Путин новим амбасадорима у Москви: Реформа УН мора бити плод великог консензуса

ПРИМИО АКРЕДИТИВЕ И НОВОГ АМБАСАДОРА СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА ЏОНА ХАНТСМАНА

Џон Хантсман и Владимир Путин   

  • Новом амбасадору Шпаније Игнасију Рубију рекао: „Не кријем да веома бринемо за Шпанију“. Потом је подвукао да су контакти између Европске уније и Евроазијске економске уније важни ради формирања заједничког економског и хуманитарног простора од Атлантика до Пацифика
  • Предајући акредитиве шефу руске државе, нови амбасадор САД Џон Хантсман нагласио да ће радити на јачању односа две земље и поновном успостављању поверења између Москве и Вашингтона

        ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин примио је данас у Кремљу акредитиве 20 нових амбасадора у својој земљи.

        Међу њима, и новог амбасадора Сједињених Држава у Москви Џон Хантсман, Шпаније - Игнасија Рубија и Хрватске - Тончија Станчића.

        Путин је свима рекао да своје дипломатске дужности преузимају у време сложених и тешких односа у свету.

        Посебно је указао да је одржавање референдума о независности у Каталонији унутрашња ствар Шпаније и изразио наду да ће „криза да буде превазиђена“.

        „Не кријем да веома бринемо за Шпанију“, рекао је руски лидер.

 

        Подвукао је да су контакти између Европске уније и Евроазијске економске уније важни ради формирања заједничког економског и хуманитарног простора од Атлантика до Пацифика.

        Додао је да Москва на ЕУ гледа као на свог важног суседа и кључног партнера јер на њу отпада безмало половина спољне трговине Русије - упркос томе што се размена за две последње године, због санкција, смањила два пута.

        Нагласио је да Москва подржава идеју реформисања УН како би биле прилагођене „савременим захтевима“, а и упозорио да те промене морају бити квалитетне и плод „великог консензуса“.  

        Предајући акредитиве шефу руске државе, Хантсман је рекао да ће радити на јачању односа две земље и поновном успостављању поверења између Москве и Вашингтона.

        Додао је: „Имам намеру да се срећем са грађанима Русије из различитих области, да са њима размењујем мишљења и да им представљам америчке вредности. Желим да још више проникнем у богату историју и културу Русије“.           

        Путин је Станичићу рекао да током октобра очекује долазак председника Хрватске Колинде Грабар Китаровић у Москву:

        „Ове године је 25 година дипломатских односа са Хрватском. Средином овог месеца очекујемо председницу Колинду Грабар Китаровић“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари