Украјина већински говори руски и након 25 година тоталне украјинизације

AНКЕТА ПОКАЗАЛА ДА СЕ 52 ОДСТО ПРИВАТНО СЛУЖИ РУСКИМ, А ЗАПРАВО ЈЕ ТАКВИХ – МНОГО ВИШЕ

* Ако се изузму државне установе, где је законски наметнут, украјински је фактички провинцијални језик јер се говори на западу земље, у државним институцијама у Кијеву и у неким мањим насељима

* У Украјини је руски глобално лингвистичко средство којим влада безмало целокупно становништво. А корисници банкомата највеће приватне банке Украјине у 97 одсто случајева узимају новац користећи руски

_______________________________________________________________________

         НАЈНОВИЈА анкета показала је да више од половине свих који живе у Украјини говори руски, а да на украјински прелази само на радном месту или када се обраћа државним органима.

         Лингвисти који се баве језичком ситуацијом у Украјини сматрају да је стварни број оних који говоре руски осетно већи јер се многи с разлогом боје да анкетарима открију који језик им је основни.  

         Анкетирање је обавила кијевска социолошка агенција TNS која је саопштила да је више од трећине навело да им је руски матерњи језик, а да преко половине користи и руски и укајинску `мову`.

         Украјински доминира у образовању и у државној администрацији, али зато руски доминира у разговорима са пријатељима и познаницима (52 одсто) и на интернету (56 одсто).

         Ако се изузму државне установе, где је законски наметнут, украјински је фактички провинцијални језик јер се говори на западу земље, у државним институцијама у Кијеву и у неким мањим насељима.

         Руски доминира на истоку и југоистоку Украјине и у великим градовима.

         Трећина анкетираних је затражила да се уведе настава на руском језику, а 15 одсто да се он прогласи за други државни језик барем у регионима у којима га говори више од четвртине становника.

         Анкета је показала да је руски језик задржао позиције упркос 25 година наметања тоталне украјинизације.

         Корисници банкомата највеће приватне банке Украјине у 97 одсто случајева узимају новац користећи руски.

         У Украјини је руски глобално лингвистичко средство којим влада безмало целокупно становништво.

         Нови украјински председник Владимир Зеленски током изборне кампање више пута је упозоравао:

         „Не сме се вршити притисак на језик којим људи говоре. не сме се прогонити руски“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари