Лавров: Американци се поводом наше дипломатске имовине понашају као друмски разбојници

МОГУ УСЛЕДИТИ УЗВРАТНЕ МЕРЕ - ПРЕВИШЕ ШПИЈУНА САД РАДИ У МОСКВИ ПОД ДИПЛОМАТСКОМ МАСКОМ

Заплењено руско дипломатско имање у Ојстер беју, Њу Џерзи

  • Сергеј ЛАВРОВ подсетио да отета имовина припада Русији у складу са ратификованим и важећим међудржавним уговором, а да званични Вашингтон сада покушава да наметне принцип: „Што је моје - то је моје, а што је твоје - то ћемо да поделимо“

        КРЕМЉ је данас саопштио да полаже наде у администрацију председника САД Доналда Трампа да ће имати довољно политичке мудрости да реши дипломатски спор са Москвом у вези са запленом руске дипломатске имовине у САД.

        У противном, Русија најављује да би, као одмазду због инцидента са запленом имовине, могла да избаци неке америчке дипломате из земље, јер „превише америчких шпијуна ради у Москви под дипломатском маском”.

        Барак Обама, наиме, који је био председник САД, наредио је заплену два руска дипломатска имања и протеривање 35 руских дипломата у децембру прошле године, због оптужби да су учествовали у наводном мешању у америчке председничке изборе 2016. године, преноси Ројтерс.

        Русија то демантује, а портпарол Кремља Дмитриј Песков сада поручује:

        „Надамо се да ће наше америчке колеге показати одређен ниво политичке мудрости и воље”.

        Песков поручује и да ће било који предуслови САД за повратак имовине бити неприхватљиви и да неуспехом у вези с враћањем имовине Вашингтон крши међународно право.

        Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров назвао је оно што су Американци урадили са имовином руске дипломатије „друмским разбојништвом усред бела дана“.

        Била је то његова реакција на изјаву „анонимног извора“ из Беле куће да САД неће Русији врати одузету имовину ако не добију ништа заузврат. Још је додао:

        „Анонимни извор? То показује да им савест није чиста. А што се суштине тиче, понављам: то је друмско разбојништво. Пљачка усред дана. Још ти разбојници коментаришу створену ситуацију“.

        Лавров је подсетио да је отета имовина припада Русији у складу са ратификованим и важећим међудржавним уговором, а да званични Вашингтон сада покушава да наметне принцип: „Што је моје - то је моје, а што је твоје - то ћемо да поделимо“.

        Упозорио је да међудржавни односи са таквим приступом неће бити нормализовани. Ипак је додао:

        „Надам се да ће русофобија у Конгресу САД сплашњавати. Између осталог и зато што протеклих месеци - упркос свим истрагама, комисијама и сведочењима - нису дошли ни до каквих доказа (да се Русија мешала у америчке изборе)“.

        Танјуг - Факти      

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари