У Европи откривена велика мрежа за допинговање спортиста преко њихове сопствене крви

НАЈМАЊЕ 20 СПОРТИСТА ИЗ ВИШЕ ЗЕМАЉА КОРИСТИЛО УСЛУГЕ ТАЈНЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ У НЕМАЧКОМ ЕРФУРТУ

* Полиција Аустрије је 27. фебруара заједно са тужилаштвом Немачке у акцији „Пуштање крви“ ухапсила пет скијаша. У време такмичења.Били су то спортисти из саме Аустрије, Естоније и Казахстана

* Првооптужени је немачки лекар Марк Шмит који је од сваког спортисте за сезону (за махинације са трансфузијама крви) узимао по неколико хиљада евра

* Сама аутохемотрансфузија је извођена овако: спортиста који плати даје крв месец дана пре такмичења, а пред само такмичење – та крв му се трансфузијом враћа

________________________________________________________________________

         У ЕВРОПИ је откривена криминална мрежа која се бавила – допинговањем спортиста преко крви.

         Њен центар је била илегална лабораторија за спортску медицину у немачком граду Ерфурту.

         Једнако је важно што је ова афера показала да Светска антидопинг агенција није у стању да се бори са коришћењем   аутохемотрансфузија.

         Истовремено је недавно одржано светско првенство у скијашким такмичењима показало да су злоупотребе у тој области у Немачкој и Аустрији „системског карактера“.

         Како се и могло очекивати, Берлин се максимално труди да у свему сакрије „немачки траг“.

          Међународна организација Sport for all већ је – реагујући на скандал – упозорила да су трансфузије спортистима њихове сопствене крви постале „један од главних проблема у светском спорту“.

         Светско првенство у скијању одржано је од 20. фебруара до 3. марта у Зефелду, а један његов званичник је (не откривајући властити идентитет) упозорио:

         „Током првенства су откривени случајеви допинговања преко трансфузија сопствене крви, а у то су умешани спортисти из разних земаља. И ти случајеви аутохемотрансфузије су само потврдили да постоји широка мрежа допинговања која уаспешно делује под носом  WADA“.

         Полиција Аустрије је 27. фебруара заједно са тужилаштвом Немачке у акцији „Пуштање крви“ ухапсила пет скијаша. У време такмичења.

         Били су то спортисти из саме Аустрије, Естоније и Казахстана, а сви су сумњиче за допинговање преко сопствене крви које је било забрањено још 1987-ме.

         У Немачкој су ухапшена и два лекара која су похапшеним скијашима омогућила ту врсту допинга.

         Првооптужени је немачки лекар Марк Шмит који је од сваког спортисте за сезону (за махинације са трансфузијама крви) узимао по неколико хиљада евра.

         Дитер Цефан из аустријске криминалистичке полиције открио је по завршетку „Пуштања крви“:

         „У Ерфурту смо открили тајну лабораторију са препаратима за допинг, контзејнерима за чување крви и апаратима за саму трансфузију са центрифугом“.

         Услуге лабораторије у Ерфурту корисиле су десетине спортиста из више земаља. Ухапшених је знатно више од пет. Јер, Шмитове услуге је користило више од 20 спортиста.

         Сама аутохемотрансфузија је извођена овако: спортиста који плати даје крв месец дана пре такмичења, а пред само такмичење – та крв му се трансфузијом враћа.

         Резултат је: знатно повећање броја црвених крвних зрнаца која одговарају за апсорпцију кисеоника.

         Овакав допинг се користи у скијашким тркама, бициклизму и међу атлетичарима дугопругашима. Није ни чудо с обзиром на то да издржљивост повећава за десет одсто.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари