ВМРО-ДПМНЕ одбила понуду Заева за трампу: подршка „Северној македонији“ за амнестију за 27. април

ПОМИЊАО ИМ И „ИСТОРИЈСКИ МОМЕНАТ“, И ОДГОВОРНОСТ ПРЕД ДЕЦОМ И БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА

* „Сада је тренутак да опростимо. Хајде да опростимо сада када је то најпотребније. Сви знамо да је врхунац подела и мржње био 27. априла (прошле године). Крваве слике посланика обишле су свет. Ево шансе за праштање. Почнимо од 27. априла... Знам да све има цену. Спреман сам да је платим. Нема будућности без праштања овде у парламенту

* Посланик ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски предложио је да тачка буде скинута са дневног реда, али је однос на гласању био 39:67. Он је потом упозорио да се треба вратити документима (о имену државе) из 2008-ме и нагласио да не прихвата да се неко политичко питање представља као бирање између живота и смрти

____________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКИ македонски премијер - Зоран Заев који се може сматрати и америчким гуверенером у Скопљу – одлучио се за понуду очајничке трговине.

         Вероватно по инструкцији – или бар по одобрењу својих ментора.

         Прво је посланицима – привидно свима, а заправо опозиционим – рекао да је је на плећима свих историјска одговорност и да сви у рукама држе кључ историјске одлуке јер изолација и неизвесност – које би Македонија добила одбијањем споразума са Грчком и имена „Северна Македонија“ – не могу бити избор.

         Потом је, нагласивши да је земља политички подељена и да су поделе ушле и у породице, позвао посланике на „национално помирење“, а најутицајнијој опозицији ВМРО-ДПМНЕ као „гест добре воље“ понудио да гласају за уставне промене у складу са Преспанским споразумом, а у замену - амнестију за чланове те странке којима се суди за нереде у том здању 27. априла прошле године.

         „Сада је тренутак да опростимо. Хајде да опростимо сада када је то најпотребније. Сви знамо да је врхунац подела и мржње био 27. априла (прошле године). Крваве слике посланика обишле су свет. Ево шансе за праштање. Почнимо од 27. априла... Знам да све има цену. Спреман сам да је платим. Нема будућности без праштања овде у парламенту”, рекао је између осталог Заев обраћајући се посланицима, преноси Танјуг.

         Поновио је да не постоји бољи договор од постигнутог са Грчком о новом имену Македоније и то, како је рекао, сви знају. Додао је да се народ неће помирити ако прво не дође до помирења између партија и у Собрању.

Илија Димовски

         Искористимо зато данашњу пленарну седницу као прилику за помирење између левице и деснице у Македонији након прошлогодишњих инцидената у законодавном дому.

         Заев сматра да је данашња одлука, о прихватању или одбијању предлога владе о отпочињању уставних измена које укључују промену уставног имена Македоније, историјски тренутак који ће препричавати будуће македонске генерације.

         Опет се `ухватио` за децу. Данашњу и будућу. Наравно, и за будућност.

         То је у складу са инструкцијама за сличне прилике.

         Позвао је све посланике да једни другима пруже руку и да прихвате отпочињање процеса уставне ревизије како би осигурали евроатлантску интеграцију Македоније.

         Посланик ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски предложио је да тачка буде скинута са дневног реда, али је однос на гласању био 39:67. Он је потом упозорио да се треба вратити документима (о имену државе) из 2008-ме и нагласио да не прихвата да се неко политичко питање представља као бирање између живота и смрти.

         Шиптарски посланик Артан Груби (ДУИ) позвао је посланике – према очекивањима – да гласају за промену имена, речима: „Не мислите на наредне изборе већ на наредне генерације“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари