Украјина по људским и војним ресурсима може издржати још годину, плус-минус два-три месеца

А ДО МОРАЛНОГ СЛОМА И УРУШАВАЊА ЊЕНИХ ФРОНТОВА МОЖЕ ДОЋИ ЗНАТНО БРЖЕ

* Украјина је наоружала огромну војску. У свим њеним структурама (Оружане снаге, Служба безбедности, обавештајна служба, полиција, Национална гарда, пограничне јединице и Територијална одбрана) - тренутно је до милион људи. Од тога, до 700.000 директно учествује у рату, 350-400 хиљада бораца на првој линији фронта

* Американци вероватне губитке Украјине у погинулим, рањеним, заробљеним, несталим и инвалидима процењују на 140-145 хиљада, не прецизирајући да ли се ради о војним или општим губицима. Русија укупне губитке Украјине процењује на 175-190 хиљада људи

* Ако су све кијевске снаге изгубиле 175 хиљада бораца за шест месеци, онда ће за годину дана изгубити 350 хиљада. А 280 хиљада биће им потребно да допуне само губитке у војсци. За две године ове цифре ће се попети на 700.000, односно - 560.000. На овој граници ће Украјина практично изгубити способност да одржи снагу активне војске на рачун новомобилисаних

* Ово значи да би Украјина требало да до лета или јесени 2023. године изгуби способност да надокнађује губитке на фронтовима. То је рок после којег капитулација Кијева постаје неизбежна због губитка могућности за наствак рата

___________________________________________________________

       Аутор: Ростислав ИШЋЕНКО

       БОРБЕ у Украјини већ трају дуже од шест месеци. Упркос опипљивим успесима руске војске, Украјина очигледно не планира да се преда.

       Тактика претварања великих градова у војна упоришта - и даље је прилично ефикасна, поготово су украјински гарнизони, иако технички инфериорни, још имају знатно више војника од руских јединица које нападају.

       Пишем „још“ јер је кијевска тактика заснована на трошењу људских ресурса. Односно, њена делотворност ће престати тачно у тренутку када Украјина изгуби способност да на фронтовима држи потребан број људи под оружјем.

Руски хеликоптер Ми-28Н у акцији

       Руска команда не форсира јер штеди украјинске градове и цивиле, а и зато што би  промена тактике (прелазак на дубоке продоре) довела до наглог повећања губитака у њеним јединицама.

       Украјина је наоружала огромну војску. У свим њеним структурама (Оружане снаге, Служба безбедности, обавештајна служба, полиција, Национална гарда, пограничне јединице и Територијална одбрана), према званичним украјинским подацима, тренутно је до милион људи.

       Од тога, до 700.000 директно учествује у рату.

       Украјина стално држи 350-400 хиљада бораца на првој линији фронта. Отприлике још три стотине хиљада чине позадинске гарнизоне и резервне групе, које припремају као појачања на фронту, као и за замену формација које су потпуно изгубиле борбену способност или се  повлаче у позадину ради одмора и попуне или реорганизације.

       Када можемо очекивати коначну победу над Украјином?

       По правилу, у току непријатељстава долази до преокрета када једна од армија изненада изгуби веру у победу, кад се њен дух сломи и она се распе, престајући са отпором.

       Међутим, падање духа углавном има сасвим материјалне разлоге. Јединице губе борбену ефикасност и губе веру у победу због великих губитака и слабог снабдевања.

       До сада се снабдевање Кијева оружјем и муницијом само повећавало. Сада се Украјини испоручују авиони и хеликоптери, а у изгледу је испорука тактичких пројектила, домета триста до петсто километара.

       САД морају да траже гранате за Украјину по целом свету, пошто украјинску артиљерију још није могуће у потпуности заменити НАТО калибрима.

       Додатно снабдевање са Запада омогућиће украјинској артиљерији да издржи још најмање шест месеци.

       Засад украјински артиљерци задржавају способност да подрже своје трупе у кључним областима борбених дејстава. А њихова бесмислена паљба по мирним четвртима Доњецка указује да је несташица муниције и даље релативна.

       Дакле, не треба очекивати да ће Украјина у блиској будућности изгубити техничку способност за борбу.

       Али, колико брзо ће Украјини нестати топовског меса?

       Стварни број поданика кијевског режима био је 25-27 милиона. Кијев је изгубио територије које је пре избијања непријатељстава насељавало 5-6 милиона људи.

       Претпоставимо зато да је број људи на територијама које контролише Кијев - 20 милиона људи. Пола од тих двадесет милиона су жене.

       Још пет милиона су стари људи и деца која по годинама не подлежу мобилизацији.

Украјински вишецевни

ракетни бацач "Ољха"

       Кад се одузму и државни службеници и други на којима функционише државни апарат, Кијев ће за мобилизацију имати на располагању укупно два милиона људи.

       Пошто је око милиона већ позвано под оружје, можемо претпоставити да је расположиви ресурс за мобилизацију још милион људи.

       С обзиром да Кијев и даље успева да задржи бројност војске на приближно истом нивоу, то значи да су губици досад потпуности попуњавани.

       Украјински Генералштаб, наравно, не открива своје губитке. Нико никада не објављује податке о жртвама да не би дао информације непријатељу и да не би узнемиравао сопствено становништво.

       Американци вероватне губитке Украјине у погинулим, рањеним, заробљеним, несталим и инвалидима процењују на 140-145 хиљада, не прецизирајући да ли се ради о војним или општим губицима.

       Русија укупне губитке Украјине процењује на 175-190 хиљада људи.

       Ако је украјинска војска изгубила 140–145 хиљада, онда губици њених снага безбедности треба износе 35–45 хиљада.

       Узимамо доњу границу.

       Ако су све кијевске снаге изгубиле 175 хиљада људи за шест месеци, онда ће за годину дана изгубити 350 хиљада. А 280 хиљада биће им потребно да допуне само губитке у војсци.

       За две године ове цифре ће се попети на 700.000, односно - 560.000.

       На тој граници ће Украјина практично изгубити способност да одржи снагу активне војске на рачун новомобилисаних.

       У ствари, то би требало да се деси раније, јер се са одласком увежбаних смањује квалитет трупа и повећавају губици.

       Губици такође расту и као резултат све веће техничке супериорности Русије.

       Тако би Украјина требало да до лета или јесени следеће године изгуби способност да надокнађује губитке на фронтовима.

       То је рок после којег капитулација Кијева постаје неизбежна због губитка могућности за наствак рата.

       До слома украјинске војске и слома фронта може доћи и раније.

       Психолошки замор од рата обично наступи изненада, из целог букета разлога.

       Украјина може издржати још око годину дана (плус-минус два-три месеца) ако војска и становништво покажу вољу да издрже до краја – док се не исцрпе материјалне могућности отпора.

       А до колапса на фронтовима услед психичког слома може доћи за два месеца, за три, а можда и за годину дана.

       Ради се о превише суптилној ствари да би се могла израчунати.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари