијског тероризма. Фундамент руског пројекта биће духовност, традиционалне вредности породице и културе и дијалог цивилизација.

          * Говорите о Евразијској унији "от Шкотске до Новог Зеланда". Какву улогу ће у тој унији играти сама Русија?

          - Русија ће бити средиште те уније. Могућ је овакав алгоритам њеног формирања. Прва етапа: обједињавање три државе (Русије, Белорусије и Казахстана) в Евразијску унију 30. децембра 2012. године. Друга етапа: улазак у Евроазијску унију Украјине, Јерменије и Таџикистана (до 30. декабря 2013. године). Трећа етапа: присаједињење Евразијској унији Србије, Словачке и Црне Горе (до 30. децембра 2015.). Четврта етапа: приступање Киргизије, Монголије и Узбекистана (до 30. децембра 2016. года). И, коначно, пета етапа: приступање Турске, Ирске, Шкотске, Новог Зеланда, Вијетнама и низа других држава.

          * Ви видите могућност трансформације имперске идје у политици Москве већ у нарених шест година?

          — Кад Нови Зеланд уђе Царинску унију у септембру 2012. -  на Атијско-пацифичком форуму у Владивостоку – контуре Евроазијскер уније изаћи ће коначно изван оквира бившег СССР.

Русија ће 2013. – заједно са немачком - активно учествовати у прекомпоновању  Европске уније. Почеће формирање руско-немачке гасне ХАНЗЕ на бази гасовода Северни ток. Скандинавске земље и Холандија ће се прикључити немачко-руској унији.

          Тако ће почети да се формира ново лице Европе. Пријатељски средоземни простор – Русија ће формирати заједно са Италијом, Ватиканом и Француском.

          До 2014. Русија ће снажно ући у Латинску Америку:  вратиће се на кубу, оснажити своје позиције у Венецусли и `пустити корен` у Аргентини и Парагвају – сачувавши баланс интереса са Бразилом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари