Путин отворио питање: Ко скупља биолошки материјал о људима који живе у Русији?

У РУСИЈИ ПРЕПОЛОВЉЕН БРОЈ НВО „СТРАНИХ АГЕНАТА“ - БИЛО ИХ 165,

А САДА ИХ ЈЕ - 89

  • Коментаришући податак да је из света 10. септембра 2016. - на дан руских регионалних избора - било преко милион прегледа директних снимака са бирачких места, руски лидер је рекао: „Ко у том броју посматра наше изборе и фактички снима ликове наших људи? Заиста је питање како ће ти снимци бити даље коришћени? Али, знате ли да се и наш биолошки материјал прикупља широм земље? И то ,материјал’ о појединачним људима, као и о целим етносима“

        ВЛАДИМИР Путин рекао је данас да је знатно опао број НВО које се у његовој земљи налазе у регистру страних агената.

        „Сада је број таквих организација готово преполовљен, њихов број је опао са 165 на 89, што је 0,39 одсто укупног броја невладиних организација регистрованих у Русији. Број тих организација у регистру смањен је четири пута у односу на 2016. годину“, рекао је Путин на састанку Савета Кремља за цивилно друштво и људска права, преноси ТАСС.

        Путин верује да такав резултат не би био могућ да те невладине организације нису промениле своју позицију. Да би била избрисана из регистра страних агената, невладина организација треба или да обустави политичко деловање или да престане да прима новац из иностранства.

        Више од 22 милијарде рубаља (око 327,5 милиона евра) донирано је невладином сектору у Русији током претходних пет година, у склопу донаторског програма руског председника.

        Путин је навео да је годишње финансирање цивилног сектора повећано седам пута.

        Русија је 2012. године усвојила закон о страним агентима, који захтева да политички активне организације које добијају средства из иностранства буду регистроване као стране агентуре.

        Путин је на истом скупу отворио питање: због чега странци скупљају „биолошки материјал Руса“?

        Коментаришући податак да је из света 10. септембра 2016. - на дан руских локалних и регионалних избора - било преко милион прегледа директних снимака са бирачких места, руски лидер је рекао:

        „Ко у том броју посматра наше изборе и фактички снима ликове наших људи? Заиста је питање како ће ти снимци бити даље коришћени? Али, знате ли да се наш биолошки материјал прикупља широм земље? И то ,материјал’ о појединачним људима, као и о целим етносима. Због чега се то чини?“

        Путин је указао да се тај „посао“ ради „усмерено и професионално“ и додао:

        „Ето, постали смо предмет великог интересовања. Ми према томе, наравно, треба да се односимо без икаквог страха. Нека они раде шта желе, а ми ћемо радити оно што смо дужни да радимо“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари