Москва и Пекинг потписали 40 споразума, Путин Сијеву посету назвао централним догађајем 2017.

РУСКИ ЛИДЕР КИНЕСКОМ УРУЧИО НАЈВИШЕ ПРИЗНАЊЕ - ОРДЕН СВ. АПОСТОЛА АНДРЕЈА ПРВОЗВАНОГ

  • Владимир ПУТИН високог госта назвао својим „добрим пријатељем“ и указао да је прошле године робна размена између Кине и Русије била 66 милијарди долара, а да је за прва четири месеца 2017-те достигла $24,5 милијарде. Обећао је подршку Русије кинеском пројекту „Један појас - један пут“ и открио да Москва планира да свој део заједничке аутомобилске трасе „Европа - Западна Кина“ заврши 2019-те године
  • Си ЂИНПИНГ: „Односи наше две земље ушли су у најбољу етапу свог развоја. Како год се мењала ситуација у свету, наша одлучност да развијамо руско-кинеске односе остаје непоколебљива и непроменљива“
  • Путин и Си су се - поводом постављања америчког систем ПРО THAAD у Јужној Кореји - договорили и о „мерама заштите интереса у сфери безбедности“

        ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин уручио је председнику Кине Си Ђинпингу орден Светог апостола Андреја Првозваног, највишу државну награду Русије.

        Церемонија је обављена Великом Кремаљском дворцу, где су одржани и преговори двојице лидера.         

        Руски председник је притом рекао свом високом и драгом госту:

        „Овај орден је сведочанство да Русија признаје Ваше нарочите заслуге за развој свеобухватног партнерства и стратешке координације међу нашим државама и за учвршћивање пријатељства међу народима наших земаља“.

        Путин је Сија назвао својим „драгим пријатељем“ и нагласио да је „увек био и остаје доследни поборник тесне сарадње Русије и Кине на бази равноправности, поверења, отворености и уважавања интереса обе стране“.

        Додао је да је Си 2013-те изабрао Москву за своју прву посету иностранству и истакао:

        „Такви пријатељски гестови много значе и ми то одлично схватамо и ценимо. А у међувремену је видљиво активирана координација међу нашим земљама и на међународној арени“.

 
  

        Кинески лидер је изразио увереност да развој односа између Кине и Русије „остаје непоколебљив, без обзира на ситуацију у свету“.

        У наставку је прецизирао: „Како год се мењала спољна ситуација, наша одлучност да развијамо руско-кинеске односе остаје непоколебљива и непроменљива“.

        Си је оценио да су односи две земље ушли „у најбољу етапу свог развоја. То је плод дугорочних заједничких напора са обе стране. Добро се каже: што више људи баца грање на ватру - то ће пламен бити већи“.

        На заједничкој конференцији за медије, Путин је Сијеву посету назвао централним         Указао је да је прошле године робна размена између Кине и Русије била 66 милијарди долара, а да је за прва четири месеца 2017-те достигла $24,5 милијарде.     

        Путин је обећао подршку Русије кинеском пројекту „Један појас - један пут“ и открио да Москва планира да свој део заједничког аутомобилског пројекта „Европа - Западна Кина“ заврши 2019-те године.

        Навео је да је Сијева посета резултирала потписивањем 40 међудржавних споразума, уговора и меморандума и да је међу њима и документ који ће омогућити сарадњу Москве и Пекинга у освајању космоса до 2022. године.

        Путин и Си су се - поводом постављања америчког систем ПРО THAAD у Јужној Кореји - договорили и о „мерама заштите интереса у сфери безбедности“.

        Си је нагласио да је Пекинг спреман да се са Москвом и даље договара о координацији наступа на међународној арени.

        Посебно је - уочи самита у Хамбургу - нагласио: „Појачаваћемо међусобну координацију и у оквирима G20 ради подстицања раста глобалне економије“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари