Војни сукоб Индије и Кине после 45 година – Њу Делхи признао да има 20 погинулих

ПЕКИНГ ПРЕТЕНДУЈЕ НА 90.000 КВАДРАТНИХ КИЛОМЕТАРА СА СЕВЕРОИСТОКУ ИНДИЈЕ

        ИНДИЈСКА војска саопштила је да је изгубила 20 војника у сукобу са кинеском армијом на спорној граници Ладак на северу Индије. У првом војном сукобу у последњих 45 година између две азијске нуклеарне силе.

        Индија је јутрос објавила да је у том сукобу изгубила три војника, али је десет сати касније саопштила да је њених 17 тешко рањених војника подлегло повредама, чиме се укупан број настрадалих у борбама попео на 20.

        Индијска војска је такође саопштила да су се две стране "дезангажовале" из спорне област Галван где су се јуче сукобиле.

        Кина је оптужила Индију да је одговорна за инцидент, тврдећи да су индијски војници два пута прешли спорну границу и „напали кинеске војнике“.

        Кина није навела да ли је имала губитке.

        Хиљаде војника са обе стране су у напетој ситуацији више од месец дана.

        Индијски званичници су раније рекли да су кинески војници ушли у Ладак почетком маја, да су поставили шаторе и стражарске кућице, игноришући упозорења да оду одатле. То је довело до тензија, праћених бацањем каменица и тучама.

        Индија и Кина су ратовале због границе 1962. године, а од почетка 1990-их покушавају да реше тај спор.

        Кина тврди да њој припада територија од 90.000 квадратних километара на североистоку Индије, која обухвата индијску савезну државу Аруначал Прадеш, где живи будистичка популација.

        Индија наводи да је Кина окупирала 38.000 квадратних километара њене територије у западном делу Хималаја, укључујући део региона Ладак.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари