У Данској ће се за „проруске ставове“ добијати до 12 година затвора

СВОЈЕ СА ТАКВИМ СТАВОВИМА ПРОГЛАШАВАЋЕ ЗА ПОМАГАЧЕ СТРАНЕ (РУСКЕ) ШПИЈУНАЖЕ

* Лист Berlingske већ упозорио дасе у затвору може наћи свако ко изјави да су антируске санкције штетне по Данску. Другим речима:  ако каже да су америчке антируске санкције штетне по његову земљу

________________________________________________________________

         ДАНСКА је по много чему међу водећим западним земљама, али ни почему није прва. Сада више није тако.

         Прва је пред доношењем закона који ће увести кривичну одговорност за „проруску позицију“.

         Тај закон је пред изгласавањем у парламенту Данске, а пуни назив му је – Закон о мерама за борбу са операцијама психолошког утицања у изведби стране шпијунаже“.

         Њиме се предвиђа до 12 година затвора за Данце чије се изјаве у време предизборних кампања буду разилазиле са позицијом власти. Нарочито ако те изјаве буду проглашене за „проруске“ и ако буду регистроване у време друштвених дебата или оквалификоване као „покушај утицања на доношење одлука“.

         Противници овог закона већ су упозорили да ће послужити застрашивању друштва јер ће омогућити да се за „страну (руску) пропаганду“ прогласе мишљења грађана која неће имати никакве везе са Русијом нити било којом другом земљом.

         Дански лист Berlingske оценио је да ће страх од проглашавања за „руског пропагандисту (агента, шпијуна...) многима у земљи запушити уста:

         „Кривична одговорност може претити директору било које данске институције који замени прегорелу сијалицу у тоалету ако агент стране обавештајне салужбе претходно укаже да би ту сијалицу требало променити“,

         После овог карикирања, исти лист је указао да се у затвору може наћи свако ко изјави да су антируске санкције штетне по Данску. Другим речима:  ако каже да су антируске санкције САД  штетне по његову земљу.

         У Данској је – као и у већини других западних земаља – свако кога су хтели да `обележе` и дискредитују последњих година био проглашаван сумњивца са проруском позицијом или симпатијама за Владимира Путина.

         Данска нема своје „тровање Скрипаља“ јер, напросто, није у главној улози, али зато има кривичну одговорност за „проруске ставове“, а ставове и мишљења који не буду по вољи извршне власти у време изборних кампања или јавних дебата.

         Овим путем се стиже до демофашизма.    

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари