Путин: Генетски код нашег народа је непристајање на сваки спољни притисак

РУСИЈА ПРОСЛАВИЛА ДАН НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА - СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ У ВЕЛИКОМ КРЕМАЉСКОМ ДВОРЦУ

  • Владимир ПУТИН: „Четири века нас деле од драматичних догађаја (1612-те) када је сам народ устао против смуте и безвлашћа, када је надвладао унутрашње размирице и спољну опасност и одбранио достојанство и независност земље. Јединство и патриотизам су за народ били најпоузданији ослонац“
  • Руски лидер је у пратњи верских поглавара посетио изложбу „Русија устремљена у будућност“. Том приликом је главним за човека назвао: љубав, доброту и милосрђе. Поред патријарха Кирила, у његовој пратњи су били поглавари муслимана Русије - Равиљ Гајнутдин и Талгат Таџудин и будистички поглавар Пандито Хамбо Лами Ајушев
  • Руски лидер уручио је на пријему Орден Дружбе Томиславу НИКОЛИЋУ који му се захвалио речима: „Представљајући овде све грађане Србије, овај Орден примам од државе која је за Србију и српски народ кроз историју била најближи пријатељ и савезник. Овај Орден примам од руског народа који нам је близак по пореклу, језику, религији, историји. Од народа са којим градимо заједничку будућност... Поштовани господине Председниче, желим Вам добро здравље и личну срећу и још једном Вам изражавам своје најдубље поштовање. Ви сте потребни свету“

        СВЕЧАНИМ пријемом у Великом Кремаљском дворцу Русија је обележила свој Дан народног јединства.

        Владимир Путин је пред пробраним званицама одржао пригодан говор у којем је указао:

        „Брига о својој земљи и непристајање на сваки спољни притисак - то су темељи наше државности и генетски код народа“.

        Одмах у наставку је - имајући у виду 1612-ту годину и истеривање Пољака из Москве под вођством Кузме Мињина и Дмитрија Пожарског - рекао:

        „Четири века нас деле од тих драматичних догађаја када је сам народ устао против смуте и безвлашћа, када је надвладао унутрашње размирице и спољну опасност и одбранио достојанство и независност земље“.

        У том контексту је посебно нагласио:

        „Јединство и патриотизам су за народ били најпоузданији ослонац“.

        Председник РФ је на пријему уручио сународницима награде за јачање јединства росијске нације и ордене пријатељства већем броју странаца.

        Награду за јачање јединства росијске нације за 2017-ту добио је шеф катедре за националне и федеративне односе Вјачеслав Михајлов.

        Међу добитницима Ордена Дружбе (пријатељства) је и Томислав Николић. Он се Путину и присутнима обратио речима:

        „Представљајући овде све грађане Србије, овај Орден примам од Руске Федерације, од државе која је за Србију и српски народ кроз историју била најближи пријатељ и савезник.

        Овај Орден примам од руског народа који нам је близак по пореклу, језику, религији, историји. Од народа са којим градимо заједничку будућност.

        Драго ми је, господине Председниче, што сте Ви лично оценили по заслузи напоре које сам, упркос бројним тешкоћама и препрекама, на функцији председника Србије од маја 2012-те до маја 2017-те улагао у максимално продубљивање укупних односа међу нашим земљама и њиховог подизања, заједничким напорима, до нивоа стратешког партнерства.

 

        Другачије и не сме и не може ни да буде.

        Будите уверени да ћу - колико год живео и ма чиме се бавио - наставити да се залажем за даље учвршћивање односа међу нашим братским народима и државама.

        Поштовани господине Председниче! Дозволите да свим грађанима Русије честитам Дан народног јединства и да Вам пожелим добро здравље и личну срећу и да Вам још једном изразим своје најдубље поштовање.

        Ви сте потребни свету“.

        Пре свечаности у Великом Кремаљском дворцу, Путин је заједно са патријархом Кирилом положио цвеће на споменик Мињину и Пожарском

        Потом је у пратњи верских поглавара посетио изложбу „Русија устремљена у будућност“.

        Том приликом је главним за човека назвао: љубав, доброту и милосрђе.

        Поред патријарха Кирила, у његовој пратњи су били поглавари муслимана Русије Равиљ Гајнутдин и Талгат Таџудин и будистички поглавар Пандито Хамбо Лами Ајушев.

        Имали су прилику да виде и домаћи мотоцикл који ће моћи да развија брзине до 250 километара на сат, са моторима на бензин и струју.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари