Украјина тражи „безбедносне гаранције“ које ће јој бити замена за улазак у НАТО

НАПИСАЛЕ ИХ ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ ЧИЈИ ЈЕ КИЈЕВСКА ХУНТА – АНТИРУСКИ ВАЗАЛ

* Све је упаковано под насловом „Кијевски споразум о безбедности“, а као гаранти безбедности Украјине се наводе: САД, Велика Британија, Канада, Пољска, Италија, Немачка, Француска, Турска и Аустралија, као и земље Северне, Централне, Источне Европе и балтичке државе. Оперише се и са „додатним регионалним безбедносним споразумима“: у Црноморском региону са Турском, Бугарском и Румунијом, а за Јапан и Јужну Кореју се наводи да могу давати „невојне гаранције у виду санкција“

* Кијевски споразум“ рачуна и са страним улагањима у војно-индустријску базу Украјине, великим трансферима наоружања, обавештајном подршком и испорукама савремених система ПВО и ПРО. У његовом нацрту стоји и да антируске санкције неће бити укинуте све док Москва Украјини „не надокнади штету“, а гарантима се налаже и „конфискација имовине Русије и њених грађана“

* Шеф кабинета Зеленског Андреј ЈЕРМАК истакао је да споразум не поништава курс уласка Украјине у НАТО. Навео је да су гаранције „начин да се Украјини осигура безбедност док не уђе у НАТО“

* У припреми учествовали „водећи стручњаци из различитих земаља демократског света“, међу којима су били и бивши шефови влада, министри, други званичници и академици

_____________________________________________________

       КАБИНЕТ Владимира Зеленског објавио је нацрт међународних безбедносних гаранција Украјини које би јој фактички биле замена за чланство у НАТО које јој је било обећано 2008-ме, а потврђено 2021-ве.

       Све је упаковано под насловом „Кијевски споразум о безбедности“, а предвиђа закључивање одговарајућег ширег споразума или сета билатералних споразума.

       Као гаранти безбедности Украјине су наведене САД, Велика Британија, Канада, Пољска, Италија, Немачка, Француска, Турска и Аустралија, као и земље Северне, Централне, Источне Европе и балтичке државе.

       Нацрт оперише и са „додатним регионалним безбедносним споразумима“.

       У Црноморском региону са Турском, Бугарском и Румунијом.

       За Јапан и Јужну Кореју се наводи да могу давати „невојне гаранције у виду санкција“.

       Планирано је да споразум обухвати превентивне мере војне, финансијске, инфраструктурне, техничке и информационе природе.

Лојд Остин, Владимир Зеленски и Ентони Блинкен

       Гарантима се прописује да морају да их примене без одлагања у случају задирања у суверенитет и територијални интегритет Украјине.

       „Кијевски споразум“ рачуна и са страним улагањима у војно-индустријску базу Украјине, великим трансферима наоружања, обавештајном подршком и испорукама савремених система ПВО и ПРО“.

       Његови креатори наводе и да Украјина планира да изводи војне вежбе уз учешће инструктора и саветника из земаља ЕУ и НАТО.

       И отворено наводе да антируске санкције неће бити укинуте све док Москва Украјини „не надокнади штету“. Гарантима су прописали и да морају предузимати „мере конфискације имовине Русије и њених грађана“.

       Посебно наглашавају: „Свака одлука о укидању санкција мора бити донета у блиској координацији са Украјином“.

       „Кијевски споразум“ у својој нацрт-верзији не предвиђа војну неутралност Украјине. А потпуно одбацује могућност наметања Кијеву ограничавања величине или моћи оружаних снага.

       Гаранције се односе на „целу територију Украјине у оквиру међународно признатих граница“.

       Шеф кабинета Зеленског Андреј Јермак истакао је да споразум не поништава курс уласка Украјине у НАТО.

       Навео је да су гаранције „начин да се Украјини осигура безбедност док не уђе у НАТО“.

       У припреми „Кијевског споразума“ учествовали су „водећи стручњаци из различитих земаља демократског света“, међу којима су били и бивши шефови влада, министри, други званичници и академици.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари