Застава НАТО испред зграде владе „Северне Македоније“

СА ПРОЧЕЉА ВЛАДИНОГ ЗДАЊА ВЕЋ УКЛОЊЕН НАТПИС „ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ МАКЕДОНИЈЕ“

* Зоран ЗАЕВ: „Застава НАТО, заједно са европском и нашом заставом одређује нашу и будућност наших поколења. То није само симболика,  то је реалност. То је нова страница у нашој историји. Да живи европска Република Северна Македонија, да живи Европа, да живи НАТО, да живе грађани!

__________________________________________________________________________

         ДАНАС је, уз интонирање химне те алијансе, подигнута застава НАТО испред зграде владе Македоније, која ће се ускоро звати Северна Македонија.

         Церемонији на платоу испред зграде владе присуствовали су шеф Канцеларије НАТО у Скопљу Зоран Јанковић и представници парламента, владе, војске Македоније, дипломатског кора, као и војни аташеи и представници верских заједница.

         Након што је застава НАТО подигнута поред заставе Македоније, македонски премијер Зоран Заев је рекао да је његова земља успела да се са  "споредног балканског колосека, на којем је чекала деценијама, врати на главни аутопут ка Европи".

         "Застава НАТО, заједно са европском и нашом заставом одређује нашу и будућност наших поколења. То није само симболика,  то је реалност. То је нова страница у нашој историји", рекао је Заев који је говор завршио речима: "Да живи европска Република Северна Македонија, да живи Европа, да живи НАТО, да живе грађани!".

         Према његовим речима, Македонија, која ће "ускоро носити географски прецизно име Северна Македонија", ових дана започиње следечу комплексну етапу изградње државе по европским стандардима.

         "Започињемо еру изградње демократског друштва равноправних грађана, који стреме да освоје европске вредности. Нико више нас неће блокирати споља. Одлукама нашег и грчког парламента позивом чланица НАТО већ учествујемо у раду најмоћнијег савеза на свету", рекао је македонски премијер.

         Како је истакао, македонски грађани могу да буду спокојни и потпуно сигурни да завршавањем ратификације у парламентима свих савезника, њихова земља, "која ће ускоро носити географски прецизно име Северна Македонија, постаје 30. пуноправна члнаница НАТО  са правом гласа".

         "Тим чином постајемо безбедна земља, постајемо свој на свом", рекао је македонски премијер Зоран Заев.

         Са прочеља зграде владе Македоније у центру Скопља јуче је већ  уклоњен натпис "Влада Републике Македоније" у оквиру припрема за промену имена државе што је обавеза из договора са Грлчком о решавању спора око имена и услов за НАТО и европску интеграцију земље.

         Протокол о приступању Македоније НАТО амбасадори земаља чланица су потписали 6. фебруара у Бриселу, а прва земља која га је ратификовала у свом парламенту је Грчка, која је то урадила у петак 8. фебруара чиме су испуњени услови да Македонија промени име.

         Словенија је најавила да ће тај протокол ратификовати сутра, а Албанија у четвртак, а на обе седнице парламента присуствоваће председник парламента Македоније Талат Џафери.

         Македонски национални координатор за НАТО Стево Пендаровски изјавио је да је Македонија де факто постала чланица НАТО када су земље чланице Алијансе потписале приступни протокол.

          Северна Македонија ће пуноправна чланица НАТО постати када свих 29 земаља Алијансе у својим парламентима ратификују протокол.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари