Русија повећава ударну моћ Оружаних снага и прави План одбране земље

РУСКИ ЛИДЕР ПРЕДСЕДАВАО СЕДНИЦОМ НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ

  • Владимир Путин указао да се у свету мења и сам карактер оружаних сукоба, као и начини њиховог започињања и вођења и нагласио: Развијају се роботизовани борбени системи. Супер прецизна оружја већ конкуришу стратешким и утичу на однос снага на глобалном нивоу. У току је милитаризација космоса и сајбер-простора. У масовној су употреби механизми специјалних операција и инструмената меке силе. Свему томе морамо одговорити
  • Посебно је нагласио: Треба се спремити да ефикасно парирамо претњама у информативном простору. Морамо повећати ниво заштите одговарајуће инфраструктуре, пре свега стратешких информативних система и најважнијих објеката” - подвукао је Путин, затрaживши да му се достави списак приоритетних мера у том правцу

         ОДБРАМБЕНИ програми не треба да буду тешко бреме за привреду, а Оружане снаге треба да буду у стању да одврате сваку агресију против РФ, изјавио је председник Русије на заседању националног Савета безбедности.

         Он је такође прецизирао да ће – уз узимање у обзир стратешких резерви Русије - бити представљен план опште оптимизације састава и структуре Оружаних снага РФ до 2015. године, као и планови изградње и развоја Оружаних снага РФ до 2020. године. Такође: и План одбране земље.

         „Упркос смањењу бројности Оружаних снага, оне морају да квалитетно повећавају свој борбени потенцијал. Јединице морају да буду опремљене напредним системима командовања, извиђања и другим ударним системима”, истакао је Путин.

         Путин је указао да се у свету мења и сам карактер оружаних сукоба, као и начини њиховог започињања и вођења.

         „Развијају се роботизовани борбени системи. Супер прецизна оружја већ конкуришу стратешким и утичу на однос снага на глобалном нивоу. У току је милитаризација космоса и сајбер-простора. У масовној су употреби механизми специјалних операција и инструмената меке силе”, истакао је Путин.

         И упозорио: „Укупност свих ових фактора морамо имати у виду у нашем практичном раду”.

         Шеф руске државе затражио је од Министарства одбране, Добровољачког друштва за подршку армији, авијацији и морнарици (ДДПААМ) и од власти субјеката Руске Федерације да у најскорије време заврше са формирањем регионалних центара за припрему грађана за војну службу.

         „У нашој земљи је више деценија постојао ефикасни систем припреме омладине за служење војске. У школама и секцијама Добровољачког друштва за подршку армији, авијацији и морнарици, ученици и студенти треба да буду обучавани војно-наставним специјалностима уз упознавање војничких традиција”, истакао је Путин.

         Путин очекује да добије конкретне предлоге за развој предвојничке обуке.

         Руски председник и главнокомандујући затражио је да у наредне две године буде обављена оптимизација војно-научног комплекса у Министарству одбране.

         Путин је обећао да ће станове добити сви официри који су били на листи чекања 1. јануара 2012. године, а да ће се у будућности станови додељивати према плану. Још је нагласио: „Потребно је предвидети у буџету одговарајућу индексацију нивоа прихода војних лица и војних пензионера”.

         Председник Русије се посебно осврнуо на „информационе нападе”.

         „Треба се спремити да ефикасно парирамо претњама у информативном простору. Морамо повећати ниво заштите одговарајуће инфраструктуре, пре свега стратешких информативних система и најважнијих објеката” - подвукао је Путин, затрaживши да му се достави списак приоритетних мера у том правцу.

         „У савременим војскама расте значај информационих технологија. Такозвани информативни напади се већ примењују за решавање задатака војно-политичког карактера при чему, сматрају стручњаци, њихова такозвана убојна сила може бити већа од употребе обичне врсте оружја” - истакао је руски лидер.

         Он је као јдан од приоритета означио „развој ваздушно-космичке одбране”.

         Овоме је додао: „Предстоји нам да повећамо могућности унутрашње војске МУП-а Русије, да извршимо попуну основних јединица професионалцима по уговору”, рекао је председник Русије .

         Путин је позвао да се што ефикасније користе јединице Министарства за ванредне ситуације Русије (МЧС) у било којој тачки земље као и у иностранству.

         „Имам у виду формирање регионалних аеромобилних група и ватрогасно-спасилачких одреда”, прецизирао је Путин.

         И додао: „Сматрам такође да је потребно да се озбиљно ојачају јединице МЧС у Сибиру и на Далеком Истоку - и због одбране од ванредних ситуација у Азијско-Пацифичком региону”.

         Он је скренуо пажњу да се повећа оперативно-технички и кадровски потенцијал јединица које су одговорне за безбедност стратешких објеката.

         „То је најважнији заједнички задатак како за Министарство одбране и МУП, тако и за ФСБ”, закључио је Путин.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари