У Сједињеним Државама успостављено очекивано двовлашће

ДЕМОКРАТЕ ДОШЛЕ У ПРИЛИКУ ДА ТРАЖЕ ОПОЗИВ ШЕФА ДРЖАВЕ И ПОНОВО ОТВОРЕ „РУСКУ ИСТРАГУ“

* Републиканци су досад имали 51 представника у Сенату САД  који има 100 чланова, а после ових избора имаће 52. Демократе су у представничком дому освојиле додатних 26 места, а за већину су им била довољна 23

* Доналд ТРАМП исход избора назвао „колосалним успехом“ своје Републиканске партије

*  Америчка агенција АР: "Резултати су омогућили обема странама да однесу делимичну победу, али су истакли изузетну преусмереност гласача у САД засновану на раси, полу и образовању. Републиканци су задржали снагу у конзервативним, руралним државама, док су демократе ушле у америчка предграђа"

* Лист Detroit News објавио коментар под насловом "Признајмо поштено: ми једни друге мрзимо“: „Левичари прогоне и блате десничаре, десничари – левичаре. Они урлају, ми урламо такође. Кад се ствари отму контроли – психопата левичар пуца на републиканце који тренирају бејзбол, а психопата десничар преко поште шаље демократама бомбе. Ето, такви смо ми. И бићемо овакви још дуго након што Трамп сиђе са власти. Није он променио Америку. Променио се сам карактер Америке“

___________________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКЕ демократе освојиле су - први пут од 2010. – већину у Представничком дому Конгреса САД. Тачно у складу са традиционалним „проклетством међуизбора“ – гласању за цео састав доњег дома парламента и трећину Сената на половини мандата шефа државе.

         Републиканци су досад имали 51 представника у Сенату САД  који има 100 чланова, а после ових избора имаће 52.

         Демократе су у представничком дому освојиле додатних 26 места, а за већину су им била довољна 23.

У Сједињеним Државама је на тај начин успостављено двовлашће јер ће на једној страни бити Доналд Трамп са већином Републиканске партије у Сенату САД,  а на другој демократе у представничком дому са процедуралним могућностима да покрену процедури импичмента и да затежу и блокирају намере Беле куће поводом државног буџета.

Очекивано потпуно двовлашће успостављено је у Конгресу САД јер су републиканци чак повећали своју доминацију у Сенату. И, такав однос снага ће остати сигурно до 2020-те – до краја првог Трамповог мандата.

         Демократе су тврдиле у предизборној кампањи да су међшуизбори били референдум о прве две године Трампове владавине. Међутим, амерички аналитичари у већини исход избора не сматрају исказивањем неповерења Трампу и његовој администрацији.

         Сам Трамп је преко Твитера резултате избора назвао „колосалним успехом“ своје партије.

         Заправо, амерички парламентаризам је ушао у нову фазу унутрашњег блокирања две водеће партије.

Американци су донели мешовиту пресуду на првим изборима после уласка Доналда Трампа у Белу кућу, наводи агенција Асошиејтед прес (АП).

         "Резултати су омогућили обема странама да однесу делимичну победу, али су истакли изузетну преусмереност гласача у САД засновану на раси, полу и образовању. Републиканци су задржали снагу у конзервативним, руралним државама, док су демократе ушле у америчка предграђа", наводи АП.

         Како наводи америчка агенција, више од 50 одсто бирача мисли да се САД не крећу у добром правцу док исти проценат сматра да је економија САД у добром, или чак одличном стању.

         АП наводи да је, уз републиканску већину у Сенату, јако тешко замислити да дође до опозива Трампа.

         Упркос таквом новом распореду снага, калифорнијски конгресмен-демократа Адам Шиф, који ће вероватно доћи на чело специјалног комитета за обавештајне службе, већ је објавио да ће обновити истрагу о „руском мешању“ у председничке изборе 2016-те на страни Доналда Трампа. Посебно је нагласио да ће бити истраживано: има ли Москва „финансијске полуге утицања на Трампа“.

         Индикативно је такође да је анкета онлајн издања Axios показала да 51 одсто Американаца не верује у своју демократију.

         Карактеристичан је и коментар листа Detroit News објављен под насловом "Признајмо поштено: ми једни друге мрзимо“.

         У том тексту се наглашава: „Левичари прогоне и блате десничаре, десничари – левичаре. Они урлају, ми урламо такође. Кад се ствари отму контроли – психопата левичар пуца на републиканце који тренирају бејзбол, а психопата десничар преко поште шаље демократама бомбе. Ето, такви смо ми. И бићемо овакви још дуго након што Трамп сиђе са власти. Није он променио Америку. Променио се сам карактер Америке“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари