Већина Немаца сматра да су Сједињене Државе ништа мања претња свету од Русије

У АМЕРИКУ `УПРЛО ПРСТОМ` 55 ОДСТО АНКЕТИРАНИХ, А У РУСИЈУ – САМО ПРОЦЕНАТ ВИШЕ

* Америчко-руски егал међу Немцима утолико је симптоматичнији ако се узму у обзир деценије русофобске пропаганде која се појачала нарочито  након познаог говора Владимира Путина у Минхену у фебруару 2007-ме и државног преврата у Кијеву 2014-те у којем је и Немачка имала своје `прсте`. А да пропаганде да су САД главна опасност и претња не само да нема у Немачкој и на Западу у целини, него не долази ни из Русије

* Русије се највише боје они који гласају за коалицију Меркелове (59 одсто), а Америке чланови и симпатизери Социјалдемократске партије Немачке (63 одсто) и Леве партије (82 одсто)

_________________________________________________________________________

         НЕМЦИ почињу да изненађују сами себе. А и да се чуде самима себи.

         Најновија велика анкета агенције Forse– при чему се од испитиваних тражило да именују земљу коју сматрају највећом опасношћу по данашњи свет – показала је 56 одсто анкетираних таквом земљом сматра Русију. Што и није неко претерано изненађење с обзиром на исход два велика рата: Другог светског и Хладног, а и на деценије русофобске пропаганде која се појачала нарочито  након познаог говора Владимира Путина у Минхену у фебруару 2007-ме и државног преврата у Кијеву 2014-те у којем је и Немачка имала своје `прсте`.

         Шок је – мада суштински ни то није неко превелико изненађење – чињеница да је чак 55 одсто анкетираних за главну претњу остатку света назвало Сједињене Америчке Државе.

         А пропаганде да су САД главна опасност и претња не само да нема у Немачкој  и Западу у целини, него не долази ни из Русије.

         Треће место на немачкој листи „највећих претњи“ пррипало је Северној Кореји (24 одсто анкетираних упрло је прстом у ту земљу), четврто Турској (24 одсто), пето Саудијској Арабији (23 одсто9, а шесто Кини (16 одсто).

         Индикативно је да Русију главном опасношћу по свет  претежно сматрају најумлађи и најстарији Немци. Међу онима који имају 18 до 29 година, таквих је 44 одсто, а међу старијим од 60 година – чак 60 одсто.

         Американцима главном претњом свету  сматрају сународници Ангеле Меркел у узрасту од 30 до 44 године (63 одсто) и у групи између 45 и 59 година (58 одсто).

         Русије се највише боје они који гласају за коалицију Меркелове (59 одсто), а Америке чланови и симпатизери Социјалдемократске партије Немачке (63 одсто) и Леве партије (82 одсто).

         Немачки таблоид Bild поводом ове анкете објавио је да је „напросто поражавајуће“ што Немци фактички подједнако великом опасношћу по свет сматрају САД и Русију. Односно: више него опасном земљом која угрожава планету.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари