Украјинци изгубили кључну ноћну битку за Бахмут, успешан руски лов на америчке системе Patriot у Кијеву

УКРИ ИЗГУБИЛИ ДВА УТВРЂЕНА КВАРТА НА ЗАПАДУ БАХМУТА – ОСТАО ИМ САМО ЈЕДАН

Кијевска смрт једног система Patriot

* Остаци украјинског гарнизона у Бахмуту сада држе само још кварт Домино и неколико зграда на југозападу тог донбаског града. Мораће да изгину, беже или капитулирају

* Бвши начелник противваздушне одбране Москве, пуковник Сергеј ХАТИЉОВ: „Украјинска ПВО је први пут масовно користила Patriot, али је крајњи резултат био жалостан и за њу и за амерички ракетни систем. Могуће је да су су одбијали напад наших противрадарских ракета или јуришних дронова „Герањ-2”. Први Patriot је испалио четири рафала. У првом је лансирано 8 противваздушних навођених ракета, у другом - 6. У трећем плотуну паљба је била усмерена на нисколетеће циљеве. Четврта салва била је најдужа. Лансирао 20 навођених пројектила. Укупна потрошња износила је 34 пројектила. За њих је било фатално што су пуцали предуго

______________________________________________________

         СВИ су изгледи да је минула ноћ запечатила судбину остатака украјинског гарнизона у Бахмуту (Артјомовску).

         Последњих двадесетак дана држао се само за западну периферију града, а ноћас су га јуришне групе „Вагнера“ избациле из два кључна (од три) кварта. Из добро утврђених Гнезда и Конструктора.

         Остао је Укрима само кварт са симболичним именом – Домино. Држао се у доброј мери захваљујући одбрани Гнезда и Конструктора, а сада је осуђен на капитулацију,  погибију или бекство под заштитом ноћи.

         Укри се држе и за неколико зграда на југозападу Бахмута, али им је и тамо судбина запечаћена.

         Прошла ноћ била је кошмарна и за многе у главном граду Украјине.

         Ударом хиперсоничног ракетног система „Кинжал“ уништен је амерички противваздушни ракетни систем Patriot у Кијеву - изјавио портпарол Министарства одбране РФ генерал-потпуковник Игор Конашенков.

         Руски војни аналитичари наводе да је још један кијевски Patriot – после удара другог „Кинжала“ - завршио своју „украјинску каријеру“.

         Овим ударима је претходио напад на војне објекте у Кијеву дроновима и крстарећим ракетама „Калибар“. Док су посаде система Patriot на њих испуцавале своје ракете – Кинжали су већ били усмерени на севање тих лансирања.

         Шта је све погођено у главном граду Украјине – још се не зна. Међутим, бивши начелник противваздушне одбране Москве, пуковник Сергеј Хатиљов, овако је проценио ноћну кијевску драму:

         „Украјинска ПВО је први пут масовно користила Patriot, али је крајњи резултат био жалостан и за њих и за амерички ракетни систем. Могуће је да су су одбијали напад наших противрадарских ракета или јуришних дронова „Герањ-2”. Први Patriot је радио у максимално могућој варијанти борбене употребе. Испалио је четири рафала. У првом је лансирано 8 противваздушних навођених ракета, у другом - 6. У трећем плотуну паљба је била усмерена на нисколетеће циљеве. Четврта салва била је најдужа. Лансирао 20 навођених пројектила. Укупна потрошња износила је 34 пројектила.

         – Само, дозвољено време дејствовања система Patriot значајно су прекорачили. Зато су сами системи Patriot постали сигурна мета. Да би опстали, кијевски лансери Patriot нису смели да буду активни дуже од 2-3 минута, а они су се били били занели и то скупо платили...

          Конашенков је, иначе, саопштио да су руски ПВО системи 15. маја пресрели седам британско-француских ракета дугог домета Storm Shadow које су се недавно појавиле у наоружању украјинске армије.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари