Путин се сагласио да плави шлемови у Донбасу не буду само на линијама раздвајања

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР РУСКОГ ЛИДЕРА СА НЕМАЧКОМ КАНЦЕЛАРКОМ

        РУСКИ председник Владимир Путин рекао је да подржава распоређивање мировних снага УН да штите посматраче ОЕБС-а на целом истоку Украјине, а не само на демаркационој линији како је раније речено.

        Такво распоређивање снага могло би да се спроведе не само на демаркационој линији после повлачења снага и војне опреме две стране, већ такође на другим местима где посматрачи ОЕБС-а спроводе своје инспекције, рекао је руски председник у телефонском разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел, саопштио је данас Кремљ.

        Путин се први пут прошле недеље позитивно изјаснио о распоређивању плавих шлемова да би се осигурала безбедност посматрача Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на истоку Украјине.

        Из кабинета Ангеле Меркел саоштено да је немачка канцеларка покренула то питање у разговору са Путином, и рекла да је потребно изменити мандат УН.

        „Председник Путин је позитивно реаговао и сложио се да се укине ограничење мисије УН само на контакт линију“, саопштено је из кабинета немачке канцеларке.

        Око 600 посматрача ОЕБС-а задужено је да контролише поштовање мировних споразума. Крајем априла један сарадник те организације, Американац, погинуо је у експлозији мине приликом пролаза патроле.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари