У Молдавији почели обрачуни који се могу завршити и хапшењима и крвопролићем

У БИВШОЈ СОВЈЕТСКОЈ РЕПУБЛИЦИ ТРЕНУТНО – ДВА ПРЕДСЕДНИКА И ДВА ПРЕМИЈЕРА

Легитимни председник Игор Додон

* Земља добила нову већину у парламенту, коју чине посланици Социјалистичке партије и проевропског блока ACUM. Та већина је уз подршку легалног председника Државе Игора Додона изабрала за премијера Мају Санду. Међутим, уследио је атипични државни удар преко Уставног суда који је `поништио` избор Санду, Додона `лишио` власти за привременог председника прогласио дојучеаршњег вд премијера Павела Филипа

* Иза удара стоје Американци и тајкун Владимир Плахотњук, лидер Демократске партије који има разлога да сеоји да ће са губитком власти завршити у затвору због корупције

____________________________________________________________________________

         У МОЛДАВИЈИ је у току дестабилизација која се може завршити и обрачунима који неће бити само политички.

         Актери конфликта су, с једне стране, председник државе Игор Додон, Социјалистичка партија и њен коалициони партнер блок ACUM, а са друге – америчка амбасада и агентура у Кишињову, вд премијера Павел Филип, Уставни суд Молдавије, Демократска партија и тајкуни и прорумунске снаге које иза ње стоје.

         Већ је дошло дотле да Филип, којег је Уставни суд прогласио да привременог шефа државе, потписао „указ“ о раскупштању парламента и расписивању превремених избора за 6. септембар.

Павел Филип

         Он је на митингу у организацији Демократске партије оптужио Додона да је „прошле ноћи спавао у амбасади Русије у Кишињеву“.

         Додон је оптужбу одбацио и изјавио: „Спавао сам у својој кући, са својом женом“.

         У Молдавији сада постоји изузетно експлозивно двовлашће. Земља има два председника: законитог (Додона) и узурпатора (Филипа) којег је поставио Уставни суд који за то нема овлашћења. И два премијера: Павела, којег је на тај положај изгурала Демократска партија док је, уз помоћ Американаца, контролисала већину у парламенту, и Мају Санду коју је изабрала нова већина у којој су посланици Социјалистичке партије и блока ACUM.

         Филипа као привременог председника не признају ни Додон ни већина посланика. Сасим тим не признају ни  његов „указ“ о распуштању парламента.

         Молдавски политиколог Сергеј Назарија сматра да ће се ситуација заоштравати и да Павел, Демократска партија и „невидљиви Американци“ могу покушати да ухапсе Додона.

Ударна игла преврата - Уставни суд Молдавије

         Нова посланичка већина социјалиста и блока ACUM, која има 61 од укупно 101 мандата, на потезе противничког табора одговорила је усвајањем „Декларације о окупираној држави“ којом је оптужила Павела и Уставни суд за „покушај државног удара“.

         Заседање на којем је усвојена декларација бојкотовали су посланици демократа и партије Шор, али су му присуствовали амбасадор САД Дерек Хоган, амбасадор Русије Олег Васнецов и шеф делегације ЕУ Петер Михалко.

Нови премијер Маја Санду

         Декларацијом се одбацују као неуставне и незаконите одлуке  Уставног суда о лишавању функција и власти Додона и Санду.

         Сама Санду је позвала све државне службенике и функционере да се не повинују налозима ни павела и лидера Демократске партије Владимира Плахотњука. Тајкуна преко којег су Американци последњих година држали Молдавију под својом контролом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари