ПУТИН: Сноуден ће напустити Русију чим буде у прилици

ОДБЕГЛИ САРАДНИК CIA ЈОШ НИЈЕ ПОДНЕО ФОРМАЛНИ ЗАХТЕВ

ДА ДОБИЈЕ УТОЧИШТЕ У РФ

  • Сноуден је у Русију стигао без нашег позива. Он и није летео у Русију јер је намеравао да преко Русије транзитира у друге земље. Али, наши амерички партнери су блокирали његов даљи лет кад је он већ био у ваздуху. Још су наплашили друге земље, па нико неће да га прими. Тако су сами Американци блокирали Сноудена на територији Русије

        РУСКИ председник Владимир Путин изјавио је да ће одбегли сарадник CIA Едвард Сноуден напустити Руску Федерацију чим буде у могућности.

        „Ситуација са њим је још увек нејасна, али ће он - чим му се пружи прилика - некуда отићи. Сноуден зна услове за добијање политичког азила и он, судећи по његовим последњим изјавама, унеколико мења позицију, али ствари још нису дефинитивно јасне“ - оценио је руски лидер.

        Притом је указао да су САД, на неки начин, блокирале Сноудена на територији Русије јер не дозвољавају другим земљама да му омогуће прелет авионом својим ваздушним простором.

        „Сноуден је у Русију стигао без нашег позива. Он и није летео у Русију јер је намеравао да преко Русије транзитира у друге земље. Али, наши амерички партнери су блокирали његов даљи лет кад је он већ био у ваздуху. Још су наплашили друге земље, па нико неће да га прими. Тако су сами Американци блокирали Сноудена на територији Русије“ - нагласио је Путин.

        Новинар који је радио са Сноуденовим документима, Глен Гринвалд, открио је да он има хиљаде докумената са детаљним шемама деловања NSA које омогућавају - ономе коме би пали у руке - да сам почне да се бави електронском шпијунажом.

        Путин је од самог почетку Сноудену поставио услов за добијање азила у Русији: да не наноси штету америчким интересима. Он је тај услов - приликом сусрета са активистима руских организација за људска права - био прихватио, али још није поднео формални захтев руској Федералној имиграционој служби да добије уточиште.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари