Путин о америчком „Кремаљском списку“: „Пас лаје, а караван пролази“

САЧИЊЕН ЈЕ НА БАЗИ ЗАКОНА О СУПРОТСТАВЉАЊУ ПРОТИВНИЦИМА САД ПОМОЋУ САНКЦИЈА

  • Бела кућа на списак ставила преко 200 најутицајнијих и најбогатијих Руса, укључујући премијера Дмитрија Медведева и шефа дипломатије Сергеја Лаврова, али засад ни против кога није увела никакве санкције
  • Руски лидер полушаљиво рекао и да се „мало увредио“ што и његово име није на америчком кремаљском списку, па нагласио: „Ми треба да се бавимо својим унутрашњим стварима. Да мислимо о себи и бавимо се својом економијом, својим здравством и одбрамбеном моћи“
  • Руски лидер је отворио питање: „Шта они заиста желе? То ће морати сами да реше. А ми знамо шта желимо: дугорочне и стабилне односе засноване на међународном праву. Засад ћемо се уздржати од одговора. Не кријем, чекали смо овај списак и били спремни да на њега озбиљно одговоримо иако би то наше односе спустило на нулу. Дакле: уздржаћемо се, али нека нико не рачуна да ћемо бесконачно препуштати позиције“

        КАКО је и најављивала последњих дана, америчка администрација објавила је свој „Кремаљски списак“. Фактички листу 114 руских политичара и 96 олигарха за које се тврди да су побољшавали позиције током владавине председника РФ Владимира Путина.

        Листа је сачињена на захтев Конгреса САД чији је мотив био кажњавање Москве због наводног мешања у америчке изборе 2016. године.

        Међутим, Трампова администрација је саопштила да је одлучила да засад никога не казни, али је десетак личности са списка већ под америчким санкцијама.

        Документ има седам страница и нема ознаку поверљиво.

        На листи су премијер Дмитриј Медведев, 114 званичника руске владе, 42 Путинова помоћиника и министара, међу којима министар спољних послова Сергеј Лавров и високи званичници у водећим руским обавештајним агенцијама СВР и ГРУ.

        На листи су и директори великих државних компанија, укључујући енергетски гигант Росњефт и Сбербанк.

        Међу богаташима,на списку су и Роман Абрамович, Михаил Прохоров и Олег Дерипаска.

        Прва Путинова реакција била је: „Пас лаје, а караван пролази“.

        А друга: „Ми треба да се бавимо својим унутрашњим стварима. Да мислимо о себи и бавимо се својом економијом, својим здравством и одбрамбеном моћи“.

        Трећа Путинова реакција - изговорена пред људима који ће бити укључени у његову председничку кампању - била је полушаљива:

        „Мало сам се увредио што и моје име нису ставили на свој такозвани кремаљски списак“.

        У наставку је оценио да „Кремаљски списак“ наноси штету међународним односима, па додао:

        „Потпуна глупост је свођење руско-америчких односа на нулу. Што се нас тиче, стрпљиво ћемо градити односе са Вашингтоном - онолико колико на то буду спремне Сједињене Државе. Нећемо главом кроз зид, нећемо заоштравати ситуацију.“

        Руски лидер је у наставку отворио питање: „Шта они заиста желе? То ће морати сами да реше. А ми знамо шта желимо: дугорочне и стабилне односе засноване на међународном праву. Засад ћемо се уздржати од одговора. Не кријем, чекали смо овај списак и били спремни да на њега озбиљно одговоримо иако би то наше односе спустило на нулу. Дакле: уздржаћемо се, али нека нико не рачуна да ћемо бесконачно препуштати позиције“.

        На списку је преко 200 имена, а сачињен је у складу са Законом о супротстављању противницима Америке помоћу санкција који је у Конгресу САД био изгласан прошлог лета.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари