Вебер: Забранити кинеским компанијама да у наредних 12 месеци купују европске фирме

ЕУ МОРА ДА СЕБЕ ЗАШТИТИ – МОРА ЗАУСТАВИТИ КИНЕСКУ ШОПИНГ-ТУРУ“

* Председник Европске народне партије Манфред ВЕБЕР: Кина ће бити наш највећи конкурент у будућности, у економском, социјалном и политичком погледу. Сматрам Кину стратешким конкурентом Европе, она представља ауторитарни модел друштва и жели да прошири своју моћ и замени САД као водећу силу

* ФАКТИ: Какав ЕУ-патриота! Како је само отворен и тврд. А ни њега нигде није било када су и немачке компаније за сићу покуповале деведесетих година и потом све по бившим социјалистичким земљама до чега им је било стало! Међутим,није толико битан Вебер – он је на челу партијског ЕУ-конгломерата у којем водећу улогу има странка Ангеле Меркел. Он је њен трбухозборац...   

_____________________________________________________________________

        ЕВРОПСКА унија би требало да привремено забрани кинеско преузимање компанија чија је вредност тренутно потцењена или имају пословне проблеме због пандемије корона вируса, изјавио је председник групе Европска народна партија Манфред Вебер.

        Немачки конзервативац и лидер највеће политичке групације у Европском парламенту, која окупља странке десног центра, рекао је да се залаже за једногодишњу забрану кинеским инвеститорима да купују европске фирме.

        "Морамо видети да кинеске компаније, делимично уз подршку државних средстава, све више покушавају да купе европске компаније које су јефтине или су запале у економске тешкоће због кризе изазване корона вирусом", изјавио је Вебер за немачки лист Велт ам Зонтаг (Welt am Sontag).

        ЕУ стога треба да реагује координирано, сматра Вебер, и да заустави "кинеску шопинг туру" тако што ће на годину дана увести мораторијум на продају европских компанија док не прође криза.

        "Морамо да заштитимо себе", рекао је Вебер, преноси Ројтерс.

        Кина и ЕУ су 2013. почеле преговоре о свеобухватном споразуму о инвестицијама, али су неке од главних тачака неслагања били реципрочан приступ тржишту и обезбеђивање једнаких могућности за успех.

        Планирано је да се о тим питањима разговара на самиту кинеских и европских лидера у септембру, али је због пандемије неизвесно да ли ће самит бити одржан.

        "Кина ће бити наш највећи конкурент у будућности, у економском, социјалном и политичком погледу. Сматрам Кину стратешким конкурентом Европе, она представља ауторитарни модел друштва и жели да прошири своју моћ и замени САД као водећу силу", изјавио је Вебер.

        Европа, сматра Вебер, треба озбиљно да схвати Кину и покаже поштовање према тој земљи као светској сили. "Али пре свега треба да будемо на опрезу".

        Немачка влада је у априлу пооштрила правила да би заштитила домаће компаније од непожељног преузимања од инвеститора из земаља ван ЕУ.

        Одлука је донета у тренутку када најјача европска економија, као и ЕУ у целини, поново разматра односе с Кином услед повећаних инвестиција кинеских државних компанија у критичне секторе.

        Немачки званичници су кинеско преузимање баварског произвођача робота "Кука" 2016. описали као "позив за буђење" који наглашава потребу да се заштите стратешки делови економије.

        Када је кинеска државна компанија 2018. хтела да купи удео у немачком предузећу за дистрибуцију струје "50Херц", немачка државна Кредитна банка за обнову је помогла да се спречи улазак Кинеза на немачко тржиште електричне енергије.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари